Keçi Kaç Ayda Doğurur? Keçilerin Ortalama Doğum Ayları Ve Hafta Süreleri

Güncelleme Tarihi:

Keçi Kaç Ayda Doğurur Keçilerin Ortalama Doğum Ayları Ve Hafta Süreleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 15:01

Keçilerde gebelik süresi 23 hafta ya da ortalama 5 ay olarak kabul edilebilir. Süre keçilerin yaşlarına, ırklarına ya da yavru oğlağın doğum tipine göre değişiklik gösterebilir. Yavru keçiler doğum esnasında gözü açık ve kıllı bir şekilde doğar çünkü gelişimlerini tamamlamış olarak dünyaya gelirler. Keçilerin kaç ayda doğurdukları ve ortalama doğum ayları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Keçilerdeki gebelik süresi ortalama 5 ay olarak kabul görür. Gebeliğin son aylarında gelişimleri tamamlandığı için doğduklarından hemen sonra yürümeye ve beslenmeye başlayabilirler. Bu nedenle gebe keçilerin son gebelik aylarında daha iyi beslenmeleri ve bakılmaları önemlidir. 

 Keçi Kaç Ayda Doğurur? 

 Keçilerde gebelik süresi 23 haftadır. Her ne kadar bazı zamanlarda istisna olarak uzayıp kısalabilse de ortalama 23 hafta sürer. Her keçi ortalama olarak 1 ya da 2 yavru dünyaya getirir. Keçilerin yavruları doğarken kıllı ve aynı zamanda da gözleri açık olur.

  Dünyaya hazır bir şekilde gelen keçi yavruları birkaç saat içinde anne keçileri takip edebilecek kadar dünyaya adapte olurlar. Çünkü yavru keçiler gelişimlerinin çoğunu anne karnında tamamlar. Bundan dolayı yavru keçi ve anne keçiye gebeliğin son iki ayında oldukça iyi bakılması gerekir. Eğer iyi bakılmazsa sağlıklı bir doğum meydana gelmeyebilir. 

Haberin Devamı

 Keçilerdeki ortalama ömür ise 15-18 yıl arasında değişir. Stres ya da beslenme gibi faktörler keçilerin ömürlerinde kısalmaya neden olabilir. Oğlaklar doğduktan sonra 6 ay içinde üremeye başlar. Keçilerin damızlıkta kullanılma yaşları ise 15-18 ay arasındadır. Kültür ırklardaysa bu süre 8-9 ay olabilir. 

 Keçilerin Ortalama Doğum Ayları ve Hafta Süreleri 

 Keçilerdeki gebelik süresi yaşa, ırka ya da doğacak oğlağın doğum tipine göre değişebilir. Keçilerde gebelik süresi ortalama 144 ile 157 gün arasında değişir ve 5 ay olarak kabul edilir. Gebeliğin ilk iki ayında hücre çoğalması hızlıdır. Yavrunun da rahmin içinde büyümesi 4-5. ayda hızlanır. Bundan dolayı bu aylarda keçilerin bakımlarına ve beslenmelerine ekstra özen göstermek gerekir. Keçilerin gebe olduğunu kızgınlığın aşımdan sonra tekrarlanmamasından anlayabilirsiniz. Bu nedenle keçilerde arasında katımlardan 18 ile 22 gün sonrasında arama tekesi koymak gerekir. 

 Gebe kalmış olan keçi bir daha kızgınlık göstermez ve tekeden de kaçar. Bunun dışında dayanışmalarındaki değişimlerden de gebeliği anlamak mümkündür. Gebe hayvanlar sakinleşir ve çiftleşme istekleri de yok olur. Keçilerin doğum belirtilerini öğrenerek doğumun başladığını ya da başlayacağını anlayabilirsiniz. Bu sayede önceden doğuma müdahale ederek sağlıklı bir doğum olmasını sağlayabilirsiniz. 

Haberin Devamı

 Keçilerin Doğum Belirtileri Nelerdir? 

 Doğumu yaklaşmış olan keçiler daha çok göğüslerinin üzerine yatar ve memelerinden süt sızması bile mümkündür. Aynı zamanda oksitosin hormonunun da etkisi ile uterusta kasılmalar meydana gelebilir. Hayvanda huzursuzluk olur ve beraber yatmalar ile kalkmalar, dönmeler yaşanabilir. Amnion kesesi ile beraber vajinaya itilmiş olan yavru döl yolunda kasılmaların da etkisi ile ilerlemeye devam ederek vulvanın ağız kısmında görülür. Bu görülme doğru olabildiği gibi yanlış da olabilir. Eğer bundan sonra doğum yarım saat içinde gerçekleşmiyorsa muhtemelen yanlış bir belirti olabilir. En doğru pozisyon iki ön kolun arasında kafanın olmasıdır. Eğer yavru büyük değilse anne kendi kendine doğum yapabilir. 

Haberin Devamı

 Eğer yavru büyükse yardım etmek gerekebilir fakat yardım olmadan da keçi bir şekilde kendiliğinden doğum yapabilir. Ön kol ve kafa gelirse doğumun daha zor olacağı anlaşılır. Hayvan ayaktaysa keçinin karnını yukarı itmek ve vulvanın ağız kısmını zeytinyağı ile kayganlaştırmak gerekir. Yavrunun düz ya da ters doğması herhangi bir sorun teşkil etmez. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!