Güncelleme Tarihi:
Sınav sonrasında bir değerlendirme yapan ölçme değerlendirme ve sınav hizmetlerinden sorumlu Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy şunları söyledi: “LGS kapsamındaki merkezî sınav, yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Öğrencilerimize bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Merkezî sınavlar oldukça büyük organizasyonu gerektirdiği için sürece Bakanlığımızın ilgili tüm birimleri destek verdi. Sınav hazırlık ve uygulamasında emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızı, 81 ilde süreci başarılı bir şekilde yürüten ve sınavın sorunsuz bir şekilde tamamlanmasında büyük emeği olan tüm il millî eğitim müdürlerimizi ve illerde görevli personelimizi kutluyorum. Sınavda görev alan tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ikinci oturumun da tamamlanmasıyla sona erdi. Öğrenciler uzun bir hazırlık sürecinin ardından toplam 155 dakika boyunca 4 yıllık eğitim hayatlarını belirleyecek soruları yanıtladı. Sınavdan çıkan öğrenciler arasında soruların kolay olduğunu söyleyenlerin yanı sıra zorlandığını belirtenler de var. Sınavdan çıkan öğrencilerin sorularla ilgili değerlendirmeleri şöyle:
Makbule Barak: Sözel iyi geçti ama sayısalda biraz zorlandım. Matematikte sorular çok uzundu, sadece 4 soru yapabildim. Sözel sorular da uzundu ama daha rahat yapabildim.
Zehra Bilgiç: Benim için de sözel sayısala göre daha kolaydı. Özellikle fende ve matematiğin geometri sorularında çok zorlandım. Fenden 11 soru matematikten 3 soru yapabildim. Genel olarak sınavımla ilgili ‘idare eder’ diyebilirim.
Elif Berra Gök: Genel olarak güzel geçti ama sadece matematikte zorlandım. Yeni nesil sorulardan vardı matematikte aslında görmüştük ama ben yine de zorlandım. Fakat sınav tam da beklediğim gibi olduğu için iyi geçti diyebilirim.
Yiğit Çatı: Sınav genel olarak iyiydi. Ben matematikte zorlandım çünkü matematiğim zaten iyi değil. Fakat sınavı daha zor hayal etmiştim beklediğimden daha iyi geçti. Bu sebeple de mutluyum. Umarım sonuçlar da iyi gelir.
Taha Olguner: Sınav beklediğimden çok daha kolaydı. Sadece matematikte zorlandım. Sözelde sınav süresini yetiştirmekte zorlandım çünkü İngilizce soruları uzundu. Yeni nesil sorulardan sordular ama beklediğimden iyiydi ve iyi bir sonuç geleceğini düşünüyorum.
Yiğit Yethüt: Çok zor değildi orta düzeydeydi sınav. Derslerin hiçbirinde çok zorlanmadım. Sınav sonucunun güzel olacağını düşünüyorum. Sürede de hiç sorun yaşamadım.
Atakan Kara: Sınav güzeldi. Çok zor bekliyordum ama kolay geldi. Matematikte takıldım sadece çünkü bazen zorlanıyorum o derste. Matematikte bir de çelişkili gelen sorular vardı. Süremi iyi kullandım. Genel olarak kolaydı.
Hakan Peker: Sınav güzeldi ama zorlandığım kısımlar da oldu. Matematikte açılar konusunda zorlandım. Arada kaldığım sorular ise en çok fen bilgisi ve Türkçe’de oldu. Sınavı çok zor bekliyordum ama kolaydı. 300’ün üstünde gelir diye düşünüyorum.
İpek Korkmaz: Sınav çok güzeldi biraz panik yaptım özellikle ikinci oturumda matematik sorularını görünce kalbim sıkıştı. Ama yine de çok güzel geçti çok mutluyum şu an. Burada tüm 8’inci sınıf arkadaşlarımla biz bir yola girdik yolun sonunda bizi çok güzel liseler bekliyor. Ben de matematikte zorlandım bu arada ve sorularda anlatılan şey iyi anlaşılmıyordu bence. Sürede sorun yaşamadım hatta süreyi artırdım ve cevaplarımı kontrol ettim. Sınavda 300 puanın üstüne çıkacağımı düşünüyorum.
