Güncelleme Tarihi:
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kürek Takımı’nın Eymir Gölü’ndeki etkinliğine katıldı. Takımın sporcularından biriyle kayığa binen Özvar, Eymir Gölü’ne açılıp kürek çekti. Özvar, YÖK Genel Kurulu’nun bugün KPSS inceleme raporunu değerlendireceğini belirterek, "KPSS ile alakalı YÖK’e hukuki mevzuattan bir ön inceleme yetkisi verilmiş vaziyette. Daha önce de açıkladığım üzere biz bu ön incelemeyi başlattık ve neticelendirdik. Bugün genel kurulda bu KPSS inceleme raporu değerlendirilecek ve neticesi hakkında gerekli işlemler tesis edilecek. Sonuçlandığını ifade etmem mümkün şu anda. Bugün genel kuruldan ön inceleme raporunu geçirmiş olacağız. O sonuca göre neticelenecek. Genel kurulda ön incelemeyi tartışacağız. İncelemeyi yapan hukukçu arkadaşlarımızın ortaya koyduğu görüşler dahilinde genel kurul gerekli tedbirleri alacak ve işlemler yürüyecek diye düşünüyorum" dedi.
KONTENJANLAR YÜZDE 99 DOLDU
2022-2023 akademik yılında geçen yıla nispetle daha fazla öğrencinin kontenjanlardan istifade etme fırsatı bulduğunu kaydeden Özvar, "Belki Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşmış vaziyette. Devletimizin açmış olduğu yaklaşık olarak 1 milyon kontenjan var. Bu kontenjanlar büyük ölçüde dolmuş oldu. Yüzde 99 oranında bir doluluk var. Buna mukabil başarı sıralaması da yükseldi. Başarı barajıyla girilen tıp, mühendislik, diş hekimliği, hukuk, eğitim gibi programlarda hem puanlar yükseldi, hem de başarı sıralaması istemeyen programlarda da başarı puanlarının, sıralamaların yukarıya doğru çıktığını söyleyebiliriz. Geçen sene bu kararı aldığımız zaman bazı endişeler dile getirilmişti. Fakat bizim yaptığımız etki analizi ve simülasyon çalışmalarında biz başarı sıralamasının yukarıya doğru çıkacağını öngörmüştük ve çıktı. Bugün itibarıyla daha fazla kontenjan dolmasına rağmen başarı sıralamaları yukarıda. Hatta açık öğretim programlarında dahi puanlar yükseldi" dedi.
Özvar, ileriki günlerde üniversitelerle alakalı yeni tasarı ve kararların gündeme geleceğine işaret ederek, "Üniversitelerin önünü açacak, yönetimlerini kolaylaştıracak bazı idari ve hukuki yenilikler de gündeme gelecek. Üniversitelerimizin akademik üretkenliğini teşvik edecek yeni tedbirler ve politikalar geliyor. Bu birincisi; ikincisi, biz üniversiteler arasında rekabete ve üniversitelerin kendi içinde farklılaşmasına, uzmanlaşmasına fevkalade önem veriyoruz. Bu vesileyle bundan sonra Türkiye’de 208 üniversitenin daha fazla farklılaşabileceği, nispi rekabet ettiği alanlarda bu üniversitelerimizi daha güçlü kılmak üzere bazı hukuki, idari ve mali kolaylıklar gelecek" açıklamasında bulundu.