Kollektif şirket nedir, özellikleri nelerdir? Kollektif şirket kaç kişi ile kurulur?

Güncelleme Tarihi:

Kollektif şirket nedir, özellikleri nelerdir Kollektif şirket kaç kişi ile kurulur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:33

Dünya çapında kullanılan birçok farklı sistem üzerinden şirket türü bulunur. Bunun içerisinde özellikle merak edilen türler arasında kollektif şirket geliyor. Peki, kollektif şirket nedir? Özellikleri nelerdir? Kollektif şirket kaç kişi ile kurulur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Bilinen bir şirket türü olması ile beraber aynı zamanda kollektif şirket çok fazla kullanılmaz. Yani diğer bir ifade ile pek yaygın olmayan şirket türleri içerisinde geldiğini ifade etmek mümkün. Tabii artıları ve eksileri ile beraber farklı amaçlar altına yine değişik yerlerde kullanılır. Bu doğrultuda aynı zamanda Türkiye'de Kollektif şirketler olduğunu ifade etmek gerekir. Ancak bunların çok fazla olmadığını da dile getirmek önemlidir.

 Kollektif Şirket Nedir?

 Herhangi bir ticari İşletmeyi, ticari bir unvan altında işletmek için gerçek kişiler arasında, Ortakların hiçbir sorumluluğunun şirket alacaklarına karşı sınırlanmamış yapılar kollektif şirket olarak bilinir. Bu özellikleri ve karşılıkları ile birlikte kollektif şirketler çok fazla kullanılan bir yapı değildir. Özellikle şirkete karşı sorumluluğun sınırlanmamış olması ile beraber etkili bir durum ortaya çıkarır. Ancak yine de ticari bir işletme üzerinden unvan kazanması eşliğinde, birçok farklı sektör üzerinden değerlendirildiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda birçok farklı özellik üzerinden de öne çıktığını ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı

 Kollektif Şirket Özellikleri Nelerdir?

 Kollektif şirketler bağlamında en çok merak edilen konular içerisinde özellikleri geliyor. Yani diğer bir ifadeyle kuruluşları üzerinden nasıl devam ettiğine yönelik yapı sunduğunu söylemek mümkündür.

 - Gerçek kişiler arasında kurulur.

 - Ticari bir şirkettir.

 - Kurucuların hiçbirini, ortaklık alacaklarına karşı sorumluluk noktasında sınırlandırılmamış olduğu şirkettir.

 - Aynı zamanda ortakların her biri, şirket borçları kapsamında üçüncü tarafa sınırsız sorumlu kalır.

 - Minimum sermaye tutarı kollektif şirketler için kanun nezdinde belirlenir.

 - Şirket sorumluluğu ortakların ortaya koyduğu sermaye kadar geçerlidir.

 - Özellikle borç ve alacakları konusunda, ortaklar tüm mal ve mülk noktasında sorumlu olurlar.

 - Genel olarak aile şirketi olarak bilinirler.

 - Kollektif Şirket kuruluş kapsamında belli bir sözleşme gerekir.

 - Sözleşmede belirtilmedikçe ortakların her biri yönetimde yer alır.

 

Haberin Devamı

 Bu şekilde yukarıda verildiği gibi farklı özellikleri ile beraber kollektif şirketler ön plana çıkıyor. Sonuç olarak genelde aile şirketi olması ile beraber farklı amaçları altında da değişik ortaklar üzerinden ele alınır. Fakat özellikle sorumluluk noktasında öne çıkan özellikleri nedeniyle, çok fazla kullanılan bir şirket türü olmadığını ifade etmek mümkün. Yine de sektöre bağlı olarak amacına uygun şekilde farklı şirketler üzerinden değerlendirildiğini de söylemek gerekir.

 

 Kollektif Şirket Kaç Kişi ile Kurulur?

 

 Ticaret Sicili üzerinden tescil ile beraber gerçek kişi kapsamında en az 2 kişi ile Kollektif şirket kurulur. Bu noktaya mutlaka gerçek kişilik kazanmış olan bireylerin Bunu gerçekleştirmesi gerekir. Aynı zamanda iki ortağın ya da hiç olmazsa bir kişinin adı ve soyadı şirket ile beraber nevini gösterecek biçimde kullanılır. Bu doğrultuda iki kişiden başlamak suretiyle daha fazla sayıda ortak kollektif şirketler bünyesinde öne çıkar. Aynı zamanda adi komandit şahıs şirketi olması ile beraber, ortaklık üzerinden belir sorumluluk dahilinde ön plana çıkar.

 

Haberin Devamı

 Kollektif Şirket Ortaklığı Unsurları

 

 Özellikle taşımış olduğu yapı üzerinden kollektif şirket ortaklarının belli başlı bazı unsurları ön plana çıkar.

 

 - Kişi unsuru

 - Sözleşme unsuru

 - Sermaye unsuru

 - Ortak amaç unsuru

 - Eşit haklarda birleşme

 - İşbirliği yapma isteği unsuru

 

 Bu şekilde 6 farklı başlık ile beraber Kollektif şirket ortaklığı unsurları ön plana çıkar.

 

BAKMADAN GEÇME!