Güncelleme Tarihi:
Avcı, Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) tarafından düzenlenen Mardin Artuklu Üniversitesi tanıtım programında yaptığı konuşmada, bu üniversitenin fark oluşturan çalışmalar yaptığını anlattı.
"Yaşayan Diller Enstitüsü ile beraber Arap, Kürt, Süryani dilleri üzerine verilen lisans eğitimleri, Artuklu Üniversitesinin yeni Türkiye anlayışına uygun atılımlarıdır" ifadesini kullanan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli Eğitim olarak, eğitim sistemimizde, öğrencilere şehirlerin kültürel ve tarihi zenginliklerini tanıtma konusunda zaafımız olduğunu görerek, önümüzdeki yıldan itibaren okullarımızda seçmeli 'şehir kültürü' dersleri vermeye başlıyoruz. Mardin'in böyle bir ders için ne büyük bir potansiyel taşıdığını, böyle bir dersi koymakla ne iyi ettiğimizi ve Mardin'in bunun nasıl hakkını vereceğini görüntüleri (Mardin tanıtım filmi) izlerken bir kere daha gördüm."
MEB olarak küçük bir müjde vermek istediğini dile getiren Avcı, şöyle konuştu:
"Özellikle yaşayan diller enstitüsünden mezun olan ve Kürtçe, Zazaki öğretmenliği eğitimi almış olan öğrencilere kadro vermeye başlamıştık, bu yıl da verdik. Şimdi göreve başlamayan, müracaat etmeyen öğretmen adaylarından elimizde 25 kadro vardı. 25 kadroyu da inşallah yine bugünlerde Mardin Artuklu Üniversitesi mezunları başta olmak üzere, bu bölümlerden mezun olanlara yönelik bir kadro olarak sunduk."
"Uluslararası ilişkiler, farklı alanlarda akademisyenlikle üniversiteye girmek isteyenler için Mardin Artuklu Üniversitesi tam size göre" ifadesini kullanan Avcı, öğrencilere şu sözlerle seslendi:
"Ben sizin yaşınızda olsaydım, üniversiteye hazırlanıyor olsaydım, tercihlerimin arasına mutlaka Mardin Artuklu Üniversitesi’ni yerleştirirdim. Bir defa sadece üniversite eğitimi almış olmayacaksınız, böyle bir şehirde büyük bir tarih ve kültür eğitimi de alacaksınız. Yanında bedavadan bir, iki dil öğrenme şansınız da var. Sadece Mardin'de üniversite öğrenimi görüyor olmaktan ötürü Kürtçeyi, Arapçayı ve Süryaniceyi aynı zamanda eğitiminizin bir parçası gibi edinme şansınız olacak."
Bakan Avcı, etkinliğe katılan lise öğrencilerine de üniversite hayatlarında başarılar diledi.
Yeni fakülte kuruluyor
Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise, ağırlıklı olarak sosyal bilimler alanında tüm Ortadoğu’ya hitap eden uluslararası bir üniversite olmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.
Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Arapça, Süryanice ve Kürtçe dillerinde eğitimler verdiklerini hatırlatan Ağırakça, üniversite senatosunda Türkiye'de ilk olacak şekilde Diller ve Medeniyetler Fakültesi adıyla yeni bir fakülte açacaklarını bildirdi. Fakültede sekiz ayrı dilin okutulduğu, bunun yanı sıra Arapça, İngilizce, Süryanice, Kürtçe, Farsça, İbranice, Ermenice gibi dillerin okutulacağını ve Dışişleri Bakanlığı’na eleman yetiştirmek amacıyla gayret göstereceklerini söyledi.
Aynı fakültede Bilimler ve Medeniyetler Tarihi bölümü kurmayı planladıklarını belirten Ağırakça, fakültede astronomi, fizik, kimya gibi alanlarda akademik çalışmalar yapan bir bölümün alt yapısının hazırlandığını söyledi.
Mardin'in çok küçük bir bölümünde bazı sıkıntı bulunduğunu ifade eden Ağırakça, "Mardin'deki 10 ilçeden 9'unda hiçbir sıkıntı yok. Nusaybin'de 28 mahalle var, sadece 4 mahallede sıkıntı var. Bu sıkıntıların güvenlik kuvvetleri tarafından yakın zamanda giderileceğine inanıyoruz." diye konuştu.