KKTC üniversitelerinde 8 bin boş kontenjan

Güncelleme Tarihi:

KKTC üniversitelerinde 8 bin boş kontenjan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 16:53

21 Ağustos’ta sona erecek olan üniversitelere ek yerleştirmede, gözler KKTC’deki üniversitelere de çevrildi. Bu yıl KKTC üniversiteleri için 18 bin 843 kontenjan ayrıldı. 10 bin 759 öğrenci bölümleri tercih ederken, 8 bin 84 bölüm boş kaldı. Boş bölümlerin 6 bin 181’i lisans, bin 903’ü ise önlisans bölümlerinde yaşandı.

Haberin Devamı

10 üniversitenin yer aldığı KKTC’de en son açılan Akdeniz Karpaz Üniversitesi uygulamalı olarak Ercan Havaalanı’nda sivil havacılık, ortak olduğu otellerin mutfaklarında da aşçılık eğitimi veriyor. İşletmecilik, Havacılık, Muhasebecilik, Amerikan Turizm ve Otelcilik ile Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulları’nın yer aldığı üniversitede birçok bölümde eğitim veriliyor. Bölümler arasında dış ticaret, halkla ilişkiler, yönetici asistanlığı, ofis yönetimi, işletme yönetimi, havacılıkta yer hizmetleri yönetimi, sivil havacılık kabin hizmetleri, bilgisayar destekli muhasebe, turizm ve otel işletmeciliği, konaklama işletmeciliği, mutfak sanatları (aşçılık) yer alıyor.

ADADA 75 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR

Akdeniz Karpaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ahmet Erbaş, adada 75 bin öğrencinin eğitim aldığını söyledi. Kıbrıs’ta eğitimin yıllık maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu belirten Erbaş, “Adada 93 ülkeden öğrenci eğitim alıyor. Her yıl 30 bine yakın öğrenci geliyor. Eğitim İngilizce yapılıyor. Burada eğitim alan öğrencinin iş bulma imkanı oldukça yüksek. Türkiye’ye vize kolaylığı yapan ülkelerin Kıbrıs’a girişi de aynı şekilde geçerli oluyor” dedi.

Haberin Devamı

HAVALİMANINDA HAVACILIK DERSİ VERİLİYOR

Son yıllarda gözde bölümler arasında yer alan sivil havacılık, aşçılık ve otelcilik hizmetlerinde uygulamalı eğitimler verdiklerini anlatan Erbaş, “Kıbrıs’ın tek havalimanı Ercan Havalimanı’dır. 2 yıl önce işletmesi özel bir şirkete verildi. Türkiye’nin en büyük dördüncü havaalanı buraya yapılacak. Biz de üniversite olarak ortaklığa gittik. Sivil havacılık bölümünün havalimanında bir sınıfı bulunuyor. Öğrenciler kuleye çıkıp pilot ve kule görevlisi arasında geçen konuşmaları dinliyor. Uçak içinde ve kabinde dersler veriliyor. Ayrıca bu öğrenciler İngilizce öğreniyor. Mesleki eğitimi yerinde veriyoruz. Amacımız iş imkanı bulunan alanlarda kalifiye öğrenci yetiştirmek. Rusya’da kokpit tasarımcılığı yapan Alexander Eremichev öğrencilere ders veriyor. Türkiye’nin yıllık havacılık hizmetlerinde alması gereken personel sayısı 8 bin. Ortadoğu ülkeleri Türkiye’ye başvurarak her yıl 25 bin havacılık personeli istiyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 84’Ü İLK AY İŞ BULUYOR

Üniversiteden mezun olan öğrencilerin yüzde 84’ünün ilk ay iş bulduğunu belirten Erbaş, “Kıbrıs’ta öğrencilerin eğitime devam oranı yıl içinde yüzde 40’ı; 4 yılda okulu bitirme oranı yüzde ise 10’u bulmuyor. Ancak üniversitemizde yüzde 82 devam oranıyla eğitim veriyoruz. Aşçılık bölümü öğrencilerinin ders alanı mutfaktır. Bu öğrenciler dersi pratik yaparak alıyor. Otel müdürümüz öğrencilereotel hizmetleri derslerini veriyor. Aşçılık bölümünde okuyan öğrencilerimizden dördü Türkiye’de yapılan yemek yarışmasında birincilik kazandı” dedi.

YURT SIKINTISI BAŞ GÖSTERİYOR

Kıbrıs’ta öğrencilerin kalacağı yurtların çok az olduğunu ifade eden Erbaş, Türkiye’nin öğrenciler için yurt desteğinde bulunması gerektiğini bildirdi. Özellikle YURTKUR’un 2 bin öğrencilik yurt yapması halinde sorunun çözüleceğini dile getiren Erbaş şöyle konuştu:
“Öğrenciler kiralık evlerde kalıyor. Burada kiralar bin 500 TL’den başlıyor. Tabii bu durum da öğrencileri zora sokuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!