Nehir Aras: Sınav iyiydi ben sözelde zorlandım ama benim için matematik kolaydı. Tam beklediğim gibi geçti. Sınav sonucunun da iyi olacağını düşünüyorum kötü olmayacak bence. Süremi de iyi kullandım.
Elif Güler: Önceki senenin sorularına bakmıştım ona göre daha kolay olduğunu düşünüyorum. Yine de matematik biraz zorlamadı değil. Sınavı ucu ucuna yetiştirebildim ama çok sorun olmadı. Sınav sonucundan beklentim iyi bir liseye gidebilmek.
Adaylar ikinci oturumda soruları çözmeye uğraşırken okul önlerinde de heyecanlı bekleyiş devam ediyor. İşte okul bahçelerinin yakınında çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen ebeveynlerden kısa kısa görüşler:
Şebnem Aktaş (veli): Çok heyecanlıyız, birinci sınavdan çıktıktan sonra hepsinin yüzü gülüyordu. İnşallah ikinciden çıktıklarında da öyle olur. Dua ediyoruz. Ben çok heyecanlıyım. Seneye diğer kızım da sınava girecek, seneye daha az heyecanlı olurum umarım. Uzaktan hepsi sınavın kolay olduğunu söyledi. Ama matematik korkutucu gelebiliyor onlara biraz, merakla bekliyoruz.
Saliha Bahçeci (veli): Birinci oturum sonu benim çocuğum bahçeye çıkmadı, göremedim onu. Heyecanlıyım merakla bekliyorum. Ama ben ilk önce sağlık diyorum. Kızımı biraz rahatlattım bu düşüncelerimi ona da söyledim. Geleceği için çok önemli bir sınav ama önce sağlık. Biz onların her zaman destekçisiyiz.
Gülçin Bardakçı: Kızım Berra Bardak’ının strese girmemesi için normal bir günmüş gibi okula babası getirdi. Ben ve kardeşi Şevval daha sonradan gelip sürpriz yaptık. Tek sınava sığdırılmaması ve 10 ayda 10 sınavın ortalamasının olmasını isterdik çünkü çok emek verdi ve kendi stresimizden onun stresine pay biçince yıprandığını düşünüyoruz. Kendimizi beklerken rahatlatmak için bol bol sohbet ediyoruz.
Şevval Bardakçı (8): Ablam Berra inşallah başarır ama sıfır alırsa da sıfır partisi yaparız.Sınava hazırlık süreci çok stresli geçti arada kavgalarımız oldu ama hep anlayış gösterdim, idare eden hep ben oldum. Sınavdan sonra iyi geçerse onu hediye olarak gezmeye götüreceğim.
Yeliz Dalyaprak: Oğlum Umut Dalyaprak’la arada birinci oturum hakkında konuştuk. Geldiğinde yüzü gülüyordu ama üç şık arasında kaldığı sorular olmuş ancak genel olarak iyi ilerliyor. Bu oturumda da fende iyi yapabileceğini düşünüyorum. Onlar içeride ter dökerken biz de burada dakika sayıyoruz. Aslında bütün bir sene stresli geçti artık şu andan itibaren yapabileceğimiz bir şey yok. Ben oğlumun yüzüne bakınca sınavının nasıl geçtiğini anlarım. İkinci oturum sonunda da güzü gülüyorsa o zaman stresim yerini rahatlamaya bırakır.
Birinci oturumun tamamlanması ile araya çıkan adaylar şimdi ikinci oturum için sınav salonlarında yerini aldı. Bu bölümde matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soruyu çözecek olan adayların ikinci oturumda sınavı tamamlamak için 80 dakika süreleri olacak. Birinci oturumun tamamlanmasıyla okul kapısına yönelen veliler, ikinci oturumun başlaması ile yeniden okul kapısından uzaklaştı. Çocuklarını uzaktan da olsa gören veliler, onların yüzlerinin gülüyor olması sebebiyle biraz daha rahatladılar. Şimdi son 80 dakika için saatlere bakılıyor. Çocuklar sınıflarda soruları çözmekle uğraşırken, anne-babalar ve öğrenci yakınları okul önlerinde LGS maratonunun bu çok önemli etabının sona ermesini bekliyor.
