Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 5 Haziran’da uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın yerleştirme sonuçları dün açıklandı. MEB, adayların yerleştirme sonuçlarıyla birlikte merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarına dair raporları yayımladı.
YERLEŞME ORANLARI ARTTI
Rapora göre; ortaokuldan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799’u merkezi sınava katıldı. 188 bin 875 öğrenci de sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. Böylece sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleşme oranı yaklaşık yüzde 19 oldu. İlk yerleştirme kapsamında tercih yapan öğrencilerin yüzde 95’i tercihleri doğrultusunda bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi. Geçen yıl bu oran yüzde 93’tü. Geçen yıl yüzde 92 olan ilk üç tercihten birine yerleşme oranı ise bu yıl yüzde 94’e ulaştı.
TÜM OKUL TÜRLERİNDE ARTIŞ
Yerel yerleştirme ile mesleki ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin ilk tercihlerindeki kuruma yerleşme oranları geçen yıl yüzde 45.5 iken bu yıl yüzde 51.8 oldu. Anadolu liselerinde yüzde 52.9’dan yüzde 56.3’e ve Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 55.5’ten yüzde 57.1’e yükseldi. Raporda, “Öncelikli tercihlere yerleşme oranlarındaki artış yalnız bir okul türü ile sınırlı kalmadı, tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırıldı” ifadesine yer verildi.
1. NAKİL DÖNEMİ BAŞLADI
LGS kapsamında yerleştirmeye esas birinci nakil başvuruları da başladı. 29 Temmuz’a kadar yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Sonuçlar 1 Ağustos’ta açıklanacak. 2. nakil tercih başvuruları ise,1-5 Ağustos’ta yapılacak. Sonuçlar 8 Ağustos’ta açıklanacak. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 19 Ağustos’ta yerleştirme süreci tamamlanacak.
ÖZER: İLK TERCİH ORANI YÜKSELDİ
MİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “İlk tercihine yerleşme oranı 2019 ila 2021 yıllarında yüzde 49-52 arasında değişirken bu oran, bu yıl yüzde 55’e yükseldi. Bir diğer ifadeyle sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin yarısından fazlası öncelikli tercihlerine yerleşebildi” dedi.
ŞAMPİYONLAR İSTEDİKLERİ OKULLARDA
LGS’nin 193 birincisinin ilk tercihleri ise Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Robert Kolej ve Kabataş Erkek Lisesi oldu.
Bengisu Bakırdere
Öncelikli hedefimi her zaman Galatasaray Lisesi olarak belirlemiştim ve ilk tercihime yerleştim. İkinci sıraya da İstanbul Erkek Lisesi ve ardına Kabataş Erkek Lisesi yazmıştım. Sonuçlara telefondan ellerim titreyerek baktım. Sonucu görünce çok mutlu oldum.
Mehmet Akif Güler
Şanlıurfa’dan başka bir şehirde okumak, ailemin yanından ayrılmak istemedim. O nedenle tercih yapmadım. Yükseliş Koleji’ne tam burslu kaydoldum. Henüz ken-dime uzun vadeli bir hedef belirlemedim.
Harun Harman
Kayseri’de okumaktansa İstanbul’da okumak daha mantıklı geldi. Tercihimi de buna göre yaptım. İlk tercihim Galatasaray Lisesi’ne yerleştim. Diğer tercihlerim İstanbul Erkek ve Kabataş’tı. İstanbul’a gelmek için hazırlıklarımı yapmaya başlamıştım.
Bilal Bostan
Tercih sürecinde ailemle İstanbul’a gittik ve Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi okulları gezdik ama ben yatılı okumak istemiyordum. Bu nedenle Kocaeli dışındaki okulları eledim. Dilovası Enka Fen Lisesi’ne tam burslu kaydoldum.
Zeynep Gürbüz
Tercihlerime sırasıyla İstanbul Erkek, Galatasaray ve Kabataş Erkek Lisesi yazdım ve ilk tercihime yerleştim. Tıp okumak istiyordum ama şimdi bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Birinciliği çok az farkla kaçıran ve dereceye giren ikizim Defne ise Robert Koleji’ne kayıt yaptırdı.