Güncelleme Tarihi:
Kumpas, özellikle de ölçüm almayı gerektiren pek çok meslek grubunda sık kullanılan bir araçtır.
Kumpas, halk arasında genellikle olumsuz bir anlamda kullanılsa da gerçekte anlamı çok farklı olan bir alettir. Kumpas kurmak, halk arasında "arkadan vurmak, tuzak kurmak, ihanet etmek" gibi anlamlar da taşır. Ama kumpas aslında bir alet ismidir. Bu aletler de, pek çok mühendis tarafından bilinir ve sıkça kullanılır. Hemen hemen her mühendis, kumpasın ne olduğunu bilir. Kumpas, dijital ve verniyerli olmak üzere iki farklı çeşittir.
Hassas bir ölçü aleti olarak da bilinen kumpas, birden çok çeşide sahiptir. Ama genel olarak hepsinin kullanım amacı da temel olarak aynıdır. Kumpas ise, ölçüm yapılacak olan kısmı iki çenesinin arasında kıstıran, genellikle sürgülü bir alet olarak da bilinir. Şekli ise, boru anahtarını andırır. Sabit bir cetvel üzerine tasarlanan kumpasların üzerinde gezen hareketli bir parça da vardır. Bu gezen kısmın ismi ise, verniyerdir. Pek çok sektörde bu alet sıkça kullanıldığı için hassasiyeti yapılan mesleğe ve işe göre de değişkenlik gösterir.
Kumpas Neyi Ölçer?
Kumpas, genellikle de mühendislerin bilmesi gereken çok önemli bir ölçü aletinin adıdır. Kumpas ise, derinliğin ve çapın yanı sıra kalınlık, uzunluk gibi ölçülerin belirlenmesi için sıkça kullanılır.
Kumpas Ne İşe Yarar?
Kumpas, çok yaygın bir şekilde kullanılan bir alettir. Çünkü kumpas, bir yerin dış çapını, iç çapını ya da derinliğini bulmak için de sıkça kullanılır. Bir nesnenin derinliğini, yüzeyini, genişliğini ölçmek için sıkça kullanılır. Kumpas pek çok malzemenin ölçümünü kolaylıkla almaya yarar. Kumpas ile çok milimetrik ve hassas ölçüler almak mümkündür. Bunun yanında hata payı da neredeyse her ölçümde bulunur. Kumpas kullanımı sırasında kalite bakımından bakarsak; sanayideki üretimlerde teknik tasarımdaki ya da resimdeki ölçülere ve toleranslara da bağlı kalarak minimum bir maliyetle üretimi gerçekleştirmek ister. Bu nedenle de ürünlerin ölçümünün yapılması en önemli olan konular arasında yer alır.
Kumpas Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi
Kumpas cihazının kullanımı çok basittir. Kumpas üzerinde bulunan çok hassas ölçüler vardır. Kumpasın kendi hassasiyetine göre bu ölçü bölüntüleri ise, farklılık gösterir. Aynı zamanda 1/10, 1/20 ve 1/50 en çok tercih edilen kumpaslar içinde yer alır. Kumpaslar, aynı zamanda sabit çene ve hareketli çene olmak üzere iki farklı bölümden meydana gelir. Hareketli çene, aynı zamanda temel çene üzerinde sürüklenerek ölçülmek istenen yere doğru getirilir ve bu şekilde ölçme işlemi tamamlanır.
Kumpası daha önce hiç kullanmamış olan kişiler ise, kumpas değerlerini okuma durumu söz konusu olduğu zaman bunu öğrenmek için ilk olarak biraz daha soğuk yaklaşabiliyor. Ama, kumpas değeri okumak aslında ilk düşünüldüğü zamandaki kadar da zor değildir. Eğer Kumpası okuyacaksanız, öncelikle santimetre ibaresine bakmanız gerekir. Eğer santimetre varsa santimetre mertebesini, daha sonra da, milimetre mertebesini okumanız gerekir. Santimetreler arasında yer alan küçük çizgiler milimetre olarak bilinir. Çizgilerin kesiştiği ve çizgilerin karşılığı ise, milimetre hesabı yapmaya yardımcı olur. Bu sayede de bir ölçümü milimetresine kadar yapmak oldukça kolaydır.