Köy yaşam merkezleri iş birliği protokolü imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Köy yaşam merkezleri iş birliği protokolü imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2022 12:56

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Şu ana kadar 15 bin vatandaşımızın tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim almalarını sağladık. Bugün yapılan iş birliği ile mevcut durumu bir üst aşamaya taşıyacağız" dedi. "Köy Yaşam Merkezleri İş Birliği Protokolü", Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından imzalandı. Protokolle köy yaşam merkezlerinde genel, meslekî ve teknik kurslar düzenlenmesi, tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarında ihtiyaç duyulan kurs programlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Özer, MEB'in sadece eğitim çağı nüfusundaki çocuklara eğitim vermediğini, halk eğitim merkezleri üzerinden yetişkinlere de kurslar verdiğini söyledi. Bakan Özer, “Köy okullarını, kullanılamadığı durumlarda, ihtiyaçlara göre anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezine dönüştürüyoruz. En önemlisi köydeki vatandaşlarımızın tarım, hayvancılık ve kişisel gelişimleriyle ilgili eğitim almalarına imkân verecek bir eğitim merkezi haline getirme projemizi daha iyi bir boyuta taşımak için bir araya gelmiş bulunuyoruz” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

KAPALI KÖY OKULU KALMAYACAK
“10 aylık sürede 10 milyon 500 bin vatandaşa ulaştık, yıl sonunda 12 milyon vatandaşımıza 3 binin üzerinde kurslarla eğitim verme imkanını konuşacağız. Dolayısıyla 19 milyon öğrenci ve 12 milyon vatandaşa eğitim veren bir Bakanlık olarak ülkemizin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağız. İki ay gibi kısa bir sürede 2 bin köy okulu hizmete başladı. Daha önemlisi, o köylerdeki vatandaşın özellikle tarımla, hayvancılıkla ilgili bilgilerini güncelleyecekleri bir imkân sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu organizasyonda bize çok büyük destek verdi. Şu ana kadar 15 bin vatandaşımızın tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim almalarını sağladık. Bugün yapılan iş birliği ile mevcut durumu bir üst aşamaya taşıyacağız. Köylerdeki yetişkin vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılık ile ilgili her türlü eğitimi almaları, mevcut eğitimlerin güncellenmesi, aynı zamanda o okulların çevresinde bulunan alanlarda üretim yapılması ve üretimden elde edilen gelirlerin özellikle kadınların istihdamı ile ilgili katkı sunacak şekilde düzenlenmesinde çok önemli bir adım atmış oluyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar Türkiye'de kapalı hiçbir köy okulu kalmayacak. Bu protokol, Türkiye'deki tüm köy okullarını kapsayan bir protokol olacak.”

Haberin Devamı

EĞİTİMLE İŞ GÜCÜ PİYASASINI İÇ İÇE GEÇİREN MEKANİZMA
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, protokol kapsamında düzenlenecek kursların yanı sıra köy veya mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle üretim yapılacak. Bu üretimden elde edilen gelirler yine bu merkezlerin ihtiyaçları için il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince kullanılacak. Ayrıca bu merkezler tarafından ortaya konulan başarılı örnekler çevre köy, mahalle, il ve ilçe merkezlerindeki okulların düzenleyeceği gezilerle tanıtılacak. Bu konuda da Bakanlıkların taşra teşkilatları iş birliği yapacak. Aynı zamanda köylerdeki kadın kooperatifleri de köy yaşam merkezleriyle entegre edilerek, eğitimle iş gücü piyasasını iç içe geçiren bir mekanizma hayata geçirilecek. Köy yaşam merkezi, ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım alanlarında hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüşürken çocukların ve ebeveynlerin aynı çatı altında eğitim ve üretim süreçlerine katılmalarını sağlıyor.

Haberin Devamı

Köy yaşam merkezleri iş birliği protokolü imzalandı

BAKMADAN GEÇME!