Kürtçe yüksek lisans diplomalarını alamıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe yüksek lisans diplomalarını alamıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 12:06

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin web sitesinde Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Sınavı saatinin belirtilmediği gerekçesiyle sınava giremediğini iddia eden bir öğrencinin şikayeti üzerine mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle lisansını tamamlayan öğrenciler, diplomalarını alamıyor.

Haberin Devamı

DÜ'de 21 Ocak 2013 günü yapılması planlanan Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Sınavı, sınav sorularının internette yayınlanması üzerine bir sonraki güne ertelenmiş, daha sonra yapılan sınavda belirlenen 120 kişi lisansa başladı. Ancak, üniversitenin web sitesinde sınav saatinin belirtilmediği ve bu nedenle sınava girmediğini iddia eden bir öğrenci, sınavın iptali için İdare Mahkemesine başvurdu.

Bu arada Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisansına devam eden 120 kişiden yaklaşık 100 öğrenci, diploma almaya hak kazanmasına rağmen mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle diplomalarını alamıyor.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, 120 kişinin Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans sınavını geçerek, lisansını yapmaya başladığını, 2 yarı yıl yapılan lisansta yaklaşık 100 kişinin mezun olmaya hak kazandığını söyledi.

Sınavın 21 Ocak'ta ertelenmesi sonucu web sitelerinde bir duyuru yaptıklarını, duyuruda, sınavın ertelendiğini, dışarıdan gelen adayların mağdur olmaması için sınavın ertesi gün yapılacağını bildirdiklerini söyleyen Eyigün, ayrıca sınavın iptal gerekçesi konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla basına yönelik de bir açıklama yaptıklarını, bunu da web sitesinde yayınladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Diplomalar geri istendi

Basına yönelik açıklamada sınav saatinin belirtilmediğini, neden ertelendiğinin izah edildiğini belirten Eyigün, şöyle devam etti:
"Öğrencilerin yüzde 99'u sınava katıldı. Sınava girmeyen bir öğrenci daha sonra 'web sayfasında sınav saati yazmadığı için sınava katılamadım' dedi. Sitemizde basın mensuplarına yönelik açıklamayı baz alan öğrenci sınava girmediğini belirtti. O açıklamada, saat olmadığı için öğrenci mahkemeye başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme her ihtimale karşılık bu tarz şeylerde yürütme durdurma kararı veriyor. Mahkeme halen sürüyor. Sonucu daha açıklanmamış. Muhtemelen mahkemeye başvuran kişiye sınava girme, bir daha yüksek lisans sınavı yapılırsa sınava girme hakkı verilir. Burada öğretmenlik ataması gelen adaylar mağdur oldu. Mahkemeden bir an önce karar vermesini bekliyoruz ya da mahkemeye başvuran kişinin şikayetinden vazgeçmesini diliyoruz. Çünkü sonuç ne olursa olsun başvuran kişiye bir şey kazandırmayacak. Yine sınava girmesi lazım."

Prof. Dr. Eyigün, mahkemeden yazı üniversiteye ulaşınca kadar birkaç kişiye diplomalarının verildiğini ancak mahkeme kararının ardından diplomaların geri istendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yüksek lisans için işinden ayrıldı

Lisansı bitiren öğrencilerden Faruk Yürek ise yüksek lisansı bitirmek için yoğun bir çalışma içerisine girdiğini, başarılı olmak için işinden ayrıldığını anlattı.

İl dışında gelen bazı arkadaşlarının maddi imkansızlıklar nedeniyle güçlükle yüksek lisansı tamamladığını söyleyen Yürek, şöyle konuştu:
"Bir arkadaşımız yüksek lisansı bitirmek için eşinin altın bileziklerini sattı. Büyük zorluklarla yüksek lisansı tamamladık ancak sevincimiz yarım kaldı. Önümüzdeki günlerde Kürtçe ders için öğretmen alımları olacak. Ancak biz diplomalarımızı alamazsak, öğretmenlik için başvuramayız. Bir an önce bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. İlk Kürtçe derslere girecek öğretmen olmanın hayalini kurduk. 8 ay boyunca çok zorlu geçen lisansı tamamladık ama bizim dışımızda gelişen bir durum nedeniyle diplomalarımızı alamıyoruz."

Haberin Devamı

"Emeklerimiz boşa gidecek"

Zeynel Esmer de lisansı başarıyla tamamladığını, büyük bir sevinçle diplomasını almak için başvurduğunu, ancak yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle diplomayı alamadığını belirtti.

"Öğretmen alımları olursa nasıl başvuracağız. Bütün emeklerimiz boşa gidecek. Bu konuda yetkililerden duyarlılık bekliyoruz. Bazı arkadaşlarımız diplomaları aldı, ancak geri istiyorlar" diyen Esmer, bir an önce öğretmen olmak istediğini anlattı.

DÜ'de 21 Ocak'ta yapılan Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Sınavı, sınav sorularının internette yayınlanması üzerine ertelenmiş, sınav bir sonraki gün yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!