Yurtdışındaki üniversitelerde güz dönemi bekleyişi... Cambridge ve Kaliforniya kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışındaki üniversitelerde güz dönemi bekleyişi... Cambridge ve Kaliforniya kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2020 07:00

Avrupa ve ABD’de üniversiteler bugünlerde büyük bir dikkatle koronavirüs kaynaklı pandeminin seyrini izliyor. İki köklü üniversite; Cambridge ve Kalifornia önümüzdeki yıl için şimdiden kararlarını açıkladı. Kaliforniya uzaktan eğitime devam derken Cambridge önce 2021 yazına kadar kampus yok dedi sonra bir düzeltme yayımladı. ABD ve Avrupa’da bazı üniversiteler güz döneminde öğrencilerini yeniden kampüslere çağırmakta sakınca görmezken bazıları da karar vermek için biraz daha beklemeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

Pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere’nin en eski üniversitesi Cambridge, 2020-2021 yılı için çevrimiçi eğitim kararı verildiğini duyurdu. Ancak bu haberin medyada dünya ölçeğinde yankılanmasının ardından üniversiteden yeni bir açıklama geldi.

CAMBRİDGE UZAKTAN EĞİTİM KARARINI GÜNCELLEDİ

Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Graham Virgo, bir açıklama yaparak 2020-2021 öğretim yılı hakkında son bilgileri paylaştı.

Halk sağlığı açısından üniversitelerde alınacak önlemlerin önemine işaret eden Prof. Virgo, COVID-19 ile etkin bir şekilde mücadele ederken diğer taraftan da yüksek kalitede eğitim vermeyi sürdüreceklerinin altını çizdi. Rektör Yardımcısı’nın Cambridge Üniversitesi’nin gelecek akademik yılı ile ilgili güncellenen açıklaması özetle şöyle:
“Kitlesel dersler, yani amfide yapılan kalabalık katılımlı dersler sosyal mesafe kuralı gözetilemeyeceği için askıya alındı. Bu dersler, çevrimiçi olarak yapılacak. Diğer taraftan küçük gruplar halinde yapılan dersler ve seminerler sosyal mesafe kuralı gözetilerek yüz yüze yapılacak. Laboratuvar dersleri ise yine sağlık önlemleri gözetilerek ve farklı zamanlara yayılarak az sayıda öğrenciyle, birlikte yapılacak. Bununla birlikte salgının seyri ve bu doğrultuda alınan üniversitemizin kararları dinamikliğini koruyor. Bu bakımdan pandemi planlamalarımız düzenli olarak gözden geçirilecektir.”

Haberin Devamı

800 yaşındaki Cambridge’den gelen bu açıklamalardan  birkaç gün önce Mancester Üniversitesi de sonbaharda derslerin çevrimiçi olacağını duyurmuştu. Gözler şimdi İngiltere’nin bir diğer köklü üniversitesi olan Oxford’da.  Oxford’dan eğitimin önümüzdeki güz döneminde uzaktan mı yoksa yüz yüze mi yapılacağına ilişkin henüz bir açıklama yok.

KANADA ÜNİVERSİTELERİ TEMKİNLİ
Bunun yanı sıra Kanada’dan birbiri ardına gelen haberlere göre bu ülkede de pek çok üniversite güz döneminde çevrimiçi eğitime devam edecek. McGill Üniversitesi, British Columbia Üniversitesi ve Ottawa Üniversitesi’nden birbiri ardına yapılan açıklamalarda 2020-2021 akademik ders yılının güz döneminin çevrimiçi olarak sürdürüleceği kamuoyuna bildirildi. Toronto Üniversitesi ise gelecek akademik yıl için uzaktan eğitim modelleri üzerinde çalıştığı açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Kaliforniya Üniversitesin’den (California State University)  yapılan açıklamaya göre pandemi nedeniyle güz dönemi dersleri çevrimiçi olarak devam edecek. Üniversite 2021 bahar döneminden itibaren yüz yüze eğitime geçmeyi hedefliyor. 23 kampüsünde binlerce öğrenciye eğitim veren Kaliforniya Üniversitesi’nin bu kararından sonra ABD’deki diğer üniversitelerin nasıl kararlar alacakları merak ediliyor.

ABD’DEKİ ÜNİVERSİTELERDEN YÜZ YÜZE KARARLARI
Pandemi nedeniyle on binlerce ölüm vakasının yaşandığı ABD’nin diğer üniversiteleri güz döneminde yüz yüze eğitime devam kararı aldı. The University of Alabama, The University of North Carolina, Texas Tech University, The University of Tennessee, University of Louisiana System, Morgan State University gibi üniversitelerden yapılan açıklamalarda güz döneminde yüz yüze eğitim kararı geçerliliğini korumakla birlikte gelişmelere göre gelecek günlerde karar değişikliğine gidilebilecek.

Haberin Devamı

SOSYOEKONOMİK AÇIDAN KAMPÜSE DÖNÜLMELİ
Geçtiğimiz günlerde The Washington Post’ta yayımlanan bir haberine göreyse, ABD’deki üniversitelerin güz döneminde yüz yüze eğitime açılıp açılmaması sosyoekonomik açıdan da önem taşıyor. Haberde Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü üyesi ve Kamu Politikaları Programı Müdürü Lanhee J.Chen’in şu açıklamalarına ver verildi:
“Pandemi, üniversite hayatını tehdit ediyor. Hangi uzaktan eğitim programı ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun öğrenciler, öğretim üyeleri ve eğitim personeli kampüslerdeki gibi bir etkileşim sağlayamıyor. Öğrenciler, tüm derslerin çevrimiçi verilmesinden hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çünkü bir üniversite hayatı yaşayamıyorlar. Uzaktan eğitimde teknolojiye evinden ya da odasından ulaşma konusunda sosyoekonomik olarak dezavantajlı olan öğrenciler de var. Tüm bu nedenler, güz döneminde yüz yüze eğitim için öğrencileri kampüslere geri getirmemiz gerektiğini gösteriyor.”

 

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN DİĞER ÜLKELERİNDEN NET BİR ADIM YOK

ABD, Kanada ve İngiltere’deki üniversitelerin peşi sıra gelen sonbahar dönemi ya da tam dönem çevrimiçi ders açıklamalarına rağmen İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa’daki üniversitelerden henüz herhangi bir açıklama gelmedi.  Avrupa üniversitelerinden gelecek açıklamalar merakla beklenirken bu ülkelerde eğitimini sürdüren Türk öğrenciler, henüz okullarından net bir açıklama yapılmadığını belirtiler. İtalya Torino’daki Avrupa Tasarım Enstitüsü’nde İletişim Tasarımı okuyan Şirin Tunalı, “Güz döneminde sınıflara döneceğimiz söyleniyor ama net değil” diyor. İspanya’da Malaga Üniversitesi Matematik bölümünde okuyan Yağmur Sak ise, “Şu an için gelecek dönem derslerini yüz yüze planlıyorlar ama kesin bir bilgi yok” diye konuşuyor. Almanya’da edebiyat eğitimi alan Uğur Ozan Denizgünü ise, üniversitelerin normalleşme sürecine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadığını söylüyor. Türkiye Ulusal Ajansı yetkilileri ise konu ile ilgili olarak, Avrupa’daki üniversitelerde sonbahar için yüz yüze ya da çevrimiçi eğitim kararında pandeminin seyrinin belirleyici olacağını belirtiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!