Güncelleme Tarihi:
Son sene okulda, dersanede hayatımız hep sınav odaklı geçiyordu. Sene başında 2-3 saatten başladım ve artan bir grafik halinde çalışmaya devam ettim. Sene boyunca da haftada 700 sorudan başladım, son haftalar bu sayı 1500’e kadar çıktı. Hatta son hafta kampa girdik ve o hafta 3-4 bin civarı soru çözdük.
Yukarda da bahsettiğim gibi, YGS ve LYS’den bir önceki haftalar çok yoğun tempoda çalıştık. Günlük 10 saate varan bir programımız vardı, birlikte kampa girdiğimiz arkadaşlarla art arda denemeler çözerek her konuda pratik yapmaya çalıştık.
Sınava girmeden bir iki gün önce çalışmayı azaltabilirsiniz. Yine dersanelerin yaptığı geri sayım denemelerine katılarak konu tekrarı yapılabilirsiniz. Sınavdan bir gün önce soru çözmek pek faydalı olmaz ama konular ve son tekrar edilecek şeyleri tekrar edebilirsiniz.
Biz sınavdan bir önceki gün 4-5 arkadaş toplanıp dışarı yemeğe gittik. Biraz yürüyüş yaptık. Bir gün önce sınava girilecek yeri son kez görülürse faydalı olur. Stresten uzak durmak lazım, “sınavı kazanamazsam ne olur” gibi şeyler düşünmek fayda sağlamaz. Yatmadan önce artık “elimden geleni yaptım” deyip dua edilebilir.
Sınavdan önceki gece erken yatın, camları açık bırakın oksijen önemli. Sınav sabahı da erken kalkın, güneşin doğmasına 15-20 dakika kala kalkıp, duş almak sonra da kafa dinlendirecek şeyler yapmak iyi gelir. Kahvaltıda çayı ve diğer sıvıları fazla kaçırmamaya özen gösterin.
Biz 5 arkadaş sınavdan önceki gece beraber kaldık, ama bu gibi durumlarda arkadaşlar birbirine stres verebilirler o yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Sınavda eşofman gibi rahat kıyafetler giyebilirsiniz. Sınava ailenizle gitmek yerine yalnız gitmek daya iyi gelebilir. Bu sayede sınavdan önce etrafı izleyip kendinize güven kazanabilirsiniz.
Etrafa gülümseyin
Kapıdan girerken etrafa gülümseyin, espri yapan velilere takılın, polislere kolay gelsin deyin. Sınav salonuna girdiğinizde yerinize yerleşin, son kez tuvalet ihtiyacınızı karşılayın. Çok heyecanlanırsanız kafanızı sıraya koyup, gözünüzü kapatıp sınavı kazandığınızı hayal edin stresi azaltabilir. Kendinizi bu sınavdan iyi sonuç alacağınıza inandırın, kötü sonuçları düşünmeyin.
Kendimden örnek verecek olursam salona girdiğimde oldukça rahattım, kameraya bakıp gülümsediğim bile oldu. Sınavdan önce ve sınav anında başarıya inanmak çok önemli, başarının çoğu bu sayede geliyor.
Kitapçık dağıtıldığında acele etmeyin, sınav esnasında çok fazla prosedür var karekod’u yapıştırma gibi konulara kafa yormayın. Her gözetmen farklı bir tarzda yapıyor karekod işlemini o yüzden bırakın bildikleri gibi yapsınlar laf anlatmaya çalışmayın, kimseyle tartışmayın.
Çözmediğim soruda biraz uğraştım, direk ilk bakışta geçtiğim soru olmadı numara sırasına göre hepsiyle uğraştım, zor geleni boş bıraktım sonra dönmek için. Çözebilidğim fakat emin olmadığım soruların da yanına soru işareti koydum tüm soruları işaretlediğimde bakmak için. Sınav ilk bittiğinde “?” koyduğum 25-30 tane soru vardı, hepsini tekrar çözerek emin olmaya çalıştım. Hala daha emin olamadığım soruları ise bir kaç şık eledikten sonra salladım.
Bu süreçte çok büyük kaygılarım olmadı, sınav esnasında kitapçık türünü yanlış işaretlemekten, karekod’u yanlış yapıştırmaktan ve sınav günü uyanamamaktan korktum. Bir de İzmir’de olduğumuz için sınav günü çok sıcak olmasından endişelendim.
Başarının en önemli şartı inanmak
Tüm bunların yanında sınavda başarılı olmanın en büyük şartı buna inanmak. Sınava girmeden önce “ben asla cevaplarımı kontrol edemem” ve benzeri düşüncelerde bulunursanız en baştan başarıya inanmayarak başarısızlığın önünü açmış olursunuz. O yüzden yeterince çalışmanın yanında kendinize güvenmeyi de ihmal etmeyin.
Bunun yanında, sizin de bildiğiniz gibi üniversite sınav ve eğitim sistemimiz oldukça eleştiriliyor. Ben de bu sistemleri yeterince doğru bulmuyorum açıkçası. Sınav sayısının artırılması doğru bir çözüm olabilir fakat mevcut sistemde bunun stresi azaltma ihtimalinin yanında çalışmayı arttırma riski de bulunuyor.
Mevcut eğitim sisteminde sınavları tamamen kaldırmak mümkün değil çünkü herkesin yerleşebileceği üniversiteye malesef sahip değiliz. Sınav komisyonunun soruları seçici bir şekilde hazırlaması ve birden fazla sınav yapmak mantıklı olabilir. YGS ve LYS’yi hayatta başarılı olmanın tek yolu gibi görmekten vazgeçebilirsek stres de azalır. Fakat öncelikli olarak eğitim sistemi ve liselere yerleşme sistemi düzenlenmeli diye düşünüyorum.