Güncelleme Tarihi:
Buna göre Türkiye’de kadınların ortalama EFI puanı 50.14, erkeklerin ise 45.58 çıktı. Peki kadınlar erkeklere göre yabancı dilde neden daha başarılı oluyor? İşin içinde biraz biyoloji, biraz da ilgi var.
Dil süreci farklı işliyor
Erkek ve kadınların dil öğrenme süreçleri farklı gelişiyor. Araştırma, lisan öğrenirken kızların beyinlerinde dil kodlamalarının yapıldığı bölümün daha aktif olduğunu gösteriyor. Erkek çocuklarının beyniyse görsel ve işitsel fonksiyonlarla ilişkili alanlarda faaliyette. Bunun anlamı şu: Kızların beyni dilin soyut parçalarını daha etkili bir şekilde değerlendiriyor. Erkeklerse dili öğrenmek için duyusal desteklere ihtiyaç duyuyor, soyut olarak öğrenmede kadınlara oranla daha etkisiz kalıyor. Erkekler için dili öğrenmenin en etkili yolu görseller kullanmak. Yazı ya da imajlarla beyinleri dili çok daha rahat kavrıyor.
Erkeklerin strateji eksikliği
Kimi araştırmalar, kadınların yabancı dil öğrenirken işe yarayan yöntemleri daha iyi kullandıklarını da gösteriyor. Kadınlar dil öğrenirken daha fazla konuşuyor, okuyor ve dinliyor. Kelime hazinelerini geliştirmek ve kalıcı hale getirmek için erkeklere oranla daha fazla yöntem geliştiriyorlar. Bu sayede kadınlar dili hem daha hızlı hem de çok daha az sıkıntıya katlanarak öğreniyorlar. Ayrıca dil öğrenmeyi keyif olarak da görüyorlar.
Ana dili İngilizce olanlarla iletişim
Dil öğrenme sitesi Busuu tarafından yapılan bir çalışma da kadın üyelerin yabancı dilden kişilerle, erkeklere oranla çok daha fazla iletişim kurduğunu gösteriyor. Kadınlar bu tür platformlarda hem daha aktifler hem de soru soru sorma ve iletişim kurma konusunda istekliler.
Ana dili İngilizce kişilerle yapılan konuşmalar ve yazışmalar, telaffuzu geliştirmek, grameri öğrenmek ve günlük dili kavramak konusunda daha çok işe yarıyor. Arkadaşlıklar da dili öğrenme konusunda motive edici. Kadınlar sosyal ilişkilere daha fazla meyilli oldukları için dil doğal bir süreç halinde rahatça kazanılıyor.
Kızlar daha çok motive ediliyor
Kanada’da faaliyet gösteren Applied Linguistics’e göre ise kızlar lisan öğrenmede daha fazla motive ediliyor. Yabancı dil öğretmenlerinin genelde kadın olması, kız öğrenciler için bir rol model oluşturuyor. Ayrıca çoğu yabancı dil kursunda ağırlıklı nüfusun kız öğrencilerden oluşması da bunda etken. Kızlarda motivasyonun daha fazla olmasının bir nedeni de yabancı dilin bir kadın uğraşı olarak değerlendirilmesi. Tüm bunlar bir araya geldiğinde kızlar dili daha çabuk ve iyi öğreniyor.
DİL ÖĞRENİRKEN YAPILAN YANLIŞLAR
İşi keyifli hale getirin. İngilizce müzik dinleyin, film izleyin. Ancak hiçbir zaman odanıza kapanıp bu süreci eziyete dönüştürmeyin.
Çok hızlı başlamak
Büyük bir şevkle ancak ne zaman ara verileceğini bilmeden ve plansız olarak dil öğrenmeye başlayanlar çabuk bıkıyor.
Konuşmak için beklemek
İstediğimiz kadar kelime bilelim yabancı dil, konuşurken öğrenilir. Çoğumuz konuşmadan önce dile tam hâkimiyet gerektiği düşüncesine kapılıyor. Oysa konuşurken telaffuz ya da gramer hatalarıyla birlikte pratik de yapmış oluyoruz.
Yeterince dinlememek
Hepimiz kopyalayarak öğreniyoruz. Dili en iyi kopyaladığımız aktiviteyse dinlemek. Dinledikçe telaffuzu da daha iyi öğreniriz.
