Güncelleme Tarihi:
İmzalanan protokolün amacı, Kazakistan ve TC. Okan Üniversitesi arasındaki yüksek öğretim alanındaki ilişkileri güçlendirmek ve karşılıklı akademik değişim ve işbirliğini artırmak olarak açıklandı.
Göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Kazakistan Eğitim Bakanı Zhanseyid Tuymenbagev, Türkiye temasları kapsamında Okan Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Türkiye’de eğitim gören elliye yakın Kazak öğrencinin de hazır bulunduğu ziyaret sırasında Kazakistan’da büyük ve önemli projelere imza atan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan’da bir konuşma yaptı.
Bekir Okan yaptığı konuşmasında; son 12 yılda iki ülkenin ticari ilişkilerinin sürekli olarak artığından bahsetti. Okan, “2002 yılında ivme kazanan ticari ilişkiler 2004 yılında yüzde 59, 2005 yılında yüzde 31, 2006 da ise yüzde 61,4 oranında arttı” dedi. Okan Holding olarak Kazakistan’da mobilyadan, makarna fabrikasına kadar çok geniş bir yelpazede fabrikalarının da bulunduğundan bahseden Okan, 1998 senesinde Astana’da hizmete açtıkları beş yıldızlı Okan İntercontinental Oteli’nin de ülkenin en iyi otellerinden birisi olduğunu sözlerine ekledi.İmza töreni öncesi Okan Üniversitesi adına bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Sadık Kırbaş ise, Okan Üniversitesi’nin verdiği Rusça eğitim ve kurduğu Avrasya Araştırmalar Merkezi ile Orta Asya ülkeleri ile ticaret konusunda öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirdiklerini söyledi.
İmza töreni öncesinde yaptığı konuşmada Kazakistan’ıneğitim sorunlarına ve hedeflerine de değinen eğitim bakanıZhanseyid Tuymenbagev, 3 bin Kazak öğrencinin devlet bursuyla dünyanın en iyi üniversitelerinde okuduğunu, 20 binin üzerinde de Kazakistan dışında kendi imkanlarıyla öğrenim gören öğrencilerinin olduğunu söyledi. Astana’ya kurmayı planladıkları ve öğrenim dilinin tamamen İngilizce olacağı yeni üniversitelerinde ise verilen eğitimin dünyanın bir çok üniversitesiyle yarışacak derecede iyi olacağını sözlerine ekleyen Tuymenbagev; “Böylece Kazak gençler başka ülkelere gitmek zorunda kalmadan ülkelerine yararlı olabilecekler” dedi.
Önemli Olan Çok Üniversite Değil, Kaliteli Üniversite
Konuşmasında Kazakistan’da çok fazla üniversite olduğundan da söz eden Tuymenbagev, “önemli olan kaç üniversiteniz olduğu değil, onların ne kalitede eğitim verdiğidir” dedi. Konuşmaların ardından iki ülke arasında akademik işbirliği protokolü imzalandı.
Kazakistan Eğitim Bakanlığı ve TC. Okan Üniversitesi arasında imzalanan bu protokole göre, ortaklaşa sempozyumlar, seminerler, eğitim programları düzenlenecek, lisans/yüksek lisans seviyesinde öğrenci değişimleri yapılacak ve yapılan araştırmalar paylaşılacak.