Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Sınavsız Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Elektronik Ortamda Öğrenci Kaydı” konulu bir genelge yayınladı.
ELEKTRONİK KAYIT YAPACAK İLLER |
Adana |
Ankara |
Antalya |
Bursa |
Diyarbakır |
Erzurum |
Eskişehir |
Gaziantep |
İstanbul |
İzmir |
Kayseri |
Kocaeli |
Konya |
Mersin |
Sakarya Samsun |
Bakanlık, İlköğretim okulları için başlatılan “kayıtların elektronik ortamdan yapılması” uygulamasını şimdi de sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumları için uygulayacak.
2007-2008 öğretim yılında büyükşehir statüsündeki 16 ilde, sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarına yeni öğrenci kayıtları, e-kayıt projesi çerçevesinde elektronik ortamda yapılacak.
Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı genel liseler, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liseleri, çok programlı liseler, mesleki ve teknik eğitim merkezleri yer alıyor.
Bu uygulamada, öğrencilerin, velilerinin ikamet adreslerine en yakın ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi esas alınıyor. Bakanlık bu uygulamayla, ortaöğretim kurumlarının eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi, okul kayıt belgesinin ve öğrenci kontenjan tespitlerinin daha sağlıklı yapılması, veli ve öğrencilerin kendi semtlerindeki okulları benimsemesi, ulaşımda zaman tasarrufunun sağlanması ve öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere daha fazla zaman ayrılması amaçlıyor.
“16 İLLE SINIRLI TUTULACAK”
İlçe milli eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri, veli ve öğrenciler, Elektronik ortamda yapılaca kayıt başvurularıyla ilgili bilgiyi, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanacak “e-kayıt modülü' üzerinden öğrenebilecekler.
Buna göre kayıt işlemleri ile ilgili olarak uygulama büyükşehir statüsündeki 16 ilin metropol ilçeleri ile sınırlı tutulacak. 16 il arasında Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun yer alıyor.
İş ve işlemleri yürütmek üzere “Öğrenci Yerleştirme Komisyonları” kurulacak.
Öğrenci Yerleştirme Komisyonları okulların kayıt bölgeleri ile öğrenci kontenjanlarını ilgili okul müdürlükleri ile koordineli olarak belirleyerek ortaöğretim kurumu müdürlüklerine duyurusunu yapacak.
Okullar, http://e-okul.meb.gov.tr adresinden komisyonca belirlenen kontenjanlarını programa kaydedecekler.
“ADAY KAYDI SIRASINDA DİPLOMA FOTOKOPİSİ VE NÜFUS CÜZDANI İSTENECEK
Aday kayıtları genel lise ve meslek lisesi müdürlüklerince 01-31 Ağustos 2007 tarihleri arasında yapılacak.
Aday kaydı yapılırken, okul müdürlükleri kendilerine başvuran öğrencilerin ikamet durumlarını T.C numarası ile http://tuik.gov.tr esas alarak tespit edecekler. Veliler aday kaydı yaptırmak üzere okula öğrencinin ilköğretim diplomasının fotokopisini ve nüfus cüzdanını götürecekler.
Genel liselere aday kayıt işlemleri genel lise müdürlüklerine, meslek lisesi aday kayıt işlemleri meslek lisesi müdürlüklerince yapılacak.
Genel liselere aday kayıtlarında bölge ve ikametgah adresi esas alınacak. Genel liseye kayıt olacak adayın ikameti, öğrenci yerleştirme komisyonlarınca belirlenmiş olan okulun bölgesi sınırları içerisinde ise kaydı yapılacak.
Meslek liseleri kayıtlarında bölge sınırlaması olmaksızın 10 okul tercihi yapılacak.
Adaylar, hem genel liseye hem meslek lisesine kayıt yaptıramayacaklar.
“BAŞVURULAR FAZLA OLURSA...”
Aday başvurularının ayrılan kontenjandan fazla olması durumunda, meslek liselerine yerleştirme işlemleri, ilköğretim diploma notu, eşitlik halinde tercih önceliği, yine de eşitlik halinde yaşı küçük olana öncelik verilmek suretiyle yapılacak.
Genel liselerde ise ilköğretim diploma notu ve yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilmek suretiyle aday kaydı yapılacak diğer öğrenciler, öğrenci yerleştirme komisyonlarınca, öğrencinin ikametine en yakın okullara dengeli bir biçimde dağıtımı yapılarak yerleştirmeleri sağlanacak. Bu belirtilen hususların uygulanmasından sonra da herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına yönlendirilerek gerektiğinde bu okullarda ikili eğitim planlanacak.
“KESİN KAYIT İŞLEMLERİ 06-14 EYLÜL 2007 TARİHLERİ ARASINDA”
İl/ilçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonları internet sayfalarında okul müdürlükleri ve velilerin bilgi almak üzere ulaşabilecekleri kişileri ve irtibat telefonlarını ilan edecekler.
Aday kayıtları tamamlandıktan sonra okullar ve öğrenci yerleştirme komisyonlarınca gerekli kontroller yapılarak, kayıt listeleri komisyonlarca onaylanacak ve en geç 5 Eylül 2007 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.
İlan edilen listelere göre kesin kayıt işlemleri ise ilgili okul müdürlüklerince 06-14 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılacak.
Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı esasları ile yatılı ilköğretim bölge okulu mezunlarından söz konusu ortaöğretim kurumlarını yatılı olarak kazanan, yerleştirilen öğrencilerin kayıtlarında e-kayıt başvurusu şartı aranmayacak
Kardeşlerin aynı okulda birleştirilmesi ve çalışan anne-babanın işyerinin bulunduğu alanın dahil olduğu okula öğrencisini kayıt yaptırma talepleri, kontenjanın dolması halinde öğrenci yerleştirme komisyonlarınca değerlendirilecek.