Güncelleme Tarihi:
Koreografi terimi, 1700 yılı civarında kayıt ve yuvarlak dans anlamına gelir. Kereografi terimi, iki eski Yunanca kelimenin birleştirmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Koreografi Nedir?
Kareografi, sahne ve beste dansı sanatıdır. Bu terimin orijinal anlamı, “koreografın dans kaydetme sanatı” şeklinde biliniyordu. Yani kareografi, dans stenografi sistemlerini tanımlamak için kullanılıyordu. Daha sonra dansların yapımı ve bir bütün olarak dans sanatına da uygulanmaya başladı. Günümüzde mevcut standartlara göre, koreografi, dans ve balenin bir kombinasyonu olarak tanımlıyor. Ama aynı zamanda bu terimle birlikte dansa benzeyen diğer pek çok sanat türlerinde evreleme sayıları olarak bilinir.
Koreografi Ne Anlama Gelir?
Koreografi, bale, müzikal, dans ya da revü gibi sahne sanatlarıdır. Bir sanat olarak bilinen koreografinin, gelişimi ve varlığı sırasında, kendi etkileyici ve sanatsal imajını, dilini iletmek için bütün bir teknikler sistemi ortaya çıktı. Bu görüntünün temeli, sırası ile önce ritim ve müzikle ayrılmaz bir bağla bağlı olan hareketlerdir. Birlikte, dansçının etkileyici, duygusal, canlı bir hikaye anlatmasına izin verir.
Kareograf Nedir?
Sahneye ya da müziğe konmuş olan esere uygun şekilde, sahne sanatlarını belli bir tasarım içinde dansçılara gösteren ve gösteriyi yöneten kişilere koreograf adı verilir. Diğer bir deyişle dans bestecisi ya da da dans yönetmeni veya tasarımcısı olarak da bilinir. Özellikle pek çok farklı müzikal, defile ve sahne sanatları gibi alanlarda çalışmanın genel hatlarını ele alan ve yöneten kişilerdir. Sadece düzenleme ve planlama ile figürleri göstermek değil, sahneleme anında da yardımcı olan kişiler olarak koreograflar ön plana çıkar.
Koreografi Çeşitleri Nelerdir?
Kareografinin 3 farklı çeşidi vardır. Bunlar ise;
İnsanlar
Modern
Klasik
Halk ve klasik kareografi türleri daha önce kuruldu. Bu sayede de daha uzun bir gelişim süreci yaşadı. Bu nedenle de daha etkileyici bir hareket kümesine sahiptir. Kareografide ana hareketler olarak bilinir. Modern koreografi, klasik baleden sonra ortaya çıkan pek çok yönü içerir.
Kareografi Nasıl Yapılır?
Kareogrefi, sanat ile müziğin uyum içinde olmasıdır. Ancak bu tasarım daha çok sanat üzerine gerçekleşmekte ve saygın bir meslek haline gelmektedir. Bu doğrultuda pek çok insan koreograf olabilmek için koşulda şartları öğrenmek adına bilgi almaya çalışıyor.
Kareograf ise; müzik ve sahneye yerleştirilen esere en uygun olan hareketleri belli bir uyum içinde tasarlayarak dansçıları ustalıkla yöneten kişiye denir. Kısaca bu kişilere, dans yönetmeni, dans bestecisi ya da adım tasarımcısı da denir. Koreograflar ise; defile, müzikal gibi sahne gösterilerinde programın genel hatlarını hazırlayan, düzenleyen ve çizen kişilerdir. Pek çok farklı sahne sanatı ile yakından ilgili olan koreograf, aynı zamanda bir tasarımcıdır.
Koreograf Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Yüzlerce hatta binlerce insanın önünde sergilenecek olan gösterileri yöneten koreografların çok önemli görev ve sorumlulukları vardır. Bunlar ise;
Sahnelenecek olan eseri dikkatli bir şekilde analiz ederek buna buna göre hareketleri tasarlamak
Yapılacak dansların provasını planlı bir şekilde gerçekleştirmek
Esere uygun olan müzikleri hazırlamak ve buna uygun figürleri tasarlamak
Dansçı ya da oyuncuların yapılacak figürler doğrultusunda hareketlerin senkronize edilmesini sağlamak
Hazırlanmış olan kareografiye uygun bir şekilde dansı ya da oyuncuları belirlemek
Temsil anında görevin başında olmak ve hareketleri kontrol ederek aksaklıkları gidermek
Dans ve müziğin ahenk içinde uyumunu sağlamak