Güncelleme Tarihi:
Yine de kısaca bahsetmek isterim. Yazarlar Okullarda, temeline kitabı alan ve bilinçli okuryazarlığı hedefleyen, her şeyden önce öğrenciyi merkeze alan bir kültür projesidir. Yazar evleriyle sadece okuyan değil aynı zamanda yazan öğrencilere ulaşan, yurtdışından yazarlar ağırlayarak öğrencilerimizi farklı kültürlerle biraraya getiren, öğretmen yazarları okurlarıyla buluşturan, Anadolu’nun birçok şehrinde öğrencilerimizi yazarlığın mutfağında misafir ederek eğitim dünyasında fark yaratan bu proje, elbette bir kültür-sanat seferberliğidir.
Ben İstanbul Milli Eğitim Müdürü olarak birkaç cümleyle bu seferberliğe dair sevincimi ifade etmek isterim. Öğrencilerimizin yazar sevincine çok kez şahitlik ettim. Şenlik yeriydi söyleşi mekanları. Çocuklarımız bayram sevincini yaşıyordu. Yazarlarla konuşmak, onlarla fikir alış verişinde bulunmak, tartışmak onlarla ve sorular sormak... Hepsi birbirinden değerli yazarların çocuklarımızı sevgiyle şefkatle kucaklaması. Günlük koşuşturmanın içinde dinlendiğim zamanlardı öğrenci yazar buluşmaları. Yavrularımızın mutluluğu gözlerinden gönlüme akıyordu.
Bu yazımda projenin yeni boyutlarını kısaca anlatmak istiyorum. Bir önceki yazımda da yer vermiş ve iyi örnekler içerinden çıkan bu çalışmanın daha görünür olması, örnek olması ve referans alınması bakımından kamuoyuyla paylaşmak istedim.
Okuma Kültürü dersi
İstanbul’da ilköğretim okullarımızda serbest etkinlik saatlerinden birisini Okuma Kültürü dersi yaparak bu konuda yapılması gereken ilk işi yaptığımızı düşünüyorum. Bu derste amacımız çocuklara sadece metin okuma, okutma değil yazma becerisini de kazandıracak metin seçimlerini onlarla buluşturmak ve bu şekilde ömür boyu sürecek bir alışkanlığı edinmelerini sağlamaktır.
Yazarlar Okullarda Kitaplığı
Proje her okula değil her sınıfa bir kitaplık amacıyla onlarca okulumuza kitap yardımı yaparak Yazarlar Okullarda Kitaplıkları oluşturdu. Özellikle yaşayan yazarlardan seçilen kitaplar herkesin görebileceği ve kolayca ulaşabileceği alanlara koyuldu. Bu kitaplıklarla birlikte hemen her okulda ve her sınıfta bir kitaplık oluşturuldu.
Edebiyat ve fikir dünyamıza emek vermiş vefat eden yazarlar
Aralarında Cemil Meriç, Sait Faik, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarımızın da olduğu bir grup yazarımızın eserleri ve hayatları üzerine günümüz edebiyatçılarıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Böylece sadece günümüz edebiyatını değil geçmiş dönem edebiyatımızı da okullarımıza taşıyacağız. Yahya Kemal, Cemil Meriç, Ahmet Hamdi Tanpınar için çeşitli okul ve kültür merkezlerinde etkinlikler yaptı, Sait Faik Abasıyanık ve Peyami Safa için etkinlikler düzenledik.
Yazarlar Okullarda Anadolu yolunda
Başta Kayseri ve Eskişehir olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinde onlarca yazar binlerce öğrenciyle buluştu. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerçekleştirilen programlarda Anadolu’daki öğrencilerimiz edebiyatımızın en seçkin isimleriyle buluştu ve onlara kitaplarını imzalattı.
Yazarların evi var
Şişli İlçesi’nde başlayan ve daha sonra diğer ilçelerde kurulma aşmasına gelen Yazar Evleri’nde öğrencilerimiz sadece okumuyor aynı zamanda yazarlardan yazının mutfağını öğreniyor. Tülin Kozikoğlu ve Fatih Erdoğan öncülüğünde harekete geçen bu yazar evleri. öğrencilerimize yazarlığın kapısını aralıyor.
