Güncelleme Tarihi:
Üniversitelerde uzaktan eğitim devam ediyor. Sınavların da yüz yüze değil, uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacağı açıklandı. Bazı üniversiteler ise eğitim için değil ama öğrencilerinin final ve bütünleme sınavlarına hazırlanmaları için kapılarını açtı. Bahar dönemi final ve bütünleme sınavları için bilgisayar, internet, kaynak ve çalışma ortamı ihtiyacı olan öğrenciler kampüslerden faydalanabilecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Balıkesir, Sivas gibi illerdeki bazı üniversiteler sadece kendi öğrencilerine değil, başka kentlerde öğrenim görürken pandemi nedeniyle ailelerinin yanına dönen tüm üniversite öğrencilerine hizmet veriyor. Binalara girişte öğrencilerin ateş ölçülüyor. Maskesiz üniversiteliler içeri alınmıyor. Binalara yerleştirilen el dezenfektanlarını kullanan öğrencilerden sosyal mesafe kuralına uymaları talep ediliyor. Bazı üniversiteler kütüphaneye teslim edilen kitapları iki gün kitap karantina odasında bekletip sonra raflara koyuyor.
İÜ TÜM ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE
Kapılarını açan kurumlardan biri de İstanbul Üniversitesi (İÜ). Uygulamayı yerinde görmek için İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Kampusu'ndaki Hukuk ve İktisat Kütüphanelerini gezdik. Öğrenciler bina giriş kapısında kartlarını gösteriyor ateşi ölçülenler içeri alınıyor. Kütüphane binasına geldiklerinde güvenlik görevlileri maskelerinin olup olmadığını kontrol ediyor. Maskesiz öğrenci kütüphaneye giriş yapamıyor. Masalar sosyal mesafe kuralına göre düzenlenmiş durumda. İstanbul'daki tüm üniversite öğrencileri kurumun bilgisayar laboratuvarlarından ve kütüphanelerinden yararlanabiliyor. Çalışmaya gelen öğrenciler normal süreçte yer bulmakta zorlandıklarını ancak bu dönemde kalabalık olmadığını belirtiyor. Farklı üniversite öğrencilerinin kullanımına açıldığının duyulmadığını, duyulmasının ardından kütüphaneye gelenlerin sayısında artış yaşanabileceğini ifade ediyorlar. Bahar dönemi final ve bütünleme sınavları için bilgisayar, internet, kaynak ve çalışma ortamı ihtiyacı olan öğrenciler buradan faydalanabiliyor. İktisat Kütüphane Sorumlusu Selvi Su İçmez, “Kütüphane 09.00-16.00 saatleri hizmet veriyor. Masaları da sosyal mesafe kuralına göre ayarladık. El dezenfektanlarını kapı girişlerine yerleştirdik. Güvenlik görevlisi öğrencileri kontrol ediyor, sürekli maskeleri takılı olmak zorunda” dedi.
HAVALANDIRMASI İYİ YAPILIYOR
Ayşe Turan (Üniversite 2’nci sınıf öğrencisi): Eyüp’ten geliyorum. Kütüphanenin açıldığını yeni öğrendim ve geldim. Burada çalışmak çok rahat. Havalandırması da yapılıyor. Maske takıyoruz. Sürekli el dezenfektanlarından kullanıyoruz.
MESAFEYİ KORUYORUZ
Caner Sevindik (Yüksek lisans öğrencisi): Kütüphanenin açık olduğunu biliyordum. Yıllardır burada ders çalışıyoruz bir alışkanlık var. İstanbul’un en iyi kütüphanesi burası bence. Burada rahat hissediyorum. Maskemi taktım, sosyal mesafeme dikkat ederek geldim. Buradaki dezenfektanları da kullanıyoruz sürekli.
EVDE ÇALIŞMAK ZOR OLUYOR
Mert Akın (Yüksek lisans öğrencisi): Maskemi takıp geldim. Evde ders çalışmak zor oluyor. O yüzden buraya geldim. Çünkü rahat hissediyoruz. Daha rahat konsantre olabiliyoruz.
DUYULDUĞUNDA DOLACAKTIR
Semih Güllüoğlu (Araştırma Görevlisi): Burası çalışmak için bence daha rahat. Evde çalışıyordum, kütüphanenin açıldığını öğrenince buraya geldim. Bence kimse henüz haberdar olmadığı için çok dolu değil, ilerleyen günlerde dolacaktır.
BİNAYA MASKESİZ GİRMEK YASAK
Dokuz Eylül Üniversitesi de İzmir'deki tüm üniversite öğrencilerine hizmet vermeye başladı. Bazı kurallar koyarak bilgisayar laboratuvarı ve kütüphaneyi öğrencilerin kullanımına sundu. 1 Haziran'dan itibaren bilgisayar laboratuvarları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi hafta içi saat 08.30-17.30 saatleri arasında açık. Pandemi önlemleri kapsamında bina içerisine sınırlı sayıda kullanıcı alınıyor. Bina girişinde ateş ölçümü yapılıyor. Merkez Kütüphane Zemin Kat Çalışma Salonu'na günlük 150 kişinin giriş yapmasına izin veriliyor. Üniversitenin öğrencileri akıllı kartları ile, diğer üniversite öğrencileri ise bina girişinde öğrenci kimlik kartlarını ibraz ederek giriş yapabiliyorlar. Bina içerisine maskesiz girmek yasak. Oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına göre düzenleniyor. Klima sistemleri çalıştırılmıyor. Öğrenciler kendi bilgisayarlarını da getirebiliyorlar. Öğrencilerin kütüphaneden aldıkları ve iade ettiği kitaplar iki gün karantina odasında bekletildikten sonra rafa konuluyor.
