Kayıklı eğitim

Güncelleme Tarihi:

Kayıklı eğitim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2008 13:52

BEYŞEHİR Gölü'nde bulanan Mada Adası'nda öğrenciler, okullarına balıkçı kayıkları ile gitti.

Haberin Devamı

BUZLARI KIRA KIRA OKULA GİTTİLER

İlk ve orta dereceli okullarda ikinci yarı yıl ile birlikte adada yaşayan öğrenciler için zorlu yolculuk da başlamış oldu. Kayıkla okula giden öğrenciler, buz tutan gölde ilerlemekte zorlandı. Öğrencileri taşıyan kayıklar, buzlar kırılarak yol alabildi. 32 öğrenci, yatılı okuduklarını 15 günlük tatil nedeniyle adaya geldiklerini, hafta sonları da evlerine gidip gelirken kayığa binmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde yer alan Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçesi Gedikli Köyü Kumluca Mahallesi'ndeki Mada Adası'nda okulların açılması ile birlikte öğrenciler, okula gitmekte zorlandı. Gölde bulunan 33 ayrı ada içerisinde, yaşam bulunan tek ada olan Mada Adası’nda 253 kişi yaşıyor. Adadaki 44 ilköğretim okulu öğrencisinden 32'si Şarkikaraağaç, Senirkent ve İslamköy’deki yatılı okullarda kalıyor. Adadaki okulda sadece ilköğretim okulu 3'üncü sınıfa kadar 12 öğrenci eğitim görüyor. İkinci yarı yılın başlamasıyla öğrenciler, 2 ayrı kayığa binerek, okullarına gitmek istedi. