Güncelleme Tarihi:
Dizüstü bilgisayarınızı güçlendirmek, hızlandırmak, yeni ve güçlü oyunları oynamak için ilk olarak SSD ya da RAM yükseltmesi yaptınız, bir süre daha bilgisayarınızın ömrünü uzattığınız anlamına gelir.
Laptop İşlemcisi Değişir mi ve Nasıl Değiştirilir?
Bilgisayarınıza RAM ve SSD yüklemesi yaparak bilgisayarınızın ömrünü bir süre daha uzatabilirsiniz. Ama aradan belirli bir süre geçtikten sonra sorunun bilgisayarınızın ekran kartında olduğu anlamaya başlayabilirsiniz. Eğer masaüstü bilgisayarı kullanıyorsanız çözüm kuşkusuz ekran kartını değiştirmekten geçer. Dizüstü bilgisayarlarda ekran kartını değiştirmenize yol açacak olan tek şey donanım yetersizliği değildir. Aynı zamanda çeşitli, arızalar da yaşayabilirsiniz.
Dizüstü ekran kartının değişimi yapmak, masaüstü bilgisayarınızın ekran kartını değiştirmekten çok daha zordur. Aynı zamanda bunun bazı ince noktaları vardır. Dizüstü ekran kartları, harici ve dahili olmak üzere iki bölüme ayrılır. Dahili olanlar ‘’Intel HD Graphics’’ olarak da tanımlanır ve işlemci ile birlikte ana karta entegre edilir. Harici olanlar ise, genellikle ‘’AMD’’ ve ‘’Nvidia’’ olarak bilinir. Bu ekran kartları da çoğu zaman ana karta entegre olarak çalışır.
Ana karta entegre bir şekilde gelen ekran kartları arızalanması halinde, eğer tamir edilemeyecek durumda ise aynı modeldeki bir ekran kartı ile değişimi yapılabilir. Ama bu işlemin de herhangi bir garantisi bulunmuyor. Çünkü değişen ekran kartının eskisi kadar iyi performans veremediği bazı durumlar oluyor.
Laptopa Uyumlu İşlemci Nasıl Bulunur?
Yeni bir işlemci satın almadan önce, kesinlikle ana kartınızla uyumlu olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Pek çok Compaq ve HP masaüstü bilgisayarında, ürün özelliklerinin bulunduğu sayfada ana kartla uyumlu olan işlemci türleri yer alır. Bazı modellerde ise, ana kart özelliklerini kontrol etmeniz çok önemlidir. Bilgisayarınıza en uyumlu işlemcileri bulmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor. Bunlar ise şunlardır;
Bilgisayar modelinize ait olan ürün özelliklerine erişebilmek için ürün özellikleri sayfasına gitmeniz gerekir. Özellikleri bulmak için, bu sayfanın başındaki yer alan "Sorular veya anahtar sözcükler" bölümüne bilgisayar modelini ve "özellikler" sözcüğünü yazmanız gerekir. Örneğin, HP Pavilion p6755de Masaüstü Bilgisayarına sahipseniz, p6755de özellikler yazmanız gerekir.
Enter tuşuna basmalı ya da "Sorular veya anahtar sözcükler" bölümünün yanında bulunan oklara tıklamanız gerekiyor.
Ürün özellikleri sayfasına giderek İşlemci yükseltme bilgileri başlıklı bölümü aramanız gerekir. Özellikler içinde İşlemci yükseltme bilgileri başlığı altında yer alan bir bölüm bulunmuyorsa, bilgileri bulmak için bazı adımları izlemeniz gerekir. Ürün özellikleri sayfasında yer alan ana kartın ismini bulmanız gerekir. Ana kart ismini ve "özellikler" sözcüğünü bu sayfanın başında yer alan "Sorular veya anahtar sözcükler" alanına yazmanız gerekir. Örneğin, bir P4SD-LA (Oxford-UL6E) ana kartınız bulunuyorsa Oxford özellikler yazmanız gerekir. Enter tuşuna basarak ya da "Sorular veya anahtar sözcükler" alanının yanında yer alan oklara tıklamanız gerekiyor. Anakart özellikleri sayfasında yer alan CPU ya da İşlemci bölümünü arayarak verilen bilgileri not etmeniz gerekir.
İşlemci yükseltme bilgileri seçeneğinin yanında yer alan artı işaretine tıklayarak bilgileri incelemeniz gerekir. Daha sonra şu bilgileri not etmeniz gerekir; TDP - Termal Tasarım Gücünü ifade eder. Özelliklerde verilenden çok daha yüksek bir TDP değerine sahip olan bir işlemci takmaya çalışmanız gerekir. Soket tipinde ise, işlemci, burada yazan tipi kullanmalıdır.