Güncelleme Tarihi:
MEB ve yeni nesil teknoloji ürünleri şirketi Reeder tarafından imzalanan protokol kapsamında “Kızlar Kodlar” projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini arttırmak amacıyla kodlama eğitimleri verilecek. Proje, ilk olarak Samsun, İstanbul, Manisa, Mersin ve Gaziantep’te uygulanacak. Kızlar Kodlar projesiyle 12-18 yaş aralığında en az 2 bin 500 kız öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi olarak bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan "STEAM" eğitimi verilecek.
İlk aşamada, 5 ilde 50 okulda eğitim gören kız öğrenciler; Maker kültürünü Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama dersleri görecek ve birer Maker olmaları hedeflenecek. Eğitimini ve sınavını başarıyla tamamlayan, 250 kız öğrenciye, her ilde 2 gün sürecek uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgileri pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkanı sunulacak. Reeder’ın staj ilanlarına başvuru yapan başarılı kız öğrenciler, staj için önceliklendirilecek.
KALKINMA HEDEFİNE ODAKLANMALIYIZ
Kalkınmada kız çocuklarının rolü ve projenin öneminden bahseden Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener şöyle konuştu: “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Mesleki ve Teknik Eğitimi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sektörle iş birliği içerisinde tüm hızıyla devam ediyor. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer alıyor. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekiyor. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Çünkü eğitimli bireylerin verimliliklerinin daha yüksek olduğu biliniyor. Bu kapsamda toplumun yarısını oluşturan kadının ülke kalkınmasına olan katkısı, kadının eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu nedenle kız çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak, onları geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla yeni projemizi hayata geçirdik.”