Kılcallık nedir? Nelere bağlıdır? Kılcallık nasıl ve neden oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Kılcallık nedir Nelere bağlıdır Kılcallık nasıl ve neden oluşur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 00:14

Hem fizik alanında hem de tıbbi yönden kılcal kelimesiyle çok sık karşı karşıya kalınır. Aynı zamanda bu kelimenin türemiş hali olarak kılcallık sözcüğü öne çıkar. Peki, kılcallık nedir? Nelere bağlıdır? Kılcallık nasıl ve neden oluşur tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Madde ile ilgili bir anlamı ve yapısı olması üzerinden kılcallık öne çıkar. Bu bağlamda fiziki bir terim olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Özellikle maddeler arası çekim şeklinde ifade edilir. Bununla beraber kılcallık belli başlı unsurlara bağlı olarak öne çıkar ve neticede oluşur. 

 Kılcallık Nedir? 

 Kılcallık kısaca ve başka bir isim üzerinden kapiler olay olarak bilinir. Genel olarak ise bir maddenin başka bir maddeyi kendine çekme olayı şeklinde ifade edilir. Bu durum örneğin bir bitkinin iletim sisteminde açık bir şekilde görülür. Aynı zamanda pürüzlü kağıt üzerinden yine alınan örnek doğrultusunda kılcallık durumu anlaşılır. Bu yapılar üzerinde madde birbirini çeker. Böylece oluşan sürtünme ve buna benzer unsurlar kapsamında genel olarak bir mıknatıs yapısı oluşur. Özellikle fiziki açıdan maddeler söz konusu olduğunda önemli bir yer tuttuğunu ifade etmek mümkün. Çünkü bitkiler ile birlikte birçok canlı kültürü açısından, yaşamsal bir olay olarak da ön plana çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Kılcallık Nelere Bağlıdır? 

 Kılcallık belli bir duruma bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle sıvının de bu sıvı için kullanılan kabın moleküler yapısının yanı sıra, moleküller arasında gerçekleşen kuvvetlerden ortaya çıkar. Yani bu durum kabın şekli ile beraber aynı zamanda sıvının moleküler yapısı doğrultusunda ele alınır. Tabi bu durum birçok farklı yapı üzerinden de maddelerin birbirini çekmesi noktasında ön plana çıkar. 

 Diğer bir ifade ile maddesel açıdan halının yüzeyi ve moleküler yapısı kılcallık durumun ortaya çıkarır. Daha doğrusu kılcallık yapısını daha şiddetli ve etkileşimli hale getirir. Tabii bu doğrultuda kullanılan sıvı ve kap ile birlikte Yerçekimini de unutmamak gerekir. Çünkü sıvının ve sıvı içerisindeki moleküllerin yeniden bir arada dengeye gelebilmesi için, Yerçekimi devreye girer ve bunu düzene sokar. Bu da kılcallık durumunu yine maddeden birine çekmesi üzerinden güçlendirir. 

 Kılcallık Nasıl Oluşur? 

 Genel olarak bir sıvı ile beraber başka bir maddenin moleküler düzeyde çekimi doğrultusunda kılcallık olur. Bu durum özellikle sıvının kendi molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden daha kuvvetli bir unsurun sürece girmesi ile gerçekleşir. Böylece sıvı düz bir noktaya değmesi ile beraber menüsküs olarak bilinen bir içbükey etkisi oluşturur. 

Haberin Devamı

 Bu oluşum ile beraber sonuç olarak kılcallık meydana gelir. Yani bu durum sıvı ile beraber kap içerisindeki yüzeyi bağlı olarak moleküler düzeyde etkileşim neticesinde gerçekleşir. Böylece kılcallık meydana gelir ve maddelerin birbirini çekmesi ile birlikte durum oluşur. Ardından yerçekiminin devreye girmesi ile beraber, belli bir zaman içerisinde moleküler düzeyde denge elde edilir. 

 Kılcallık Neden Oluşur? 

 Bir maddenin başka bir maddeyi moleküler düzeyde kendine doğru çekmesi kılcallık olarak bilinir. Bu durum ise genelde bir sıvı ile bir katı maddenin bir araya gelmesi sebebiyle ortaya çıkar. Özellikle bu konuda en çok verilen örnekler içerisinde sıvı ile beraber bir kaptır. Böylece sıvının kendi molekülleri içerisindeki çekim kuvvetinden daha güçlü bir yapı çekimi söz konusudur. Bu çekim ile beraber kılcallık oluşur ve iki madde birbirini çeker. Sonuç olarak menüsküs ismi üzerinden bilinen bir içbükey görüntüsü meydana gelir. Yani kısacası bu durum maddelerin birbiri içerisinde ve moleküler düzeyde temas etmesi doğrultusunda öne çıkar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!