11.20
10.45’te mola veren adaylar okul bahçelerinde biraz dinlendikten sonra ikinci oturum için saat 11.15’te sınıflara geri alındılar. Yarım saat bahçede temiz hava ve uzaktan da olsa ailelerinden motivasyon desteği alan öğrenciler saat 11.30’dan itibaren ikinci oturum için ter dökmeye başlayacak.
İkinci oturum başlamak üzereyken okullardan şöyle anonslar duyuluyor:
Lavabo ihtiyacı olanlar 11.30’a kadar lütfen gidersin. Sınavda da sürenizi iyi kullanın, soru kitapçıklarınızın üstüne çizim yapabilirsiniz. Onu da kullanın. Şimdi güneşte çok kalmayın. Sonrasında içeriye geçebilirsiniz.
Metehan Efe Şahin: O kadar zor değildi ama iki üç emin olmadığım soru vardı. Türkçe’den iki tane yapamadığım soru oldu onun dışında hepsini cevapladım. İkinci oturum da iyi geçerse, istediğim okul olan Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi’ne yaklaştığımı düşünüyorum.
İbrahim Şahin: Sınava hazırlık için dershaneye gönderdik özel dersler aldırdık. İlk oturumun nasıl geçtiğini sordum, ikinci oturum için şans diledim. O bizim göz bebeğimiz stres yaşamamasını da özellikle söyledim.
Emre Gümüş: İnkılap’ta ve Türkçe’de bir boşum var. Sorular için ne kolay ne zor diyebilirim. Beni şıklar arasında çelişkide bırakan bir soru oldu.
Yusuf Sakarya: Hepsini işaretledim Türkçe’de çelişkili bir soru vardı o beni zorladı ve zaman kaybettirdi. İkinci oturumun daha iyi geçmesini umuyorum.
Sınavın başlamasıyla veliler de okul önlerinde yerlerini aldı. 75 dakika sürecek ilk oturum boyunca veliler dakikaları sayıyor, her dakika heyecan seviyesi giderek artıyor. Okulun önünde bekleyenler sadece sınava girecek çocukların anne babaları değil. Sınav öncesi hem destek olmak hem de motive etmek amacıyla adayların kardeşleri, teyzeleri ve hatta yaşadıkları çevrede oturan arkadaşları da heyecanlı bekleyişin tam ortasında yer alıyor. Kimisi kardeşine destek olmak için evdeki muhabbet kuşunu da yanında getirirken kimisi ise sınav öncesi güler yüzü ile güven verdi. Ayrıca velilerin arasında sınav anında beklemek için sandalyesi ile gelenler de vardı. Tüm hazırlıklarını çok önceden yapan veliler ile konuştuk…
Seçil Çağ (veli): Pandemi döneminde dersler uzaktan işlendiği için bazı derslerden açıkları vardı. Ama yüz yüze eğitime geçilince düzgün bir şekilde derslerini çalışmaya başladılar, açıklarını kapattı. Konuları pekiştirdi. Şu an heyecanlıyız. Nasıl sorular geleceğini bilmiyoruz biraz bundan korkuyoruz. 2018’den beri yeni nesil sınav yapıldığı için her yılın soru seviyesi farklı. Kolay da olabilir zor da olabilir. Zor olması daha iyi olur aslında çünkü bu şekilde adaylar daha kolay elenebilirler. Oğlum çalıştı ama nasıl bir sınavla karşı karşıya kalacağız merak ediyoruz. Herkes tam puan aldığında başarılı olanlar ortaya çıkamıyor bunun endişesi var. Ama hazırlandık, inşallah iyi sonuçlar alır tüm çocuklar.
