Lego ile bilimin eğlenceli dünyasına yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Lego ile bilimin eğlenceli dünyasına yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 12:20

Elazığ'da aralarında 10 Suriyeli'nin de bulunduğu 152 başarılı öğrenci, hayata geçirilen proje ile bilimin eğlenceli dünyasına yolculuk yapıyor.

Haberin Devamı

Fırat Üniversitesi (FÜ) ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen ‘Lego ve Robotlarla Bilimin Eğlenceli Dünyasına Yolculuk Projesi’ ile yaklaşık 4 aydır Fırat Teknokent'te ana sınıfı, ilkokul ve ortaokulda okuyan 152 öğrenciye eğitim veriliyor.

Dezavantajlı mahallelerdeki çocukların uluslararası standartlarda fen bilimleri, teknoloji ve matematik becerilerini geliştirirken eğlenmelerini de sağlamayı amaçlayan proje ile aynı zamanda çocukların bilim insanı, mühendis, etkin girişimci ve duyarlı vatandaşlar olması hedefleniyor.     

"Yaparak öğreniyorlar"     

FÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfü Genç, merkezlerinde verdikleri eğitimle geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.     

Haberin Devamı

Demografik durumlarına bakıldığı zaman dezavantajlı olan öğrencilerden okullarında en başarılı olan 152 çocuğun merkezde eğitim gördüğünü dile getiren Genç, çocuklara yaptıklarının sonuçlarının gözlemletildiğini söyledi.     

Kullanılan malzemelerin, her çocuğun aşina olduğu ‘lego’ olarak bilinen yapı oyuncaklarından oluştuğunu belirten Genç, "Çocuklar bunlarla ilk doğduklarında bir şekilde tanışıyorlar. Bu ürünlerle tasarımlar yapması çocuklara oldukça eğlenceli bir ortam oluşturuyor. Sadece eğlenmiyorlar, bilgisayarların ve robotların nasıl çalıştığını yaşayarak öğreniyorlar" dedi.     

Bir bilim insanı ‘nasıl düşünür, neler yapar’ bunu çocuklara kazandırarak merak duygusunu uyandırmayı hedeflediklerini ifade eden Genç, bu aktivite merkezi sayesinde çocukların da birer bilim adamı gibi düşünmeye başladıklarını söyledi.

Genç, öğrencilerin 4 aylık süre içerisinde düşüncelerini değiştirmeye başladıklarını ve artık her şeyi merak ettiklerine dikkat çekerek, "Çevrelerinde gördükleri her nesnenin nasıl çalıştığını, nasıl hareket ettiğini, bunlar hakkında gerekli bilgilere ve merak duygusuna sahip oldular. Böylelikle çocuklar çok erken yaşta bu kavramları yaşadıkları için ileride meslek yaşantılarını, hangi meslekleri seçmeleri gerektiğini de belki çok erkenden onların beyinlerine nakletmiş olabileceğiz" dedi.     

Haberin Devamı

Suriyeli 10 çocuk da var     

Genç, proje kapsamında 10 Suriyeli ana sınıfı öğrencisinin de diğer çocuklarla birlikte eğitimlerine devam ettiğini aktardı. İlk geldiklerinde savaşın ve göçün psikolojik izlerini taşıyan Suriyeli öğrencilerin, diğer öğrencilerden uzak durduklarını fark ettiklerini dile getiren Genç, şöyle konuştu:

"İlk geldiklerinde, çocuklar üzerindeki izlenimlerimizde çocukluklarını unuttuklarını, savaş ve göçle ilgili duygular yaşadıklarını ve diğer çocuklardan uzak olduklarını fark ettik. Çocuklar yaptıkları tasarımlarında bile savaş nesneleri oluşturmak, göç etmek gibi temel figürler üzerinde duruyorlardı. Fakat ilerleyen zamanda bu üzerlerindeki olumsuz düşünce ve kaygılarını atarak diğer çocuklarla rahatlıkla kaynaşabildiklerini gördük. Onlar da çocuk olduklarını hatırladılar. Bu projemizin en müspet sonuçlarından biriydi. Bu da bize mutluluk verdi."     

Haberin Devamı

Milli Egemenlik İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencisi Ali Fırat Çelik, 4 aydır devam ettiği merkezde kodlama, yazılım, dizayn ve deney yapmayı öğrendiklerini söyledi. Çelik, "Etrafımdaki makinelerin iç yapılarını tahmin edebiliyorum. Mesela saatin içine baktığımda anlıyorum. İçindeki dişli çarklarını, programlanmasını biliyorum" dedi.     

Öğrencilerinden Zeynel Özdemir ise ekip olarak çalışmayı öğrendikleri aktivite merkezinde verilen eğitim sayesinde, basit makinelerin iç yapılarını ve çevrelerinde gördükleri elektronik aletlerin nasıl çalıştığını öğrendiklerini belirtti.     

Aynı okulun öğrencisi Hayrunisa Bezgin de çok eğlendikleri merkezde her gün yeni bir şey öğrendiklerini söyledi.     

 

BAKMADAN GEÇME!