Güncelleme Tarihi:
KYK burs sonuçları ile öğrenim giderlerini karşılamak için plan yapan adaylar, kredi ve burs sonuçlarının açıklanmasını merakla beklemeye devam ediyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından geçtiğimiz aylarda başvuruların alındığı KYK burs sonuçları için genel müdürlükten açıklama geldi. Yapılan açıklamada KYK burs ve kredi sonuçlarının en kısa sürede açıklanacağının bilgisine ilaveten, başvuru sonuçlarının yayınlanmasının ardından neler yapılması gerektiğiyle ilgili bazı bilgiler verildi. İşte KYK burs başvuru sonuçları hakkında detaylı bilgiler
Üniversite öğrencilerinin en büyük destekçilerinden biri de Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve kredileri. Şu sıralar binlerce öğrenci heyecanla burs ve kredi başvurularının sonuçlarını bekliyor. KYK’nın 8 Kasım’da internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, başvuru sonuçları değerlendirmeleri devam ediyor. Sonuçlar ise en kısa zamanda açıklanacak. Duyuruda şu ifadelere yer verildi: “2016-2017 öğretim döneminde kurumumuza burs/kredi başvurusunda bulunan öğrencilerimizin değerlendirme süreci devam ediyor. Başvuru bilgileri ilgili kamu kurumlarından teyit edilmekte olup değerlendirme sonucu en kısa sürede http://yurtkur.gsb.gov.tr internet sitemiz üzerinden ilan edilecek.”
TAAHHÜTNAME ONAY İŞLEMLERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Sonuçların açıklanacağı ilan sayfasında öğrencilerin bundan sonra yapması gerekenler de duyurulacak. Burs/kredi almak isteyen öğrenciler kendilerine verilen süre içerisinde e-devlet şifreleri ile e-devlet sayfasından burs/kredi taahhütname onay işlemi yapacaklar. Sonuç ekranında tahsis edilen burs/kredi imkânından faydalanmak için e-devlet üzerinden taahhütname onayı yapılması zorunlu.
YURTDIŞINDAN BAŞVURANLAR BUNLARA DİKKAT
Yurtdışında eğitim görmekte olan öğrencilerin başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından yapmaları gereken işlem iki basamaklı:
- Öncelikle e-devlet üzerinden taahhütname onay işlemi,- Kefaletname belgesi. Öğrencilerin bu belgeyi, herhangi bir noter marifetiyle hazırlatmaları gerekiyor. Kefaletname belgeleri e-devlet onayının ardından noter sistemine otomatik düşüyor. Kefaletname hazırlatma işlemi öğrenciye kefil olacak kişi tarafından yaptırılacak, öğrencinin noterde bulunmasına gerek yok. Noterlerce hazırlanan kefaletname belgelerinin KYK Genel Müdürlük adresine (Söğütözü mahallesi 2176 sokak No: 25 Çankaya/ANKARA ) posta veya kargo yoluyla gönderilmesi gerekiyor.
VAZGEÇTİYSENİZ BİR İŞLEM YAPMANIZA GEREK YOK
Öğrenim kredisi ve burs almak istemeyen öğrencilerin herhangi bir işlem yapmalarına gerek yok. Taahhütname onayı yapmayan öğrenci sisteme dahil olmayacağından ertesi yıl yeniden burs/kredi için başvurabilecek.
KAPATILAN ÜNİVERSİTELERDEKİ ÖĞRENCİLER NE YAPACAK
KYK, 5 Ağustos’ta 23 Temmuz 2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan yükseköğretim kurumları öğrencisi olan ve KYK’dan kredi/burs alan öğrencilerin, Burs Yönetmeliği’nin 26’ncı ve Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin 27’inci maddesi gereğince Ağustos 2016 tarihinden itibaren öğrenim kredisi ve burslarının kesildiğini duyurmuştu. 10 Ekim’de ise KYK’nin internet sitesinde bu öğrencilerin ödemelerinin yeniden açılabilmesi için yapmaları gerekenler şöyle açıklandı:
“Öğrenim kredisi almakta iken kredisi kesilenlerin yapması gerekenler;1-Öğrenim kredisinin devamını talep eden ıslak imzalı dilekçe,2- Öğrencilerin özel öğrenci olarak eğitim gördükleri veya diploma alacakları üniversiteden temin edecekleri, kayıt tarihi ve fiilen okudukları sınıfı gösteren öğrenci belgesi. Burs almakta iken bursu kesilen öğrencilerin göndermesi gereken belgeler;1-Burslarının devamını talep eden ıslak imzalı dilekçe,
2- Sınıfını ve 2015-16 eğitim/öğretim yılını başarılı şekilde bitirdiklerinin gösteren belge.667 sayılı KHK’dan önce üniversite değişikliği yapmış olan öğrencilerin ise ayrıca kayıt sildirdikleri üniversiteden ayrıldıkları tarihi de belgelemeleri gerekiyor. Henüz koordinatör üniversiteler tarafından başarı belgesi verilemediğinden, öğrencilerin nakilleri öğrenim kredisi olarak yapılacak olup, başarı durumları YÖK aracılığıyla koordinatör üniversitelerden temin edildikten sonra 2015/2016 öğretim yılında başarılı oldukları tespit edilen öğrencilerin öğrenim kredileri bursa dönüştürülecek.
3- Öğrencilerin özel öğrenci olarak eğitim gördükleri veya diploma alacakları üniversiteden temin edecekleri, kayıt tarihi ve fiilen okudukları sınıfı gösteren öğrenci belgesini eklemeleri gerekiyor.”Kredilerinin veya burslarının devam etmesi için YKY’ya dilekçelerini gönderen öğrencilerin işlemlerinin YÖKSİS kayıtları doğrultusunda devam etmekte olup, bu öğrencilerin yeniden dilekçe göndermelerine gerek olmayacağı da duyuruldu. Ayrıca dilekçelere tarih sırasıyla işlem yapıldığı vurgulanırken, öğrencilerin kredi alamadığı ayların geri ödemeye tabi olmadığı belirtildi.