Güncelleme Tarihi:
Son günlerde dikkate alırsınız düşüncesiyle bir iki önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. MF tercihi yapacak adaylar YGS’de sosyal sorusu çözmeye pek sıcak bakmıyorlar. Sınava hazırlık sürecinde genellikle girdikleri deneme sınavlarında hemen hiç sosyal çözmüyorlar. Fakat gerçek sınava girdiklerinde de sosyal çözmek gerektiğine mantık olarak inandıkları için veya yapılan önerilerin etkisiyle sosyal çözmek istiyorlar. Hazırlık döneminde girdikleri deneme sınavlarında sosyal testi için ayrılması gereken süreyi matematik ve fen testleri için kullanıyorlar. Ama sınavda sosyal de çözmek istediklerinde matematik ve fen için ayırdıkları süreyi kısa tutmak ve sosyal testine de zaman ayırmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda önceden bir deneyim yaşanmayınca da hem matematik, hem fen, hem de sosyal testlerinde alışık olmadığı derecede düşük sonuçlar alıyorlar.
Adaylara önerimiz şu: Gerçek sınavda ne yapacaksanız, hangi test için ne kadar süre ayıracaksanız mutlaka birkaç kez deneme yapın ve zaman ayarlaması konusundaki durumunuz gözleyin. Ayrıca önceki yılların sorularını çözerek sosyal sorularının çözülemeyecek sorular olmadığını da göreceksiniz.
YGS’de puan barajlarını aşmak zor mu?
- YGS sonrasında adayların 6 farklı puanı hesaplanıyor. Bu 6 puan türünün herhangi birinden 140 barajını geçen aday sınavda başarılı sayılıyor. Ancak sadece açıköğretim programlarını ve sınavsız geçişten boş kalan önlisans programlarını tercih edebiliyorlar. Lisans programlarını tercih etme hakkı yok.
- YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve daha yüksek bir puan alan aday, isterse YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilir veya haziran ayında yapılacak LYS’lere girebilir.
- YGS’de 180 puan barajını geçen tüm adaylar, başvuru yapmak ve ücretini ödemek koşuluyla haziranda yapılacak 5 LYS’ye de girebilir.
140 veya 180 puan alabilmek için kaç soru çözmek gerekiyor?
- Adaylar YGS’de yüzde 10 ortalama başarıya ulaşırsa yani 4 testin her birinden 4’er net çözerse 140 puan barajını aşar.
- YGS’de 4 testin her birinden 8’er net çıkaran aday yüzde 20 başarıya karşılık gelen 180 puan barajını aşar. Herhangi bir YGS puanı 180 ve üzerinde olan aday, LYS’lerin tümüne girme hakkı kazanır.
- LYS sonrasında oluşan MF, TM, TS, DİL puanlarında 180 puan barajını aşan adaylar lisans programlarını tercih hakkı kazanırlar.
- Sınava başvuran aday sayısı gözünüzü korkutmasın. Geçen yıl dört testin ikisinden yarımşar net çıkaramadığı için puanı hesaplanmayan (sıfır çeken) 50 bin 805 kişi vardı. Başvuruyu yapıp ücretini ödemesine rağmen sınava girmeyen her yıl en az yirmi bin kişi olur.
160 sorunun yüzde onunu çözmediği için 140 puan barajını 214 bin aday geçemedi. 160 soruda yüzde yirmi ortalama başarı sağlayamadığı için yani her testte 8’er net çıkaramadığı için 180 puan barajını geçemeyen de 507 bin 659 kişiydi.
YGS’nin içeriği nasıl oluyor, neler sorulacak?
- Türkçe testinde “Türkçeyi kullanma gücü” ile ilgili ve 9’uncu sınıf Dil ve Anlatım dersi konularından oluşacak 40 soru sorulacak.
- Temel Matematik testinde “matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü” ile ilgili 32 matematik 8 geometri sorusu olacak.
- Sosyal Bilimler testinde 15 Tarih, 12 Coğrafya, 8 Felsefe ve 5 tane de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yer alacak.
- Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olarak alan adaylar bu 40 soruyu çözecek.
- Okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olarak almayan veya farklı müfredatla alan adaylar ise 36’ncı sorudan başlayıp 40’ıncı soruda biten Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacak. Bunun yerine 41’inci sorudan başlayan 5 tane Felsefe sorusunu çözecekler.
- Adaylara toplamda 160 soru yöneltilecek ve çözüm içinde 160 dakika verilecek.
