Güncelleme Tarihi:
21’inci yüzyılda video diline hâkim olmak sizi bir adım öne taşıyor. İşte video paylaşım ve oluşturma platformu Magisto’daki sekiz can kurtaran öneri.
Kameraya hâkimiyet
Başarılı bir çekim için, ilk ulaşmanız gereken nokta bu. İster bir akıllı telefon, ister bir D-SLR, isterseniz de profesyonel bir video kamera kullanın, bu kural hiç değişmiyor. Her şeyden önce elinizdeki cihazı tanıyın. Lensi, ışığı nasıl alıyor? Hangi açılara sahip? Çözünürlüğü ve saniyelik çerçeve sayısı (fps) ne? Cihazı bilmeden, başarılı videolar çekmeniz mümkün değil.
Titreme sorununa karşı tripod
Bazı çekimlerde titreme sorunu ile karşılaşmamak için tripod kullanın. Tripod ayrıca bazı kamera hareketleri için de görüntünün daha iyi olmasını sağlar.
Bol pratik yapın
Video çekmeye yeni başladıysanız, doğru ‘zoom out’ ve ‘zoom in’ yapmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Her gün izlerken çok basitmiş gibi görünen kamera hareketleri, pratik gerektirir. El ve kol kaslarınızın hareketlere alışması için kendinize zaman tanıyın.
Komposizyon kurallarını unutmayın
‘Farklı açılar’ peşine düştüğünüzde, kompozisyon kurallarını da unutmayın. İnsanların estetik algısında hoşlarına giden birçok kural var. Onları araştırın.
Boşluklara dikkat edin
Çerçevelerken kişinin kafasını döndüğü tarafta boşluk bırakmayı anlatan bakış boşluğu, özellikle konuşan birini çekerken uygulamanız gereken bir kural. Diğer kural ise çerçevelerken kafaları üstten ve alttan kesmemek. Ancak farklılık yaratmak için bazen bu yapılabiliyor. Çünkü video, özgürlük alanı bırakan bir sanat.
En zor kural, ışıklandırma
Sadece ışıklandırma için kitaplar yazılıyor. Doğal mı, yapay ışık mı kullanacaksınız? Yanıtı, neyi, nasıl yapmak istediğinizle bağlantılı olarak değişiyor. Tercihinize göre ayrı ayrı çalışmanız ve pratik yapmanız gerekiyor.
Bir öyküyle çekime ruh katın
Bu, hemen uzun metrajlı film çekin, demek değil. Ancak öykü anlatımı, videonuza renk katan en önemli öge. İşe, basit düşünerek başlayın.
Montaj sonucu belirler
İyi bir video, birçok farklı çekimin birleşmesiyle oluşur. Elinizde harika çekimler bulunabilir, ancak montajda onları kullanamazsanız, bu hiçbir şey ifade etmez. Montaj masasında kazanmak ya da kaybetmek elinizde. Bunun için çekim yaparken, sonunda nasıl bir video elde edeceğinizi düşünerek hareket edin. Ayrıca her zaman aklınızdakinden daha fazla çekim yapın. İnanın, montajdayken bunu yaptığınıza şükredeceksiniz.
Çektik ya sonra?
Video filminiz hazır. Fakat bir sorun var. Nerede saklayacaksınız? Bunun için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var.
HARİCİ HARD DİSK
Beklenmedik bir çökme, virüs saldırısı, silme gibi tehditlere karşı harici hard diskler çözüm olabilir. Seçim yaparken mümkünse 1 TB ve üzeri bir hard disk tercih edin. Ayrıca yüksek aktarım hızına sahip USB 3.0 sokete sahip olsun. Bu tür büyük arşivlerde hep birbirini yedekleyebilecek cihazlar kullanmaya özen gösterin.
BULUTLAR
Video konusunda bulutlar aslında çok işlevsel değil. Çünkü düşük bir yükleme hızına sahipseniz, videonuzu Dropbox, Yandex Disk, Google Drive gibi bir buluta yüklemek saatler alabilir. Ancak tüm ham haldeki videolara yer vermek epey zaman alacağından bulutlara ‘kesinlikle’ saklanması gereken video filmlerinizi yükleyebilirsiniz.
Uzak durun
- Videolarınızı ‘USB Flash Driver’larda kesinlikle saklamayın. Her ne kadar son yıllarda çökme ve silinmeye karşı epey yol kat etseler de büyük arşivler için ‘USB Flash Drive’lar tehlikeli.
- Günümüzdeki çoğu video kamera hafıza kartlarına kayıt yapıyor. Çekim bittikten sonra zaman kaybetmeden, videolarınızı bilgisayara aktarın. Çünkü D-SLR ve video kameralarda kullanılan hafıza kartları dikkatli olmazsanız kolayca hasar görebilir ve emekleriniz heba olur.