Kin Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

Kin Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:40

Kurtuluş Savaşında, düşman işgalini protesto etmek ve milli mücadeleye vurgu yapmak için birçok şiir kaleme alınmıştır. O şiirlerden biri olan ''Kin'', Yunan işgaline karşı yazılmış en meşhur şiirlerden biridir. Şiirde hem Türlük vurgusu yapılmış hem de İslami değerlerin öneminden bahsedilmiştir. Kin şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Kin dışında Kurtuluş Savaşını ve milli mücadeleyi anlatan en önemli şiirlerden bazıları şunlardır: 

 1- Mehmet Akif Ersoy - Cenk Marşı

 2- Nazım Hikmet - Kuvay-ı Milliye

 3- Cahit Külebi - Atatürk Kurtuluş Savaşında 

 Kin Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 Kin şiiri Emin Bülent Serdaroğlu tarafından kaleme alınmıştır. Hem şair hem de futbolcu olan Emin Bülent Serdaroğlu, 8 yıl boyunca Galatasaray forması da giymiştir. Fecr-i ati topluluğunun kurucularından biri olan şair, şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır. Arapça ve Farsça tamlamalara sıklıkla yer verdiği eserlerinde özgürlük, vatan ve doğa temalarını işlemiştir. 

 Emin Bülent Serdaroğlu'nun Kin dışında kaleme aldığı en önemli şiirlerden bazıları şunlardır: Hisarlara Karşı, Dev Şarkısı, 

Haberin Devamı

 Kin Şiirinin Türü Nedir? 

 Toplumsal bir şiir olan kin, milli edebiyat akımının tüm özelliklerini yansıtır. ''Sanat toplum içindir'' anlayışıyla kaleme alınan şiirde Türk Milletinin kahramanlığı ve düşman ordularına karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi anlatılır. 

 Kin Şiirinin Konusu 

 Kin şiiri, Yunan işgalini hem fiilen hem de fikren destekleyen Victor Hugo'nun Mavi Gözlü Yunan Çocuğu şiirini eleştirmek için kaleme alınmıştır. Şiirde, başka ülkeleri işgal eden emperyalist ülkeler tenkit edilir. 

 Kin şiirinde binlerce kişinin bağımsızlık mücadelesinde yaşamını yitirdiğinden ve her şehidin intikamının bir gün alınacağından bahsedilir. Şair, şiirin 12. dizesinde, ''düşmanım sana kalsam da bir kişi'' diyerek tüm işgalci Avrupa ülkelerine meydan okur. 

 Kin Şiiri İnceleme 

 1910 yılında yazılan Kin şiiri toplam 16 dizeden oluşur. Tıpkı İstiklal Marşında olduğu gibi Kin şiirinde de doğrudan doğruya, işgalci ülkelere ve onları savunanlara seslenilmiştir.

  Şiirdeki en önemli ayrıntılardan biri Türk ve İslam kelimelerinin tüm harflerinin büyük yazılmasıdır. Şair bu kelimelerin tüm harflerini büyük yazarak, bir Türk için en önemli iki değeri vurgulamıştır. 

 Şiirde kullanılan Osmanlıca tamlamalardan bazıları şunlardır: 

 Sema-yı Mağrip - Batının Göğü: Şair Batılı ülkeleri bu şekilde tarif etmiştir.

Haberin Devamı

 Makber-i Muazzam-ı Ecdad - Atalarının mezarı

 Şurezar-ı Kalp - Kalbin çorak arazileri

 Kalb-i Saf-ı Millet - Türk Milletinin masum ve günahsız kalbi 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!