Güncelleme Tarihi:
Kanun teklifi gerekçelerinde, büyüdükleri bölgelerden uzakta okumak zorunda kalan çocukların 3-4 ay eğitim hayatına tam adapte olmakta zorlandıkları, hatta yollarda hayatlarını kaybeden çocukların olduğu vurgulanarak, köy okullarının kapatılmasının kırsal kalkınmayı ve aydınlanmayı da olumsuz etkilediği belirtildi. Kanun teklifinin genel gerekçeleri şöyle açıklandı:
Taşımalı eğitime geçildikten sonra köylerde yaşayan çocuklar eğitim hayatları sürecinde birçok sıkıntı yaşamakta. Taşımalı sistemde köyler gruplaştırılarak eğitimin merkezi durumunda olan bölgelerdeki okullara aktarılmakta. Bu nedenle köylerde kalan çocuklar okullar açıldıktan sonra bile en az 3-4 ay eğitim hayatına tam olarak adapte olamamakta ve ulaşım zorluğu veya ulaşım pahalılığı gibi nedenlerden dolayı ise eğitim hayatına bir süre ara vermek zorunda kalmakta.
Köy okullarının kapatılması, köylerde büyük özverilerle çalışan öğretmenleri de olumsuz etkilemekte. Köylerde öğretmenlerin sadece çocukları eğitme görevini değil, bölgede akil insan olma niteliğini de taşıdığı göz önüne alınırsa, köy okullarının kapatılmasının kırsal kalkınmayı ve aydınlanmayı ne derecede olumsuz etkileyebileceği de daha iyi anlaşılacak.
Okula başlama yaşıyla ilgili düzenleme yapılan yeni sistemle birlikte, ilkokulda öğrenci sayısında artış olacağından, kapatılan köy okullarının açılması, köylerde yaşayan insanlar için bir zorunluluk haline geldi. Yaklaşık 17 bin okulun taşımalı sisteme geçildikten sonra kapatıldığı ve onlarca çocuğun taşımalı sistemde hayatını kaybettiği de dikkate alınırsa, köy okullarının açılmasının, hem ulaşım masraflarının ve sürelerin azalması açısından maddi olarak, hem de çocukların büyüdükleri, tanıdıkları ve ailelerine yakın ortamlarda eğitim almasıyla mental olarak daha iyi bir eğitim ve öğretim sürecinden geçeceği açık.