Kazandığı halde 74 bin aday kayıt yaptırmadı

Güncelleme Tarihi:

Kazandığı halde 74 bin aday kayıt yaptırmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 09:52

Ek yerleştirmede toplamda 238 bini aşkın kontenjan var. Bu yıl Açıköğretim Fakültesi hariç 74 bin aday kazandığı halde kayıt yaptırmadı. Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal şunları söylüyor:“Yerleşmesine rağmen kayıt yaptırmayan adaylar ne yazık ki bu yıl üniversiteye devam hakkını kaybetmiş olacaklar. Tercih yapabilmek için adayların genel yerleştirme döneminde bir programa yerleşmemiş olmaları ve tercih yapacakları programın puan türünde gereken baraj puanı geçmeleri gerekiyor. Ek yerleştirmede sadece barajı geçmek yeterli bir koşul değil. Genel yerleştirmede kontenjanı dolmuş ve taban puanı oluşmuş bir programı tercih edebilmek için o programın taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmak gerekiyor. Genel yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya yeni açılan programlar için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.”

Haberin Devamı

Boş kalan kontenjanın 38.457’si Açıköğretim programlarına ait. Açıköğretim dışındaki genel kontenjanın 145.915’i devlet üniversitelerine, 53.832’si ise vakıf, Kıbrıs ve yabancı üniversitelerin. Sadece az tercih edilen programlar değil, çok ilgi gören birçok programda da kontenjan açığı var. Salim Ünsal, adayların tıptan, diş hekimliğine kadar birçok alanda şansı
olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Tıbba 50, hukuğa 270, diş hekimliğine 32, bilgisayar mühendisliğine 1.145 ve endüstri mühendisliğine 796 öğrenci alınacak. Tercihlerde sadece işin tekniğine bakmayın, ilgi istek ve yeteneklerinizi de dikkate alarak doğru seçim yapın. Her yıl 350 bin aday üniversitede eğitim görürken yeniden sınava giriyor. Bunun nedeni de sadece puana ve sıraya bakarak tercih yapmaları."

Haberin Devamı

Kontenjan azaldı ama lİsansta arttı

Ünsal, geçen yıl 270.508 kontenjan boşluğunun bu yıl 32.291 azaldığını belirterek, “Boş kontenjanların azalmasında en büyük değişim açıköğretim programlarında yaşandı. 2012 Ek yerleştirme kılavuzu’nda 123.923 olan açıköğretim lisans ve önlisans kontenjan toplamı bu yıl 38.457 olarak yeni kılavuzdaki yerini aldı.” dedi.

Salim Ünsal, geçen yılla bu yılki kontenjan kıyaslamasını şöyle yaptı:
“Açıköğretim kontenjanlarındaki 85.464’lük gerileme 2013 ek yerleştirmenin tamamındaki 32.302’lik azalma ile kıyaslandığında örgün lisans ve ön lisans kontenjan boşluklarında azalmanın değil, tam tersi artışların yaşandığını söyleyebiliriz. 2012 yılında hesaplama sistemindeki farklılık nedeniyle adaylar daha temkinli tercihler yaparak önlisans programlarına büyük ölçüde giderken 2013 yılında kıyaslama yapabilme kolaylığı adayların lisans programlarına yönelmesini sağladı. Lisans programları büyük ölçüde doldu, ön lisans programlarında daha fazla sayıda boş kontenjan kaldı. Açıköğretim programlarını dikkate almadığımızda örgün lisans ve önlisans programlarının toplamında bu yıl geçen yıla göre 53.162 kontenjan daha fazla boş kaldı. Geçen yıl 146.585 olan boş kontenjanın bu yıl 199.747 olması artık adayların program niceliğine değil, niteliğine de baktıklarını gösteriyor.”

Haberin Devamı

2013- Ek kontenjan yerleşme kuralları

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2013 ÖSYS Kılavuzu ve 2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan ilke ve kurallara uyulacak.

Bu kılavuzda yer alan okul birincileri, bedensel özürlüler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerli.

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programları ve Tablo 3B’deki ön lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Tablo 3A’daki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak.

Haberin Devamı

Kazandığı halde 74 bin aday kayıt yaptırmadı
Kazandığı halde 74 bin aday kayıt yaptırmadı
Kazandığı halde 74 bin aday kayıt yaptırmadı

Merak ettikleriniz

Sınava girmeyen meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?
- 2013-YGS/LYS’ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS’de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140’ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını (Tablo-3A) tercih edebilecek.

Sınava giren meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?
- 2013-ÖSYS’de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B’deki tüm programlar ile Tablo-4’teki açıköğretim programlarını tercih edebilir.

Haberin Devamı

Ön lisans programlarına yerleştirme yapılırken öncelik kimlerde?
- Ön lisans programlarına yerleştirme yapılırken, kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkına sahip olan meslek lisesi mezunu adaylara öncelik verilecek. Bu programların kontenjanları sınavsız geçiş ile dolmadığı durumlarda, ilgili puan türünde en az 140 YGS puanı alan genel lise mezunu adaylar ile alanları dışında tercih yapmak isteyen meslek lisesi mezunları da yerleştirme işlemine alınacak.

Lisans ve ön lisans programlarına yerleştirme nasıl olacak?
- 2013 YGS/LYS sonucunda hesaplanan yerleştirme puanları, adayın tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

İlk tercih hakkını kullanmadım. Ek yerleştirmeden yararlanabilir miyim?
- Birinci tercih hakkınızı kullanmasanız bile, ek yerleştirmeden yaralanabilirsiniz

Ek yerleştirme sonuçları nasıl duyurulacak?
- Tüm adayların sonuçları http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Ek yerleştirmede de okul birinciliği kontenjanından yararlanabiliyor muyum?
- Eğer okul birincisi iseniz ve şartları karşılıyorsanız, ek yerleştirmede boş kalan okul birincilik kontenjanındanyararlanabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!