Tek anlamda takılmak
Örneğin İngilizce’de ‘set’ sözcüğünün, kullanıldığı cümleye göre yaklaşık 464 anlamı var. Böyle durumlarda metinden kelimenin anlamını çıkarmaya çalışmalı, tüm kullanımları öğrenmeliyiz.
Birebir çeviri
Her dilin kelimeleri sadece kendine özel. İngilizce’deki bir sözcüğün Türkçe’de birebir karşılığı olmayabilir. Özellikle konuşmada dilin kalıplarını öğrenmek ve o çerçevede düşünmek çok önemli.
PEKİ YA MUTLU OLAMAZSAN...
ABD’de meslek araştırmalarıyla tanınan kariyer topluluğu CareerBliss, 2014’ün en mutlu ve mutsuz mesleklerinin listesini çıkardı. Çalışmada 25 bin analiz yapıldı ve 7 bin 800 iş alanı incelendi. İşte ABD’nin en mutlu ve en mutsuz meslek grupları...EN MUTLULAR
1-Veri tabanı yöneticiliği: Bu meslek sahipleri özel yazılımlar aracılığıyla şirketlerin verilerini toplayıp düzenliyor. Finansal veriler, giderler... Yıllık ortalama 79 bin dolar kazanıyorlar.
2-Kalite kontrol mühendisliği: Bu meslek, yazılımların test edilmesiyle ilgileniyor. Esnek çalışma saatleri ve mesleki tatmin sağlıyor. ABD’de yıllık kazanç 41 bin- 91 bin dolar.
3-İşe alım uzmanlığı: Yıllık ortalama 51 bin dolar gelirle, işe alım uzmanlığı özellikle ABD’de çok popüler. Özellikle tecrübelilerin 100 bin dolara kadar kazandığı düşünülünce...
4-Sigortacılık: Yıllık ortalama 69 bin dolar kazançla, en çok mutlu eden mesleklerden biri.
5-Özel kalem müdürü: Yöneticilerin planlarını, iş görüşmelerini organize eden bu grup, yıllık ortalama 50 bin dolar maaş alıyor.
6-Yazılım geliştiricisi: Yazılım dünyasıyla ilgili her iş popüler ancak bu grup bir adım öne çıkıyor. Yıllık ortalama 93 bin dolar kazanıyorlar.
7-Tasarımcılar: Ortalama gelir 51 bin dolar.
8-Program yöneticisi: Şirketlerde üretilen projeleri denetliyor ve ekiplerin koordinasyonunu sağlıyorlar. Yıllık kazançları ortalama 91 bin dolar.
9-Mühendisler: Mühendisler, ABD’de halen mutlu. Ortalama 61 bin dolar gelir ve iş olanakları sayesinde bu meslek grubu ilk 10’da.
10-Yönetici asistanlığı: Yıllık ortalama 33 bin dolar kazanıyorlar. Bu rakam birçok mesleğe oranla düşük kalsa da onlar mutlu gruptan.TÜRKİYE’DE AVUKATLAR MUTSUZ TASARIMCILAR MUTLU
Şimdi bir de Türkiye’ye bakalım. 60 farklı meslek grubundan 1670 kişinin katıldığı bilimsel bir değerler anketi sonuçlarına göre Türkiye’de en mutlu meslek grubu tasarımcılar, en mutsuz olanlarsa avukatlar. Araştırma, çoğunlukla yaratıcılık ve özgürlük değerleri yüksek meslek gruplarının mutlu olduğunu gösteriyor.
En mutlu meslekler
1- Tasarımcı, 2- Pilot, 3- İnsan kaynakları yöneticisi, 4- İnşaat mühendisi, 5- Müzisyen, 6- Gazeteci, 7- Fotoğraf sanatçısı, 8-Akademisyen, 9- Yazar, 10- Bilgi işlem uzmanı
En mutsuz meslekler 1-Avukat, 2-Mali müşavir, 3 -Sosyolog 4- Bankacı, 5-Sigortacı, 6-Satış elemanı, 7-Finans uzmanı, 8-Bilgisayar mühendisi, 9-Sekreter, 10-İç mimar