- YGS’de çözeceğiniz her bir soru hem YGS puanlarınızın hesaplanmasında hem de LYS puanlarınızın hesaplanmasında ayrı ayrı kullanılacak. Bu nedenle YGS’de ne kadar çok soruyu doğru çözersek LYS’deki avantajımız da o kadar artacak.
Sınavdan bir hafta önce neler yapılmalı?
- Sınavdan bir hafta öncesinden başlayarak ama özellikle sınavdan 3 gün öncesinden, beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Perşembe gününden itibaren alışık olmadığınız yiyecekleri yemeyin.
- Aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçları kullanmaktan kaçının.
- Stres yaratacak konuşmalardan tartışmalardan uzak durun.
- Ağır bedensel faaliyetlere girişmeyin. Örneğin uzun sürecek ve çok yoracak futbol maçları yapmayın son hafta.
- Son günlerde , özellikle deneme sınavlarında eksik olduğunuz konuları iyi belirleyip o konular üzerine yoğunlaşmanız yararlı olur.
- Yeni konu öğrenmenin yanı sıra konu tekrarı ya da soru çözümü daha ağırlıklı yapılmalı.
- Yoğun tempoda ders çalışmak yerine tekrarlara ağırlık verip önceki yılların sınav sorularını deneme biçiminde çözün.
- Bilgi yönünden eksiğinizin olmadığını bilmek özgüveninizi artırır.
- Televizyon, internet, müzik dinlemek, arkadaşlarla vakit geçirmek gibi etkinliklere ayrılan süre azaltılıp bu vakitler dinlenmeye ve tekrar yapmaya ayrılmalı.
- Sınavla ilgili koşullar üretmeyin sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım, fen bilimleri testinden bu kadar net yapmalıyım, hata yapmamalıyım vb. gibi koşullar oluşturmayınız. Çünkü oluşturulan her koşul sizin için bir tehdit haline gelebilir.
- Koşul yerine ancak strateji oluşturabilirsiniz. Nasıl davranırsam daha çok net çıkarabilirim, sorusuna cevap arayın.
Sınav akşamı dinlenin, sevdiğiniz işlerle uğraşın
- Sınav akşamı sizi rahatlatacak eğlenceli şeyler yapmaya çalışın. Komedi film seyredin, mizah dergisi okuyun ya da müzik dinleyin. Bunlar size iyi gelebilir. İlle de erken yatmak veya farklı yiyecekler yemek gibi alışık olmadığınız düzen değişiklikleri yapmayın. Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstemeseniz bile, bir şeyler yemeye çalışın.
- Gerekli olacak eşyalarınızı (nüfus cüzdanı, sınava giriş belgesi, içecek su, vs) mutlaka gece yatmadan hazırlayın. Böylece sabah bunları arama telaşına düşmezsiniz.
- Dinlenin ve sevdiğiniz işlerle uğraşın.
- Kafanızı karıştıracak biçimde ders çalışmayın. Hatırlatıcı bazı konulara bakabilirsiniz.
- Uyumadan önce ılık bir duş alabilirsiniz.
- Saatinizi kurmayı unutmayın.
- Sınav sabahı mutlaka dengeli bir kahvaltı yapın. Kahvaltı yapılmazsa beyin ihtiyacı olan enerjiyi alamamış olur. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı görülebilir.
- Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı yaratabileceği için susuzluğunuzu giderin fakat çok fazla su içmemeye çalışın.
Kaygının asıl nedeni, sınava yüklenen anlamdır
- Aynı okulda,aynı sınıfta aynı zeka düzeyine sahip, aynı kaynakları kullanan, aynı çabayı gösteren, aynı sınava hazırlanan iki adaydan biri çok aşırı kaygılı olabilirken başka bir aday da son derece rahat olabiliyor. Bu adayların sınav karşısında böyle farklı durumlar içinde olmalarının nedeni sınavın kendisi, sınav sistemi, kaynak farklılığı ya da çaba farklılığı değil. Asıl neden, adayların sınava yüklediği anlamdır, sınavla ilgili duygulardır.
- Sınavı nasıl anlamalıyız? Değerli arkadaşlar, sınav, iyi bir üniversite kazanmak, iyi bir meslek sahibi olmak, iyi bir iş edinmek ve iyi bir yaşam için gerekli bir araçtır sadece.
- Sınava çok sayıda aday giriyor ve kontenjanlar da sınırlı. Bunu biliyoruz. İşte sınav bu arz-talep dengesizliği karşısında bizim amacımıza ulaşabilmemiz için gerekli olan bilgileri edinme sürecidir.