Hülya Çelikkol (veli): Benim oğlum biraz içine kapanık kendi içinde yaşıyor sınav heyecanını. Biz elimizden geleni yaptık. Bu süreçte daha fazla çalışmasını isterdim ama çalışmadı yine de elinden geleni yapacağını biliyoruz.
Didem Özkan (veli): Herkes gibi biz de yoğun bir süreç geçirdik. Sürekli bir test çözümü oldu. Sosyal hayatından da çok soyutlamadık onu tabii. Buraya gelirken çok rahattı, akşam da stressiz bir gece geçirdik. Zaten o da bilinçliydi. Erken yatmalıyım, hafif beslenmeliyim dedi. Kendi kendini motive etti. Bizim bir de ikinci deneyimimiz, tecrübeli LGS velisiyiz. Sürecin nasıl ilerlediğini biliyoruz. Biz ona çok belli etmemeye çalışsak da heyecanlıyız. Umarım emeklerinin karşılığını alırlar. Eğitimin iyi olduğu ve girebileceği en iyi okula girmeye odaklandı.
İdris Şen (veli): Beklemek için önceden hazırlandık, sandalyelerimizi getirdik. Heyecanlıyız. Çocuğumuz için sınavın iyi geçmesini diliyoruz ama sonuç ne olursa olsun mutlu olacağız. Bütün bir yıl boyunca elinden geleni yaptı. Kötü bir sonuç çıkarsa da kötü bir şey olmayacak hayat devam ediyor. Dünyanın sonu değil. Bu süreçte hepimiz çok fedakar davrandık, yoğun bir süreçti. Sınavdan önce heyecanlıydı ama bize çok yansıtmadı. Biz ondan daha heyecanlı bile olabiliriz.
Uzun zamandır heyecanla beklenen sınavın birinci oturumu 09.30 itibariyle başladı. Birinci oturumda öğrencilerin Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce derslerine ait toplam 50 soruyu 75 dakika içerisinde yanıtlamaları gerekiyor. Adaylar içeride ter dökmeye başlarken veliler de heyecan içerisinde okulun dışında beklemeye başladı. Bazı veliler kendi aralarında sınav hakkında konuşurken birbirlerine sınavda olan çocukları için şans diliyor. Bazıları ise çocuklarının başarısı için dua ediyor.
Sınavın başlamasına dakikalar kala öğrenciler sıralardaki yerlerini aldı. Oturdukları sıralarda sınava giriş belgeleriyle karşılaşan adayların, sınıflarda kimliklerine bakılarak doğrulama yapıldı.
Kimlik belgeleri ve sınava giriş belgeleriyle okul bahçelerini terk edip binalara giren öğrenciler sıralardaki yerlerini almaya başladı. Ataköy Atatürk Ortaokulu’nda, 09:30’da başlayacak sınava geç kalabilecek öğrenciler için 15 dakika daha ek süre tanındı. 09:45’ten sonra gelen öğrenciler kapatılan bahçe kapısından içeri alınmayacak ve sınava giriş haklarını kaybetmiş olacak.
Ataköy Atatürk Ortaokulu’nda bazı öğrencilerin ellerinde test kitaplarıyla son tekrarları yapması dikkat çekti. Okul bahçesine kitapla girebilen öğrenciler binalara girerken kitapları bırakmak zorunda kalacak.
Ataköy Atatürk Ortaokulu’nda öğrenciler sınava son bir saat kala okul bahçe kapılarından içeri alınırken aileleriyle son veda konuşmalarını yaptılar. Bazı öğrenciler heyecandan göz yaşlarını tutamazken duygusal anlar yaşandı. Cep telefonlarını dışarıda aileleriyle bırakan öğrenciler kalemlerini ve silgilerini de yanlarında getirdi. Unutan olursa okul tarafından temin edileceği bilgisi paylaşıldı. Öğrenciler içeride başarı için ter dökerken veliler için ise okul bahçesi dışında heyecanlı bekleyiş maratonu başladı. Okul bahçesinde toplanan öğrenciler saatler 09:00 ‘u gösterdiğinde polis kontrolünden geçtikten sonra sınav için sınıflardaki yerlerini alacaklar.