Dünyanın yazarı
Projeyle sadece Türk edebiyatının isimleri değil aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinden yazarlar da öğrencilerimizle buluşuyor. Sophie Smiley, Ingelin Angerborn, Ulf Nilsson ve daha birçok yazar öğrencilerimizle buluştu, buluşuyor. Her yıl kasım ayında onlarca yabancı yazar öğrencilerimizle biraraya gelip onlara kendi yazarlık serüveninden bahsediyor
Şair ve yazar öğretmenler
Öğretmenlerimizi unutmadık, unutmayız. Tüm ilçelere yazı gönderdik. Şair ve yazar öğretmenlerimizin isimlerini istedik. Yüzü aşkın öğretmen yazar ve şairlerimiz İstanbul’un 39 ilçesinde binlerce öğrencimizle buluştu. Şair öğretmenlerle bir şiir gecesi yaptık. Ve bu öğretmenlerimizin faaliyetlerini kitaplaştırdık.
Ve dahası...
Tüm bunların yanı sıra okuma kültürünün kazandırılması ve kitap okumayı dikkat çekmek ve örnek olması için il, ilçe müdürleri, il müdür yardımcıları, şube müdürleri için kitap belirledik ve okuduğumuz kitapların kritiklerini yaptık. Okul seviyeleri belirlendi ve 100 temel eserin dışında yeni kitaplar belirlemiş olduk.
Velilerimizle işbirliği halinde okuma kültürünün yaygınlaştırılması için öğrenci yazar buluşmalarını okullardan sonra evlerde de gerçekleştiriyoruz. Güler Ulus isimli velimiz her salı evinde okuma programı düzenliyor. Sayıları yirmiyi aşan ilkokul öğrencisi, Güler teyzelerinin dizinin dibinde kitaplarını okuyor. Ancak son haftalarda bu programın başka konukları da var; tanınmış yazarlar da Ulus’un kapısını çalıyor.
Yazarlar Okullarda projesi kamuoyu olduğu kadar bilim dünyasının da dikkatini çekti. Artık uluslararası okuma sempozyumlarında kendisinden ve etkisinden bahsedilen bir çalışma halini aldı. Bu çerçevede Mehtap Kaya, projeyi yüksek lisans tezi olarak ele alıp çok kıymetli bir çalışmaya imza attı. Bunun yanı sıra bugün Yazarlar Okullarda kitaplar serisinde beş kitabımız var: Bir Hayalin Öyküsü:Yazarlar Okullarda-1.2; Şair Öğretmenler, Yazar Öğretmenler.. gelecek yılki kitaplarımız arasında Öğrenci Yazarlar da olacak.
Kitapların evi olan kütüphanelerimizi daha etkili kullanma ve hayatın merkezine almak için halk kütüphanelerinde yazar söyleşilerinin yapılması noktasında çalışmalarımız oldu. Gelecek yılda tüm halk kütüphanelerimizde okur yazar buluşmaları gerçekleştireceğiz.
Son olarak belirtmek isterim ki İstanbul’da tüm Türkiye’ye örnek olan ve bir ilki gerçekleştiren Yazarlar Okullarda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nce büyüyerek, farklı kulvarlarda yeni alanlarda genişleyerek devam edecek. Müdürlüğümüz bu okuma seferberliğini İstanbul Kültür sanat Eğitim Dergisi sürekli yayınıyla, okuma kültürü üzerine başlattığı geleneksel münazaralarla ve her iki ayda bir kültür yayıncılarıyla yayın dünyasının sorunlarını ve yapılan okuma etkinliklerinin değerlendirilmesinin yapıldığı toplantılarla ‘Kitabın olduğu her yerde’ olmayı kendine görev bilmiştir. Kitabın olduğu her yerde buluşmak dileğiyle.