Konuşkan müfredat

Güncelleme Tarihi:

Konuşkan müfredat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 22:16

Milli Eğitim Bakanlığı, istenilen düzeye ulaşması için İngilizce eğitimini yeniden ele aldı ve taslak program yayınladı. 5’inci sınıfların yabancı dil hazırlık sınıfına dönüştürülmesi kapsamında hazırlanan programa göre 10 olan ünite sayısı 40’a çıkarıldı. Öğrencilerin daha fazla konuşma ve yazmasına yönelik program oluşturulacak. İngilizcenin daha fazla kullanılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaokul 5’inci sınıfların yabancı dil hazırlık sınıfına dönüştürülmesi kapsamında İngilizce öğretim programı taslağını yayınladı. 2017-2018 eğitim öğretim yılında MEB’in seçtiği ortaokulların 5’inci sınıflarında uygulanacak yabancı dil ağırlıklı eğitime yönelik taslak öğretim programında İngilizce eğitimi daha kapsamlı hale getirildi. Öğrencilerin konuşma ve okuma becerilerinin gelişmesini sağlayacak yeni programdan öne çıkan başlıklar:
Ortaokul 5’inci sınıf yabancı dil ağırlıklı hazırlık sınıflarında uygulanacak programda belirgin değişiklik, ünite sayısında yapıldı. Eski müfredatta 10 olan ünite sayısı, geliştirilerek 40’a çıkarıldı. Mevcut öğretim programında olan ‘Hello’, ‘My Town’, ‘My Daily Routine’, ‘Health’ ve ‘Movies’ gibi üniteler korundu.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER
Yeni öğretim programında teknolojik ve bilimsel gelişmeler de dikkate alındı. ‘Social Networking’, ‘New Discoveries’, ‘Discovering the Space’ gibi üniteler eklendi. Ayrıca ‘Super Heroes’, ‘Extreme Sports’ ve ‘Life Styles’ gibi yaş düzeyinin ilgisini çekebilecek konular da programda yerini aldı.

DAHA ÇOK TEŞVİK
MEB’in oluşturduğu yeni öğretim programında, mevcut müfredatta sınırlı olan yazma ve konuşma gibi dili daha çok kullanmanın beklendiği becerilere ağırlık verildi. Dinlemenin yanı sıra öğrencinin kendi düşüncelerini ifade etmesine ve yeni ifadeler geliştirmesine olanak tanıyacak ek aktiviteler geldi. Dil bilgisine ayrılan alan daralırken yazma becerilerini geliştirecek çalışmalar öne çıktı. 

ÖĞRETMEN EĞİTİMİ DE DİKKATE ALINMALI
Prof. Dr. Yasemin Bayyurt (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü): Yeni öğretim programı öğrencilerin konuşma ve yazma becerilerine öncelik veriyor, dili daha çok kullanmaya teşvik ediliyor. Hizmetiçi öğretmen eğitimi de dikkate alınmalı, bu kadar geniş müfredatta önce öğretmen bilgilendirilmeli. Sınavlara göre değil konuşmaya yönelik eğitim verilmeli.

KONUŞMA ÖN PLANDA
Yrd. Doç. Dr. Gonca Subaşı (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü): Yabancı dil ne kadar erken ve yoğun verilirse o kadar etkili olur. Yeni öğretim programında konuşmaya önem veriliyor. Türkiye’de dilbilgisi öğretelim, öğrenci nasıl olsa konuşur diye bir algı var, bu doğru değil. Yeni programla öğrenciler konuşmaya çeşitli aktivitelerle teşvik ediliyor. Müfredat ne denli iyi olursa olsun, öğretmenler bu eğitimi verebilecek düzeyde olmalı. Müfredatla birlikte hizmetiçi eğitimler titizlikle yapılmalı ve eğitimcilere destek olunmalı.

KALABALIK SINIFLARDA YAPILMASI GÜÇ
Prof. Dr. Mehmet Demirezen (Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Anabilim Dalı): Program kağıt üzerinde gayet iyi. Öğrencilere konuşma-yazma-okuma ve dinleme gibi yabancı dil becerileri kazandırılması amaçlanıyor. Ancak uygulamada sorun çıkıyor. Yeterli sayıda öğretmen yok, eğitimcilerimizin yetkinliklerinde sıkıntı var, sınıflarımız oldukça kalabalık, bu sınıflarda çok güç.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!