8.45
Zeki Tura Kırabalı: Sabah erken kalktım bir şey yiyemedim. Gece rahat uyudum. Çok emek harcadım, sabah 9’da başlayıp gece 3’e kadar çalıştım umarım emeğimin karşılığını alırım. En güvendiğim alan inkılap tarihi ve matematik. Vefa Lisesi’nin geçmişini bildiğim için orayı kazanmak istiyorum. Sınav öncesi son dakikalarımı arabada babamla müzik dinleyerek geçiriyorum. Türkçe Rap seviyorum ve Kartel dinliyorum. Beni rahatlatıyor stresimi azaltıyor.
Mehmet Ali Kırabalı (veli) : Bütün diğer öğrenciler ve veliler gibi bizim için de stresli geçiyor. Zaten çalışkan bir oğlumuz var ama ara ara çalış dediğimiz oldu. Heyecanla çıkmasını bekleyeceğiz.
Öykü Temiz: Sınava dakikalar kaldı ve heyecanlıyım. Stres aslında hep var ama burada kaybedeceğimiz bir sınavı telafi etmemiz için de 4 yılımız olduğuna inanıyorum. Sınava bir gün kala sadece gezdim, hiç çalışmadım. Beynimi zorlamak istemedim. Hedefim Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne gitmek
Metin Temiz (baba): Biz kızımızdan daha çok heyecanlıyız yapabileceğini biliyoruz. Her zaman gurur duydum kızımla duymaya devam edeceğim.
Selma Temiz (Anne): Neresi olursa olsun önemli olan onun sağlığı ve huzuru. Hedefi için çok çalıştı ve isteğim çabasının boşa gitmemesi.
Zeynep Hüma Bayrak (öğrenci): Heyecanlıyım, çok emek verdim inşallah karşılığını alırım. Sözelim de sayısalım da iyi ama sözel derslerde kendime daha çok güveniyorum. Puanıma göre bir yol çizip ona göre lisemi seçmeyi planlıyorum. Umarım herkes istediğinin karşılığını alır, başarılı olur.
Okul bahçesine yerleştirilen panolar ile adaylar sınava girecekleri salonları kontrol edebiliyor. Heyecanlarını kontrol altına almak isteyen bazı adaylar, okul bahçesinde kısa yürüyüşler yapıyor.
Sabahın ilk saatlerinde aileleriyle birlikte yola çıkan adaylar, İstanbul genelinde trafik sorunu yaşamadan okullara ulaşmaya başladı. İstanbul Ataköy Atatürk Ortaokulu‘nda saat 08:20 itibarıyla öğrenciler okul bahçesinde toplanmaya başladı. Yoğun geçen hazırlık döneminin ardından saat 9.30’da başlayacak sınav öncesinde aileleri adayların heyecanını yatıştıracak son tavsiyeleri veriyor.
Sınıflarda her adayın gireceği sıra önceden hazırlandı. Sıralarda öğrencileri sınava giriş belgeleri karşılayacak.
2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav kapsamında sabahın erken saatlerinde okullarda hareketlilik başladı. Adaylar velileri ile birlikte sınava girecekleri okullara gelmeye başladı. Saat 08.00 itibariyle okulların kapıları açılmaya başladı. Adaylar, LGS’nin birinci oturumunda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 sorudan sorumlu olacak. 09.30’da başlayacak birinci oturumda adayların soruları yanıtlamaları için 75 dakikaları olacak.
Okula erken saatlerde gelen öğrenci ve velileri sınava dakikalar kala heyecanlı bekleyişlerini şöyle anlattı:
Az sonra sınava girecek aday Abdullah Kansarı ise sınavla ilgili şunları söyledi: “Bu sınav stresi bitecek diye mutluyum ama bir yandan da heyecanlıyım. İyi bir lise kazanmam gerekiyor ki kariyerim de iyi olsun. İleride polis olmak istiyorum. Matematiği seviyorum ve en iyi onu yaparım diye düşünüyorum. İlk oturumda Türkçe, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini yapabileceğimi düşünüyorum. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi biraz korkutuyor.”