Güncelleme Tarihi:
Kur'an-ı Kerim, Dört Halife döneminde insanların yararlanması için daha derli toplu bir hale getirilmiştir. Tabi Kur'an-ı Kerim'i kitap haline getirip çoğaltmak kolay olmamıştır. Çünkü eski dönemlerde İslam'a karşı çıkan birçok topluluk vardı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'de bu kişilerle mücadele etmiştir. Kur'an-ı Kerim Hz. Muhammed döneminde ayetler halinde gelmeye başlamıştı. Onun ölümünden sonra Dört Halife döneminde ise Kur'an-ı Kerim'e sahip çıkılarak gerekli toplama çalışmaları yapılmıştır.
Kur'an-ı Kerim Ne Zaman Kitap Haline Getirildi?
Kur'an-ı Kerim, İslamiyet'in ilk yıllarından bu yana önemli olmuştur. Hz. Muhammed dünyaya gelip büyüdükten sonra son Peygamber olarak insanlara yol göstermeye başlamıştır. 610 yılında Hz. Muhammed'e inmeye başlayan Kur'an-ı Kerim yıllarca inmeye devam etmiştir. Tabi 632 yılında Peygamber Efendimiz vefat edince iç karışıklıklar çıkmıştır. Bunlardan dolayı Kur'an-ı Kerim'in zarar görmesi de muhtemeldi.
İslamiyet'i devam ettirmek ve Kur'an-ı Kerim'i korumak için Dört Halife dönemi başlamıştır. İlk başa gelen kişi ise Hz. Ebubekir olmuştur.
- Hz. Ebubekir Dönemi (632-634)
Hz. Muhammed vefat edince düzeni koruma görevi Hz. Ebubekir'e geçmiştir. Tabi Hz. Ebubekir'in en önemli görevlerinden biriside Kur'an-ı Kerim'i korumaktı. Bunun için dağınık bir halde olan Kur'an-ı Kerim, Hz. Ebubekir tarafından kitap haline getirilmiştir.
Kur'an Hangi Halife Döneminde Çoğaltıldı?
634 yılında Hz. Ebubekir ölünce yerine Hz. Ömer geçmiştir. Ancak Hz. Ömer döneminde birçok savaş patlak vermiştir. Bazı savaşlarda yenilgi olsa da genelde Müslümanların başarılı olduğu görülmüştür. Tabi Kur'an-ı Kerim kitap halinde kalmaya devam etmiştir. Daha sonra Hz. Osman'ın halife olması ile Kur'an-ı Kerim açısından olumlu gelişmeler yaşanacaktı.
Hz. Osman Dönemi (644-656)
Halifelik görevine gelen Hz. Osman döneminde İslam devletinin ilk büyük iç karışıklıkları çıkmıştır. Hz. Osman bunların bir kısmını bastırmış ve sınırlar genişlemiştir. Bunun ardından Kur'an-ı Kerim'in çoğaltılmasına ağırlık verilmiştir. Hz. Osman döneminde çoğaltılan Kur'an-ı Kerim birçok yere dağıtılmıştır. Böylelikle İslamiyet, Kur'an-ı Kerim'in ışığında yayılmaya devam etmiştir.
İslamiyet'i birçok yerde etkin kılmak için Kur'an-ı Kerim gerekliydi. Çünkü Kur'an'da yer alan bilgiler İslamiyet inancında temel bir kaynaktı. Zaten Hz. Muhammed'de insanların buna göre İslamiyet’e davet etmiştir. O vefat edince bu vazife Halifelere geçmiştir.
Hz. Osman, Kur'an-ı Kerim'i çoğalttıktan sonda dağıtmaya başlamıştır. Çünkü İslamiyet'i en kolay anlatma yolu Kur'an'dı. Bunu çok iyi bilen 3. Halife Hz. Osman elinden geleni yapmıştır. Bunda başarılı olduğu da görülür.
Kur'an-ı Kerim Neden Kitap Haline Getirilip Çoğaltılmıştır?
Hz. Muhammed döneminde inmeye başlayan Kur'an dağınık bir halde bulunuyordu. Çünkü inen ayetler derilere, taşlara ve yapraklara yazılıyordu. Tabi buda Kur'an-ın dağınık bir halde olmasına yol açıyordu. Dört Halife döneminde bu sorunun çözülmesi şarttı. Aksi halde Kur'an-ı Kerim değişebilir veya yok olabilirdi. Buda İslamiyet için kötü sonuçlar doğururdu.
Hz. Ebubekir, halife olur olmaz Kur'an-ı Kerim'i koruma altına alarak kitap haline getirdi. Ancak vefat etmesinden dolayı Kur'an-ı çoğaltma şansı olmamıştır. Bu çoğaltma görevi de Hz. Osman tarafından yapılacaktı. Hz. Osman'ın amacı Kur'an-ı Kerim'i çoğaltarak her yere ulaştırmaktı. Böylelikle İslamiyet dini hızla yayılma gösterecekti. Ayrıca İslamiyet için tek kaynağın Kur'an-ı Kerim olmasını sağlamıştır.