Kürdolog eğitimi başladı

Güncelleme Tarihi:

Kürdolog eğitimi başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2013 12:43

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) onayı ile Dicle Üniversitesi’nde Tezsiz Yüksek Lisans eğitimine başlandı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda Kürtçe’yi seçmeli ders olarak kabul etmesiyle doğan öğretmen ihtiyacının giderilmesi için yapılan başvuru sonrası YÖK tarafından 150 kontenjan ayrılan Dicle Üniversitesi’ndeki (DÜ) Tezsiz Yüksek Lisans eğitiminde 120 kişi Kırmançça, 30 kişi de Zazaca lehçesinde eğitim alıyor. YÖK’ün onayı ile 3 sömestrden aralıksız devam edecek şekilde 2 sömestre indirilen eğitimi tamamlayanlar, Kürtçe öğretmeni, Kürt Dili ve Edebiyatı’nda doktora yaparak Kürdolog veya yerel dil bilirkişisi olabilecek. Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini tamamlayanların doktora için ya Fransa’ya gönderilmesi ya da Fransa’dan gelen Kürdologlar tarafından Türkiye’de doktora eğitimi alması planlanıyor.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Kürtçe eğitime ilişkin, 150 öğrenci ile Kürtçe üzerine Tezsiz Yüksek Lisans eğitimine başladıklarını söyledi. Bu gelişmeyi yalnızca bir dil eğitimi olarak görmediklerini anlatan Eyigün, “Bu eğitimi Türkiye’nin bütünlüğü, aidiyet duygusunun güçlenmesi ve ülkeye bağlılık açısından da inanılmaz derecede güçlü bir motivasyon olarak görüyoruz. Yüzyıllardır ihmal edilmiş bir dili, el yordamıyla değil de bilimsel yöntemlerle öğretmenin, bu konuda bilinç geliştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ders veren öğretim üyesi yok

Prof. Dr. Eyigün, Türkiye’de Kürtçe alanında yeterli düzeyde bilim insanı bulunmadığından mevcut öğretim üyelerinin kendi alanlarındaki birikimlerini Kürdolojiye aktarmaya çalıştığını, ders veren hiçbir öğretim üyesinin Kürdolog olmadığını söyledi. Eyigün, şöyle devam etti: “Biz Kürdolog yetiştiriyoruz. Kürtçe başlı başına özgün bir dil ve bu dilin Kürt kültürü, düşüncesi ve felsefesi ile aktarılması gerekiyor. Türkiye’den ve yurt dışından takviye edeceğimiz öğretim üyeleri ile bunu daha da bilimselleştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de bu alanda öğretim üyesi açığı yaşandığından doktora programları da açılmış değil. Bu nedenle eğitimlerini tamamlayanlardan ya belli sayıda öğrenciyi Fransa’ya gönderip orada eğitimlerini sürdürmelerini veya belli sürelerle yurt dışından Diyarbakır’a gelecek Kürdologların burada öğrencilere toplu olarak doktora eğitimi vermelerini sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Yabancı Kürdologlardan eğitime katkı

Eyigün, öğrencilerin daha kaliteli bir eğitim alarak daha iyi yetişmesi için eğitimi destekler nitelikte yurt dışından ve yurt içinden bilim insanlarını davet ederek çeşitli organizasyonlar düzenleyeceklerini anlatttı. Bu ay içerisinde İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Irak’ın kuzeyinden Kürdologların Diyarbakır’a gelerek bilgi ve deneyimlerini aktaracağını belirtti. Eyigün, “2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrencilerimizin Kürtçe öğretmeni olarak atanma durumu var. Okullarda verilen seçmeli ders eğitimleri branş öğretmenlerince verildiğinden yeterli düzeyde değil. Bu alanda ehil olan insanları yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!