Kokulu ürünlere yasak geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kokulu ürünlere yasak geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 18:19

Çocuklarda bağımlılık yaratabilecek uçucu organik bileşikleri içeren ürünlerin satışı yasaklanıyor.

Haberin Devamı

Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen teklife göre, yapıştırıcı, kokulu olarak üretilen kalem, defter, silgi gibi ürünler, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak ve verilemeyecek. Kanun teklifinin kabul edildiği Komisyon toplantısında ilginç önerilerde gündeme geldi. AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Türklerde “yalayarak zarf yapıştırma” alışkanlığı bulunduğuna dikkat çekerek bunun önlenmesi için bantlı zarfların zorunlu hale getirilmesini önerdi.

Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı. Komisyonda, Erdöl’ün geçen dönemde Genel Kurul gündeminde yer alan Uçucu Organik Bileşiklerin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi görüşülerek kabul edildi. Komisyon toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uçucu maddelerin toplumda çok yaygın olduğunu, temini kolay ve ucuz olması nedeniyle çocukların bu maddelere ulaşabildiğini söyledi. Daha çok ergenlik döneminde olan çocukların uçucu maddelere meyilli olduğunu belirten Akdağ, teklifle, çocukların bunlara erişiminin önlenmesinin amaçlandığını belirtti.

TEKLİF NE GETİRİYOR?
Kanun teklifine göre, çocuklarda bağımlılık yaratabilecek uçucu organik bileşikleri içeren yapıştırıcı, kokulu olarak üretilen kalem, defter ve silgi gibi kırtasiye ürünleri hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak ve verilemeyecek. Çocukların kullanma ihtimalinin bulunması halinde yetişkinlere de satışı yapılmayacak. Uçucu organik bileşikler içeren ürünlerin üretildiği ve kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak; bu ürünler eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak. Kanun kapsamına giren ürünlerin yarattığı sağlık riskleri konusunda çocukları ve gençleri bilinçlendirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına gerekli eğitim ve öğretim programları konulacak.

Haberin Devamı

YAPIŞTIRICILAR SU BAZLI OLACAK
Teklife göre, eğitim ve öğretimde kullanılacak yapıştırıcılar, su bazlı olacak. Yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim ve iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları bu kapsama giren ürünler, ancak “tiksindirici” koku ihtiva etmeleri halinde kullanılabilecek. Tiksindirici koku ve miktarının ne olacağı ise yönetmelikle belirlenecek. Kanun kapsamına giren ürünlerin üretildiği ve kullanıldığı yerlerde gerekli sağlık tedbirleri alınacak. Ürün bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonları, Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda; Sağlık Bakanlığı, diğer merkezi ve mahalli kurum ve kuruluşlar tarafından merkezler açılarak yürütülecek.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ UYARILACAK
Çocuklarda bağımlılık yaratabilecek, uçucu organik bileşikler içeren ürünlerin dış ambalajları ile varsa iç ambalajlarında, “sağlığa zararlı olduğu ve çocuklara verilemeyeceği” şeklinde görünür ve okunaklı bir

yazı bulunması zorunlu olacak. Resim ve şekillerin de eklenebileceği uyarı yazılarının kaplayacağı alan, toplam alanın yüzde 30'undan az olamayacak.

AĞIR PARA CEZALARI GELİYOR
Kanun hükümlerine aykırı davranan kişi ve kuruluşlara ağır para cezaları verilecek. Buna göre, kanun kapsamına giren ürünlerin üretildiği ve kullanıldığı yerlerde her ne sıfatla olursa olsun çocuk çalıştıranlar, her bir çocuk için 500 YTL idari para cezasına çarptırılacak. Çocuklarda bağımlılık yaratabilecek uçucu organik bileşikler içeren kırtasiye malzemelerinin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmasına izin verenlere, 100 YTL idari para cezası verilecek ve bu kırtasiye malzemelerinin eğitim ve öğretim kurumunda kullanılması yasaklanacak. Bu tür ürünlerin üretildiği ve kullanıldığı yerlerde sağlık tedbirlerini almayanlar, 1000 YTL'den 5000 YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.

Uçucu organik bileşik içeren ürünlerin ambalajlarına, “sağlığa zararlı olduğu ve çocuklara verilemeyeceği” şeklinde uyarıcı yazı koymayanlar ise malın piyasa değerinin iki katı idari para cezasına çarptırılacak. Bu cezanın miktarı 500 YTL'den az olamayacak ve yükümlülüğe aykırı olarak ambalajlanan malların satışı men edilecek.

AKP’Lİ AYDIN YALAYARAK ZARF YAPIŞTIRMAYA KARŞI BANTLI ZARF ÖNERDİ

Komisyon toplantısında AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da ilginç bir öneride bulundu. Türklerdeki “yalayarak zarf yapıştırma” alışkanlığına dikkati çeken Aydın, bunun zararlarının önlenmesi için bantlı zarfların zorunlu hale getirilmesi, zarf üretiminde buna özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!