Güncelleme Tarihi:
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ÖSYM'nin Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başlama saatinden 15 dakika önce sınav binalarının kapatılması kararı ile ilgili gerekli inceleme ve yazışmaların yapıldığını belirterek, "Biz idareden cevabın hızlanması için gerekli görüşmeleri, temasları yaptık. İdareden istediğimiz belgeler, bilgiler geldiğinde de kararı en kısa zamanda hukuka uygun bir şekilde açıklayacağız" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ı makamında ziyaret eden Malkoç, 12 Mart'ta yapılan YGS’de adaylara 15 dakika önce sınav binalarında bulunma zorunluluğu getirilmesi nedeniyle mağduriyetlerin oluştuğuna ilişkin soru üzerine şu cevabı verdi:
"İdare kural koymakta haklı. Buna kimsenin bir şey söylemesi söz konusu değil. Yalnız kamu gücünü kullanan idareci arkadaşlar, kuralları koyarken temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymamalı, kısıtlama getirmemeli. Bir insan hakları kurumu olarak olaylara böyle bakıyoruz. Anayasa'nın 42'nci maddesinde eğitim ve öğretim hakkı, temel haklar arasında yer alıyor.
Sınava girecek olan yavrularımız, 'Sınav saat 10.00'da diyorlar, biz sınav saatine 14 dakika kala geldik, sınava giremedik. Bu, bir hak kaybıdır' diyorlar ve müracaatlarını yaptılar. Gerekli incelemeler yapılıyor. ÖSYM ile yazışmalar oldu. Bu arada sınav sonuçları açıklandı. Önümüzde de yeni müracaatlar alınacak. Biz, idareden cevabın hızlanması için gerekli görüşmeleri, temasları yaptık. İdareden istediğimiz belgeler, bilgiler geldiğinde de kararı en kısa zamanda hukuka uygun bir şekilde açıklayacağız.
KURAL KOYARKEN TEMEL HAKLAR SEKTEYE UĞRATILMAMALI
YGS’de kapıdan dönmek zorunda kalan öğrencilere yönelik kamera kayıtları ve basına yansıyan görüntüler bulunuyor. Sınava gitmediği halde ‘hakkım zayi oldu’ diyenler de olabilir. Bu ayrımın iyi yapılması gerekiyor. 2 Nisan'da da Yabancı Dil Sınavı var. Arkadaşların bize intikal ettirdiklerine göre, aynı kuralı ÖSYM burada da işletecekmiş. Kural koyma hakkını yasalar onlara vermiş. Arkadaşların dikkat edeceği husus şudur: Bu kuralları koyarken sınava girecek insanların temel haklarından olan hakları sekteye uğratmamaları, bunun alanını daraltmamaları, bu eğitim-öğrenim hakkını kullanmalarını engelleyecek kurallar koymamaları gerekir. Türkiye’de yapılan her eylem ve işlem Kamu Denetçiliği Kurumu’na intikal eder, belki yargıya intikal eder. Yargı da bu hassasiyetle bakar. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak da biz bu hassasiyetle bakıyoruz. Kural konulmalı, ÖSYM hakikaten Türkiye'de başarılı işlere imza atıyor hatta dünyada da örneği olmayan güzel çalışmalar yapıyor ama bu güzelliklerini mutlaka insanların önünü açarak artırmalı, tıkayarak yapmamalı. Hukukun içinde mutlaka her şeyin çözümü vardır, ama şu anda ihsas-ı rey niteliğinde açıklama yapmayacağız. Arkadaşlarımız gereken çalışmayı yapıyor. Kararı en kısa zamanda açıklayacağız ama bazı belge ve bilgilerin idareden bize intikal etmesi gerekiyor, onları bekliyoruz."