Kaynaştırma öğrencilerine sınıflarda ‘farklılaştırılmış eğitim’

Güncelleme Tarihi:

Kaynaştırma öğrencilerine sınıflarda ‘farklılaştırılmış eğitim’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2024 11:49

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitim sistemine ilk kez geniş şekilde yansıtılan “farklılaştırılmış eğitim” kapsamında özel eğitim ihtiyacındaki kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin, sınıflarda akranlarıyla öğrenme süreçlerinin zenginleştirilmesini sağlamak için yeni stratejiler belirlendi.

Haberin Devamı

Bu kapsamda sınıflardaki özel eğitim öğrencilerinin hem akademik hem sosyal açıdan desteklenmeleri için uluslararası normlara uygun 12 rehber kitap hazırlandı. Kitaplarda, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri yöntemler sunuldu. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, farklılaştırılmış eğitim, her öğrencinin öğrenme hızına, yeteneklerine, ilgi alanlarına ve bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirilen bir öğretim yaklaşımı olarak yeni eğitim ve öğretim döneminde yeni müfredatla ilk kez geniş kapsamlı şekilde hayata geçirilecek. Yeni yaklaşımda, öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulacak ve öğretim süreci daha esnek ve etkili hale getirilecek. Ayrıca öğretmenlere de her öğrencinin öğrenme stiline uygun yöntemleri uygulama imkanı tanınacak.

Haberin Devamı

DESTEKLEME VE ZENGİNLEŞTİRME YAKLAŞIMLARI
Yeni müfredatta farklılaştırmanın iki temel boyutu olan destekleme ve zenginleştirme yaklaşımlarına özel önem verildi. ‘Destekleme’ özellikle öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrar ihtiyacı duyan öğrenciler için uygun stratejiler geliştirmeyi hedeflerken, bu öğrencilerin sınıf içi başarılarını artırmayı amaçlıyor. ‘Zenginleştirme’ ise yüksek performans gösteren veya potansiyeli yüksek öğrenciler için daha geniş kapsamlı öğrenme fırsatları sunmayı hedefliyor. Bu sayede, öğrencilerin sadece temel bilgileri öğrenmekle kalmayıp, derinlemesine analiz yapabilme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri teşvik ediliyor.

SOMUT UYGULAMALAR
Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim düzeyindeki öğretmenlere yeni yaklaşım konusundaki detayların yer aldığı “Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri” rehber kitapları yayımlandı. Kitaplarda, 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik Türk dili ve edebiyatı, matematik, tarih, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce derslerinde farklılaştırma uygulamalarını destekleyecek içerikler yer alıyor. Kitaplar, sınıf içi etkileşimlerin artırılması, işbirliğine dayalı öğrenme ortamlarının oluşturulması ve öğrencilere öz güven kazandırılması gibi hedefler doğrultusunda, farklılaştırılmış öğretim stratejilerini içeriyor.

Haberin Devamı

Rehber kitaplarda, öğrencilerin öğrenme sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olacak müdahale stratejileri ayrıntılı şekilde ele alındı.

Bu stratejiler, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre ders içeriğini, öğretim yöntemlerini, sınıf ortamını ve değerlendirme yöntemlerini uyarlamayı kapsıyor. Öğretmenlerin, öğrencilerin güçlü yanlarını öne çıkararak onların eksiklerini gidermeye yönelik stratejiler geliştirmesi teşvik ediliyor.

Rehber kitaplar, özellikle kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler için büyük önem taşıyor. Kitaplar, bu öğrencilerin, sınıf içi performanslarını artırmayı ve öğrenme süreçlerine daha etkin katılımlarını sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

DERSLERİ FARKLILAŞTIRACAK BİLGİLER İÇERİYOR
Kitaplarda, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri birçok örnek ve yöntem sunuldu. Bu yöntemler, sınıf içinde her öğrencinin farklı ihtiyaçlarına uygun olarak derslerin nasıl farklılaştırılabileceğine dair pratik bilgiler içeriyor. Öğretmenlerin söz konusu yöntem ve stratejileri derslerinde kullanmaları, hem öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirecek hem de bireysel başarılarını artıracak. Rehber kitaplarda öğrencilerin öngörülebilir öğrenme güçlükleri dikkate alınarak, etkinlikler üzerinde farklılaştırmalar yapıldı. Ayrıca, uluslararası normlara ve uygulamalara uygun olarak hazırlanan bu rehberlerde, sosyal kabul, olumlu sınıf iklimi oluşturma ve etkili sınıf yönetimi stratejileri gibi konular da ele alındı.

Haberin Devamı

LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN YENİ KILAVUZ YOLDA
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında ortaöğretim öğrencilerine yönelik “Farklılaştırılmış Öğretim ve Müdahale Stratejileri” kılavuzu da hazırlanıyor. İlk aşamada 9. sınıf öğrencileri için Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih ve coğrafya derslerine yönelik tasarlanan çalışmada, ilerleyen süreçte 10, 11 ve 12. sınıflar da yer alacak. Zenginleştirilmiş öğrenme tasarımları, öğrencilerin bilgi, beceri, değer ve eğilimlerini en üst düzeye çıkarmayı hedeflerken, öğretmenler için de uygulamaya yönelik kapsamlı bir kaynak sunuyor.

 

BAKMADAN GEÇME!