Kötü dil sizi işten çıkartır

Güncelleme Tarihi:

Kötü dil sizi işten çıkartır
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 15:26

Kelimeleri hafife almamak lazım. Bazen konuşurken seçtiğiniz bir sözcük bile, her şeyi değiştirebilir. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Independent’ta kariyerinizi öldürmemek için ofiste kullanmaktan uzak durmanız gereken bazı ifadeler sıralanıyor. İşte iş yerindeki masanızı erkenden toplamanıza yol açabilecek, tehlikeli 10 cümle.

Haberin Devamı

Kariyer yazıları genelde insanların iş yerlerinde ne yapması gerektiğine yönelik oluyor. Oysa konuyu tersten ele almak da mümkün. The Independent, iş yerinde kaçınılması gereken 10 cümleyi anlattığı haberinde işte bunu yapıyor. Biz de yazıyı sizin için çevirdik. Okurken, içerisinde günlük hayatta sık kullandığınız cümleler olduğunu göreceksiniz. İş dünyasına adım atmadan bu ifadeleri öğrenmenizde ve kullanmayı bırakmanızda yarar var.

EN İYİ YOL BU

Bunu söylerken iki kez düşünün. Teknoloji her geçen gün yenileniyor. Yazılımlar güncelleniyor, sistemler gelişiyor. Sadece altı ayda kimi konularda geri kalmanız işten bile değil. “Bunun olması için en iyi yol bu” dediğiniz anda, iş arkadaşlarınız tembel olduğunuzu ve değişimlere karşı direnç gösterdiğinizi düşünür. Patronunuz ise kendinizi geliştirmek için yeni şeyler yapma konusunda isteksiz olduğunuzu zanneder.

PROBLEM DEĞİL

Haberin Devamı

Bu, iş hayatında tehlikeli bir cümle. Birisi bir şey yapmanızı istediğinde ya da bir yardımdan sonra teşekkür ettiğinde, böyle cevap vererek, karşı tarafa aslında bu durumun bir problem olduğunu düşündürtmüş olursunuz. Eğer insanlar için bir şey yaptığınızda mutlu olduğunuzu ifade etmek istiyorsanız, “Bu benim için keyifti” gibi cümleleri tercih edin. Bu hemen göze çarpmayan bir söylem ayrımı ancak insanlar üzerinde gerçekten güçlü etkisi var.

APTALCA BİR SORU SORACAĞIM

“Galiba”, “Bu boş bir fikir olabilir”, “Aptalca bir soru soracağım” bu tarz pasif ifadeler, iş hayatında kredilerinizi bir an önce bitirmek istiyorsanız, işinize çok yarar. Bu girişleri harika fikirler takip etse de, bu sizin özgüven eksikliğiniz olduğunu gösterir. Kendinize kötü kritikler yapmayın. Belki kendinizi ifade ederken özgüveniniz olmayabilir. Eğer konuşulan konuda gerçekten bir şey bilmiyorsanız, “Bilgim yok. Ama araştıracağım ve sizi en kısa sürede bilgilendireceğim” demeyi tercih edin.

DENEYECEĞİM

Aman denemeyin. Çünkü ‘Deneyeceğim’ cümlesi ağzınızdan çıktığı anda, karşı tarafta yeteneklerinizin yetersiz ya da eksik olduğuna dair bir etki bırakırsınız. Kapasitenizi tamamıyla sahiplenin. Birine bir şey sorarken ya da bir iş yapmaya başlayacakken, deneyebileceğinizi söylemeniz, üstlerinizde yeterince o işe önem vermediğiniz etkisi uyandırabilir.

Haberin Devamı

BU SADECE BİRKAÇ DAKİKA ALIR

Bir şeylerin birkaç dakikanızı alacağını sürekli söyleyen biriyseniz, bu kendi becerilerinizin altını dinamitlemekle eş değer. Bu ifade, karşı tarafa size verilen görevlerde acele ettiğinizi düşündürtür.

BENİM HATAM YOK

Çalışma arkadaşlarınıza suç yüklemek hiçbir zaman iyi fikir değil. Aldığınız her rolde, -ne kadar küçük olduğu fark etmez-, bir şeyler yanlış gidebilir. Bu olduğunda, hatayı sahiplenin. Bir şeyler istemediğiniz gibi gittiğinde, neler olduğuna dair sakin açıklamalara başvurun. Gerçekleri ıskalamayın. Patron ve çalışma arkadaşlarınıza bu açıklamalardan sonra kimi suçlamaları gerektiği konusunda düşünmeleri için izin verin. Ancak en baştan “Bu benim hatam değil” diyerek atılmayın. Parmağınızla birilerini işaret ettiğinizde insanlar sizin hesap verebilme yeteneğinden yoksun ve sorumsuz biri olduğunuzu düşünmeye başlar. Bu çalışma arkadaşlarınızla ilişkilerinize balta vurur. Sizinle çalışmak istemezler ve eğer mecbur kalır çalışırlarsa bir şeyler yanlış gittiğinde eleştiri oklarının ilk hedefi siz olursunuz.

YAPAMAM

Haberin Devamı

İnsanlar bunu söylediğinizde ilk, o işi yapabilecek yeterliliğe sahip olup olmadığınızdan çok, yapmak istemediğiniz sonucunu çıkarır. Eğer gerçekten yeterli donanımınız yoksa, en iyi yol “Yapamam” demek yerine, alternatif çözüm yolları sunmak. Örneğin “Bu akşam geç saatlere kadar kalamam” yerine “Sabah erken gelebilirim” demeyi tercih edin.

İŞ TANIMIMDA BU GÖREV YOK

Eğer patronunuz pozisyonunuzla ilgili olmayan bir iş yapmanızı isterse (tabii etik, cinsel ya da etnik açıdan uygunsuz durumların dışında), en iyi hareket bu görevi bitirmek için bir an önce işe koyulmak. İşi bitirince, patronunuzla şirketteki rolünüz ve iş tanımınız hakkında konuşabilirsiniz. Eğer sizden yeni konularda bir şeyler bekleniyorsa, bunu iş tanımınız çerçevesinde patronunuza danışın. Bu, sizin önemsiz biri gibi görünmemenizi sağlar. Böyle bir konuşma patronunuz ve sizin aranızda uzun vadeli profesyonel ilişkilerin gelişmesini de mümkün kılar. Yapmanız gereken görevler konusunda da netlik yakalarsınız.

BU ADİL DEĞİL

Haberin Devamı

Herkes hayatın adil olmadığını biliyor. Siz böyle dediğinizde, onun adil olması gerektiğini öneriyorsunuz demektir. Bu da sizi olgunlaşmamış ve naif gösterir. Kötü bir izlenim bırakmak istemiyorsanız, gerçeğin farkına varmalı, yapıcı olmalısınız.

BU İŞTEN NEFRET EDİYORUM

İş yerlerinde çalışanların en son görmek istedikleri şey, işinden ne kadar nefret ettiği konusunda şikâyetlerde bulunan biri. Sürekli isyan halinde olursanız, bu sizi sadece olumsuz bir insan yapmakla kalmaz, çalışma ekibinizin de moralini alt üst eder. Patronlarsa bu lafı edenleri tespit etme konusunda sandığınızdan daha hızlıdır.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!