Güncelleme Tarihi:
Başında lek olan 19 kelime bulunmaktadır. Türkçe ile ilgili araştırmalarda veya kelime oyunlarında lek ile başlayan kelimeler kullanılabilir. Ayrıca bu kelimelerin anlamları da merak edilmektedir.
4 Harfli Lek İle Başlayan Türkçe Kelimeler
Dilimizde bulunan kelimeleri fark etmeden günlük hayatta da çok sık kullanmaktayız. Bu kelimelerin birçoğunun anlamı da bilinmemektedir. Lek ile başlayan pek çok kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler harf sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Bunlar ile birlikte Türk Dil Kurumunda lek ile başlayan kelimeler de bulunmaktadır. Bu kelimeleri ve anlamları öğrenebilmek mümkündür.
Harf sayısına göre bakıldığında lek ile başlayan kelimelerden ilki 4 harfli olmaktadır. 4 harfli lek ile başlayan kelime leke kelimesidir. Leke kelimesi hepimizin bildiği ve günlük hayatta çok sık kullandığı kelimelerden birisidir. Leke kelimesi Türk Dil Kurumunda ise kirliliği gösteren iz olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte yüz kızartacak durum ve namussuzluk anlamı ile mecazi bir şekilde kullanılmaktadır.
6 Harfli Lek İle Başlayan Türkçe Kelimeler
Sözlüklere bakıldığı zaman lek ile başlayan 6 harfli 3 kelime görmekteyiz. Bu kelimeler lekeci, lekeli ve lektör kelimeleridir. Bu kelimelerin anlamları şu şekilde açıklanmaktadır:
- Lekeci: Lekeci kelimesi kuru temizleme yapan kişi olarak dilimizde kullanılmaktadır.
- Lekeli: Bir sebepten dolayı üzerinde leke oluşmuş ve lekeli olan olarak tanımlanmaktadır.
- Lektör: Lektör yayın evlerinde yayımlanması düşünülen eserleri inceleyerek değerlendiren kişi veya okutman anlamına gelir.
7 Harfli Lek İle Başlayan Türkçe Kelimeler
7 harfli lek ile başlayan kelime bir tanedir. Lek ile başlayan lekesiz kelimesi 7 harfli olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre lekesiz kelimesi lekesi olmayan, temiz anlamında kullanılır. Ayrıca mecazi anlamda lekesiz namuslu anlamına da gelmektedir.
8 Harfli Lek İle Başlayan Türkçe Kelimeler
8 harfli lek ile başlayan kelime lekeleme olmaktadır. Lekeleme kelimesi sözlüklerde lekelemek işi olarak açıklanmaktadır. Ayrıca iftira etme, belge üzerinde bir bölümü görünmesini engellemek amacı ile mürekkep veya bir kimyasal madde ile kapatmak anlamına da gelmektedir.
Lek ile başlayan bu kelimeler dışında başka kelimeler de bulunmaktadır. Bu kelimeler 9, 10, 11 ve 12 harfli kelimeler olmaktadır. Harf sırasına göre bu kelimeler ve anlamları şu şekilde açıklanmaktadır:
- Lekecilik: Doğa biçimlerini değil, boya biçimlerini değerlendiren ve boya vuruşundan doğan görüntünün insan iç duygusunu anlatmaya yeter olduğuna inanılan soyut resim anlayışıdır.
- Lekelemek: Bir şeyin kirlenmesi için üzerinde leke oluşturmak. Günlük hayatta çoğu kez de bu anlamda kullanılır.
- Lekelenme: Sözlüklerde lekelenmek işi olarak açıklanmaktadır.
- Lekeletme: Lekeli duruma getirmek manasına gelmektedir.
-Lekelenme: Lekelenmek işidir. Adının kötüye çıkması olayında söylenmektedir.
- Lekesizlik: Lekeli olmayan tertemiz anlamına gelmektedir. Bu anlamı ile cümle içerisinde rahatlıkla kullanılabilir.
- Leksikoloji: leksikoloji sözlüklerde sözlük bilimi olarak tanımlanmaktadır.
- leksikolog: Sözlük bilimcilere leksikolog adı verilmektedir.
- Lekrsikograf: Sözlük yazarları ve sözlüklere leksikograf adı verilmektedir.
- Leksikolojik: Bir dilin sözcüklerini alfabe sırası ille açıklayan kitap.
- Leksikografi: Leksikografi de sözlük bilimi anlamına gelmektedir. Ayrıca sözlük kelimesi bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelimelerin alfabetik sıraya göre düzenleyen kitap olarak açıklanmaktadır.