Kısa mesajlı üniversite eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Kısa mesajlı üniversite eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 12:10

ODTÜ'de, cep telefonu aracılığıyla öğrenmeyi daha etkili hale getiren "anlık geri bildirim sistemi" kullanılmaya başlandı.

Haberin Devamı

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve araştırma görevlisi Ömer Faruk İslim tarafından geliştirilen sistem, konunun sınıfta ne kadar anlaşıldığını da göstermesi bakımından öğretim üyesine rehberlik ediyor.
Çağıltay, öğrencilerin derse aktif katılma konusunda çekingen davrandığını, ama derse katılımın öğrenmenin kalıcılığını artırdığından bu soruna cep telefonlarını kullanarak çözüm geliştirdiklerini söyledi.

Yarışma programlarından esinlenildi

Televizyonlarda yayınlanan bilgi ve yetenek yarışmalarında seyircilerin görüşlerini almak için kullanılan sistemi örnek aldıklarını belirten Çağıltay, bu amaçla pahalı ve özel cihazlar kullanmak yerine cep telefonlarının kısa mesaj sistemini temel alan bir yapı oluşturduklarını ve ODTÜ'deki derslerde kullanmaya başladıklarını anlattı.
Çağıltay, sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Derslerde öğretim üyesi, daha önceden hazırladığı ve sisteme kaydettiği soruyu sınıfta öğrencilere soruyor. Öğrenciler de kısa mesaj gönderme özelliğine sahip bir cep telefonu aracılığıyla cevaplarını kendilerine belirtilen GSM operatörü servis numarasına gönderiyor.
Öğrencilerin cevapları, gönderenin kim olduğu belirtilmeden sadece cevap sayısına göre anında sınıftaki ekranda gösteriliyor. Böylece bu sistem topluluk içinde konuşmak ya da yanlış cevap vermekten çekinen tüm öğrencilerin derse dahil olması ve aynı soruya sınıfta bulunan herkesin cevap vererek aktif katılımın artması gibi eğitimsel açıdan pek çok faydayı beraberinde getiriyor."
Çağıltay, proje kapsamında geliştirilen sistem ve öğrencilerin kısa mesajla gönderdikleri sonuçların değerlendirilebilmesi için Türkiye'de bulunan tüm GSM operatörleriyle anlaşması bulunan özel bir kuruluşla işbirliği yaptıklarını dile getirdi.
Prof. Dr. Çağıltay, sistemin bu yılki eğitim yılının bahar döneminin başından bu yana ODTÜ'nün mühendislik fakültesi inşaat mühendisliği, eğitim fakültesi eğitim bilimleri, fen-edebiyat fakültesi fizik ve psikoloji bölümlerinde deneme amaçlı kullanılmaya başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Öğretim üyeleride sistemden memnun

Sistemi derslerinde kullanan Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Canan Sümer, öğrencilerin katılımında ciddi artış olduğunu ve derslerin daha verimli geçtiğini söyledi.
Yeni sistemi uygulamaya başlayan Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Yerin Güneri de sistemle öğrencilerin yanlış cevap verme korkusunu engellediğini savundu. Güneri, sistemin ayrıca öğretim üyelerine de anlık geri bildirim sağlayarak yanlış öğrenmeleri ve eksiklikleri belirlemede ve gidermede yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.
Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman ise sistemin özellikle sınıftaki etkileşimi destekleyerek öğrencilerin derse aktif katılımlarını arttırdığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!