- Son birkaç gün çevrenizdeki insanlarla sınavla ilgili konuşmalara pek fazla girmeyin. “Ya başaramazsam” düşüncesinden uzaklaşıp daha önce herhangi bir konuda başarılı olduğunuz anları düşünün, neler hissetmiştiniz. Bu duygu ve düşüncelerin motive edici olduğunu göreceksiniz. Başarmayı yürekten isteyin ve o yönde adım attığınızı fark edin, başarılı olmak için çaba harcayın, başarılı olduğunuzu göreceksiniz.
Sınav binasını önceden görün
- Sınava gireceğiniz okulu önceden görmenin faydası var. İnsanlar genellikle alışık olmadıkları ortamda rahat edemezler ve kaygı düzeyi yükselebilir. Sınava gireceğiniz ortamı önceden görmeniz, sınav salonuna girmeniz, o havayı teneffüs etmeniz sizi rahatlatır.
- 2013 YGS Sınava Giriş Ve Kimlik Belgesi ve Nüfus Cüzdanı (üzerinde T.C kimlik numarası ve fotoğraf bulunan nüfus cüzdanı veya pasaport) olmayanlar, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacak.
- Sınavda kurallara uygun fakat rahat edebileceğiniz kıyafetler seçin.
Sınav öncesi son dakikalar...
- Kimlik kontrolü yapılarak sınav salonuna alınacaksınız ve giriş belgenizde belirtilmiş olan sıraya oturacaksınız. Giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı sıranın üzerine bırakmanız istenecek. Salon başkanı sınavda uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verecek. Daha sonra size görevliler kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, şeker dağıtacaklar. Ardından cevap kağıdı verilecek.
- Cevap kağıdında kılavuzda örneğini gördüğünüz gibi fotoğrafınız basılı olacak. Adınız soyadınız ve TC kimlik numaranız yazılı olacak. Cevap kağıdının sol tarafında yukardan aşağıya doğru 4 bölüm var; bunlardan üstteki iki tanesi doldurulacak. Cevap kağıdında T.C kimlik numarasının yazılıp kodlanacağı bölümü doldurun. Soru Kitapçığı numarası dışında cevap kağıdında doldurulması gereken bölümleri doldurun.
- Soru kitapçıkları paketi sınav salonunda açılacak. Sınava girecek her öğrenci için ayrı bir kitapçık hazırlandı. Ancak kime hangi kitapçığın verileceği belli değil. O sırada rastgele dağıtılacak soru kitapçıkları.
- Kitapçıklardaki sorular aynı fakat soruların ve seçeneklerin sıraları farklı olacak. Cevap kağıdınıza soru kitapçığınızın numarasını yazıp kodlayın. Soru kitapçığının numarasının doğru yazılıp kodlanması çok önemli. Kodlamanın altında bir de onay bölümü var: Doğru kodladım, kodlaması. Soru kitapçığınızı mutlaka kontrol edin.
Dikkatinizi toplayın
- Soruda neyin sorulduğunu iyi anlarsanız daha çabuk ve doğru çözersiniz. Acele okunan sorular size başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya, dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir.
- Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimi ilk 15 dakikasıdır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bildiğiniz, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlayabilirsiniz.
- Her test sonunda bir dakika dinlenin. Sınav süresinin uzun olduğunu göz önüne alırsanız, her testin sonunda bir dakika gözlerinizi ve beyninizi dinlendirmeye, beyninizi boşaltmaya çalışın.
Turlama tekniğini deneyin
- Sınavda sorulacak soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal sorulardır. Yüzde 20’si zor, yüzde 10’u da çok zor olur. Sınavlarda kullanılacak küçük tekniklerle başarı oranını artırmak mümkün oluyor. Özellikle turlama tekniği zamanın değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Öncelikli olarak kolay soruların çözülmesi ve daha sonra zaman kaybettireceği düşünülen sorulara dönülmesi tavsiye edilen bir yöntemdir, biz de öneriyoruz.
Maçın birinci devresi bitti
- Sınav sorularının çözümlerini televizyondan izleyin. Öncelikle sınavda ne yaptığınızı bu çözümlere bakıp netleştirin. Bir süre dinlendikten sonra da (en fazla 1-2 gün) toparlanıp LYS çalışmalarına kaldığınız yerden devam etmenizi tavsiye ediyoruz.
- Maçın birinci devresi bitti henüz. Büyük maçlarda maçın sonucunu ikinci devredeki oyun hatta maçın son dakikaları belirliyor, sakın unutmayın.