Güncelleme Tarihi:
Laktik asit beden tarafından üretilmekte olan kimyasal bir bileşen olarak ifade edilebilir. Yoğun bir tempo sonrasında veya yapılan egzersizler sonrasında ortaya çıkan kas ağrıları ve krampların kaynağı olan madde laktik asit olarak bilinmektedir.
Laktik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?
Laktik asit, vücutta bulunan glikozun bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucunda enerjiye dönüştürülürken ortaya çıkan ürün olarak ifade edilebilir. Laktik asit kasların alışkın olmadığı bir biçimde çalışması sonucu üretilmektedir. Yapılan spor veya egzersiz sonrasında kasların yoğun bir şekilde çalışmasına bağlı olarak glikojenin enerjiye çevrilmesiyle laktik asit ortaya çıkmaktadır.
Kaslarda biriken laktik asit, karaciğere gönderilerek tekrar parçalanma işlemi gerçekleştirir. Bunun sonucunda ise tekrar enerjiye dönüştürülür. Aynı zamanda kozmetik sektöründe kullanılmak üzere laboratuvar ortamında laktik asit üretimi de gerçekleştirilmektedir.
Laktik Asit Birikimi Vücutta Neden Olur, İnsana Hangi Hissi Verir?
Egzersiz yaparken kişinin kendini fazla zorlamasına bağlı olarak vücutta laktik asit üretimi artış gösterir. Laktik asit vücutta fazla biriktirdiği takdirde ise kas ağrılarına ve kas kramplarına neden olmaktadır. Genel olarak ise kasların alışkın olmadığı şekilde çalışmasına bağlı olarak ve ağırlık çalışılması sonucu vücutta laktik asit birikiminde artış gözlenmektedir. Vücutta laktik asit birikmesi ise bir takım zararlı sonuçlara yol açabilmektedir.
Vücutta laktik asit birikmesinin en büyük belirtileri arasında hissedilen halsizlik ve yorgunluk sayılabilir. Aynı zamanda kaslarda hissedilen ağrılar ve yanmalar da vücutta biriken laktik asit habercisi niteliğindedir. Genel olarak bilinen belirtiler bu şekilde olsa bile kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğini söylemek de mümkündür. Bilinen diğer belirtiler ise karıncalanma, uyuşma, düzensiz soluma, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma olarak ifade edilebilir. İlk sayılan belirtiler kadar yaygın olarak görülmese bile laktik asit birikmesine bağlı olarak vücutta böyle belirtilerin görünmesi de mümkündür.
Laktik Asit Birikimi Nasıl Önlenir?
Vücutta laktik asit üretimi sonucunda oluşabilecek belirtilerin kişiye zarar verici olduğu söylenebilir. Bu durumda vücutta fazla lastik asit birikimini önlemek için tedbirli davranmak gerekmektedir. Laktik ait birikimini önlemek için öncelikli olarak egzersiz programlarına yavaş yavaş başlamak gerekmektedir. Birden yoğun bir temponun içerisine girmek laktik asit birikimine yol açmaktadır. Bünyesi egzersize alışık olmayan kişilerin, alışmadan yoğun bit tempo ile çalışmaya başlaması durumunda da laktik asit birikimi meydana gelmektedir.
Her hafta egzersiz rutinini arttırarak ilerlemek durumunda laktat eşiği aratacağı için vücutta laktik asit üretimi de azalacaktır. Normal şartlarda laktik asit vücutta dinlenme halinde bile bulunmaktadır. Ancak vücudun alışkın olmadığı ağır bir tempoya girmesi durumunda veya egzersiz yapılması durumunda laktik asit üretiminde de artış meydana gelmektedir.
Vücuttaki Laktik Asit Normale Nasıl Döndürülür?
Vücutta bulunan laktik asitin normale dönmesi için kasların dinlenme aşamasına geçmesi gerekmektedir. Kaslara giden kan akışının normale dönmesiyle vücuttan laktik asitin atılması mümkün olmaktadır. Kasların rahatlatılmasını sağlayarak vücuttaki laktik asit seviyesinin düşürülmesi de mümkün olmaktadır. Aynı şekilde kişinin dinlenmeye başlaması ile vücuttaki laktik asit miktarını düşürmek de bilimsel olarak açıklanmıştır. Vücutta bulunan laktik asitin normale döndürülmesi için en etkili yöntem dinlenmek olarak ifade edilebilir. Vücutta laktik asit birikimini önlemek için dikkat edilmesi gerekmektedir.