Güncelleme Tarihi:
Korsanla mücadele çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 191 baskında, kitap, kitap kapağı, forma, kalıp, bandrol, matbaa makinasının yer aldığı toplam 1 milyon 207 bin 162 materyale el konulurken, 10 milyon 432 bin liralık korsan kitap ele geçirildi. Türkiye’deki yayımcıların bir araya geldiği Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), kuruluşundan bu yana geçen iki yıllık sürede Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlıklarının destekleriyle korsan kitaba karşı etkin mücadele başlattı. YAYFED tarafından düzenlenen, “Korsan kitapla mücadelede gelinen son nokta ve yükselen trend e-kitaptaki telif hakları” konulu basın toplantısı, Armada Hotel’de yapıldı.
Dünya kitap sektörü 111 milyar dolar
Toplantıda konuşan YAYFED Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Murat, federasyonun, öncelikle fikri mülkiyet hukukunun güçlendirilmesi, yayımcıların yasalar nezdinde mali haklarının savunulması, fikri hak takibinin yapılması ve hak ihlallerinin önlenmesi, kayıt, tescil, bandrol ve sertifika konularında sektörün yönlendirilmesine çalıştığını belirtti. Dünya kitap sektörünün 2012’de 111,6 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ifade eden Bayram Murat, 2009’de 700 milyon dolar olan Türkiye pazarının ise geçen yıl 2,5 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Türkiye’de geçen yıl 43 bin konu başlığında 298 milyon adet kitap basıldığını bildiren Murat, sektörde 3 bin yayıncı, 10 bin kitapçı ile 200 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.
“Fotokopiyle çoğaltmak da suç”
Bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmanın da suç olduğunu, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası olduğunu hatırlatan Bayram Murat, bu tip korsanlıkların genellikle okul ve üniversitelerde meydana geldiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda genelge yayınladığını fakat bu işin suç olduğuna dikkat çekmek için gerekli takibi yapması gerektiğini anlatan Bayram Murat, “Üniversite ve Milli Eğitim okullarındaki akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engeli oluşturuyor. Bu işi yapan insanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor. Hiçbir kitabı fotokopi ile çoğaltarak kitaptan daha ucuza mal etmek mümkün değil. Eğitim kurumlarının bu işe bulaşması bizi ciddi ümitsizliğe itiyor” dedi.