İTÜ KENDİ ÖĞRENCİLERİNE AÇTI
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de kapasitesinin aşılmaması ve sosyal mesafe şartlarına uymak kaydıyla İTÜ Mustafa İnan Merkez Kütüphanesi ve fakülte kütüphanelerini 1 Haziran'dan itibaren hafta içi ve mesai saatleri içerisinde İTÜ öğrencilerine ve mensuplarına açtı. İTÜ Ayazağa Kampüsü fakülte laboratuvarı da 1 Haziran'dan itibaren mesai saatleri içerisinde kullanılabiliyor.
TEKNOLOJİK ALTYAPIDAN YARARLANILABİLİR
Ege Üniversitesi de merkez kampus ve periferide bulunan okulların bilgisayar laboratuvarlarını Türkiye'de eğitim öğretim gören tüm üniversite öğrencilerinin kullanımına açtı. Üniversitenin teknolojik altyapısından yararlanmak isteyenler üniversiteyi ziyaret edebilecek. Kullanıma açılan bu yerlerde de maske, sosyal mesafe ve denzenfektan kullanımı gibi önlemler alınıyor.
BOĞAZİÇİ MİSAFİR KABUL ETMEYECEK
Boğaziçi Üniversitesi sınırlı şekilde sadece öğretim üyeleri, idari personel, yurtlarda kalmaya devam eden öğrenciler, laboratuvar çalışması yürüten öğrenciler ve lojman sakinleri için kampüsleri 15 Haziran'dan itibaren haftanın her günü saat 10.00-16.00 arasında erişime açtı. Misafir ve mezun girişleri mümkün olmayacak. Öğrenciler maskelerini takarak fiziki mesafeyi koruyacaklar. Kampüs girişlerinde güvenlik personelinin gerek gördüğü durumlarda temassız ateş ölçümü yapılacak. 15 Haziran itibariyle akademik takvimde yapılması öngörülen uygulama derslerinde yüz yüze uygulama yapması gereken çalışmalar 10.00-16.00 saatleri arasında maske takılması ve fiziki mesafe kuralı uygulanması şartıyla yürütülecek. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi de aynı tarihte kullanıma açık olacak. Kütüphanede bulunacak kullanıcı sayısı sınırlanacak, maske takmak zorunlu olacak. Yemekhanelere ise sınırlı sayıda öğrenci ve personel alınacak, maske ve fiziki mesafe kuralları uygulanacak.
SİVASLI ÜNİVERSİTELİLERE DAVET
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de öğrencilere kapılarını açanlardan yükseköğretim kurumlarından. Üniversite dönem sonu sınavları boyunca tüm üniversite öğrencilerine bilgisayar laboratuvarlarını açacak. Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Twitter'dan yaptığı duyuruda, "Sevgili öğrenciler, üniversitemiz, dönem sonu sınavları boyunca uzaktan eğitimde internet erişimi veya bilgisayar eksikliği gibi yaşanacak muhtemel sorunlara karşı tüm üniversite öğrencilerine merkez ve ilçe yerleşkelerindeki bilgisayar laboratuvarlarını açacaktır" dedi.
SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLECEK
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), 1 Haziran'dan itibaren tüm yerleşkelerinde bulunan bilgisayar laboratuvarlarını ve kütüphanelerini tüm üniversite öğrencilerinin kullanımına açtı. Üniversitenin sadece kendi öğrencileri değil, farklı üniversitelerde okuyup pandemi nedeniyle şehre gelen tüm öğrenciler bundan yararlanabilecek. Öğrenciler okudukları üniversitenin öğrenci kimliği ve maskeleriyle birlikte hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında açık olan bilgisayar laboratuvarları ve kütüphaneyi kullanabilecekler. Sosyal mesafe kuralına uyulacak. Ayrıca, Ereğli ve Seydişehir yerleşkelerinde kütüphane ve laboratuvarlar da aynı kapsamda ilçelerdeki öğrencilere hizmet verecek.
YERLEŞKE GİRİŞLERİNDE ATEŞ ÖLÇÜLECEK
Balıkesir Bandırma'daki Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi'nde de final ve bütünleme sınavlarında öğrencilere destek olmak için 1 Haziran'dan itibaren yerleşkedeki tüm kütüphane ve bilgisayar laboratuvarlarını açtı. Sadece üniversitenin öğrencileri değil, şehirdeki diğer üniversiteliler bundan faydanalabiliyor. Üniversite bunun için birtakım tedbirler de alındığını açıkladı. Buna göre, üniversiteye gelen öğrencilerin maske takmaları zorunlu. Yerleşke girişlerinde güvenlik personeli tarafından tüm öğrencilerin vücut sıcaklığı ölçümleri yapılıyor. Kütüphane ve laboratuvarların girişlerine el dezenfektan üniteleri yerleştirildi. Öğrencilerin bu dezenfektanları kullanımları kontrol ediliyor. Oturma alanları sosyal mesafe kuralına göre ayarlandı. Personeller tarafından öğrencilerin bu kurala uygun oturmaları sağlanıyor.