Güncelleme Tarihi:
MEB tarafından paylaşılan verilere göre; 2000’li yıllarda 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11’den bugün itibarıyla yüzde 95’e çıktı. Yüzde 44 olan ortaöğretimdeki okullaşma oranı ise yüzde 95 oldu. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14 iken yüzde 48 oldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir ülkenin en kalıcı ve sürdürülebilir kaynağının beşeri sermayesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Beşerî sermayesinin niteliğini arttırmadaki en önemli enstrüman eğitimdir. Dolayısıyla tüm ülkeler diğer ülkelerle de rekabet edebilmek için eğitim çağ nüfusunun tamamını okullaştırmayla ilgili çok önemli projelere imza atıyorlar.
“Beşeri sermayesinin niteliğini arttırmadaki en önemli enstrüman eğitimdir. Dolayısıyla tüm ülkeler diğer ülkelerle de rekabet edebilmek için eğitim çağ nüfusunun tamamını okullaştırmayla ilgili çok önemli projelere imza atıyorlar.
OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 90’LARIN ÜZERİNE ÇIKTI
Türkiye'ye baktığımız zaman özellikle okul öncesi, ortaöğretim ve yükseköğretimde 2000’li yılların başında okullaşma oranlarının yüzde 50’nin altında olduğunu görüyoruz. Son 20 yılda bir taraftan tüm il ve ilçelerdeki okul ve derslik yapma seferberliği diğer taraftan okullaşma oranlarını arttırmak için özellikle sosyoekonomik seviyesi dezavantajlı ailelerin eğitime katılımını desteklemek için uygulamaya sokulan eğitim politikalarıyla birlikte eğitim sistemimiz devasa bir dönüşüme tanıklık etti. Okul öncesinden ortaöğretime kadar tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları yüzde 90’ların üzerine çıktı.
Örneğin beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11’ken bugün yüzde 95’e ulaştı. Yine ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44’lerden yüzde 95’lere ulaştı. Diğer taraftan ilkokul ve ortaokuldaki okullaşma oranları da yüzde 100’e yaklaştı. Örneğin bugün itibarıyla ilkokullardaki okullaşma oranı yüzde 99,63’e ulaşırken ortaokullardaki okullaşma oranları da yüzde 99,44’e ulaştı. Yani son 20 yılda 2000’li yıllarla karşılaştırıldığı zaman ilk kez eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95’in üzerine çıktı.
SÜRECİN KAZANANI KIZ ÇOCUKLARI
Bu sürecin en önemli kazananları kız çocuklarımız. Kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında çok ciddi bir artış ortaya çıktı. Örneğin ortaöğretimdeki kız çocuklarının 2000’li yıllardaki okullaşma oranı yüzde 39 iken bugün yüzde 95’e ulaştı. Diğer taraftan ilkokul ve ortaokul kademesinde de kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili hiçbir sorun kalmadı ve ilk kez 20 yılın sonunda bu ülkede kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili sorun kökünden çözüldü.”
Kız çocuklarımız başta ve öncelikli olmak üzere tüm kademelerde büyük oran artışlarıyla “eğitimde okullaşma” sorununu çözerek Türkiye’nin ve dünyanın yarınlarına bugünden yön veriyoruz…
— Millî Eğitim Bakanlığı (@tcmeb) October 22, 2022
Çünkü “gelecek”, çocuklarla gelecek…
#ÇocuklarOkulaYaraşır pic.twitter.com/xfEfAfW7NR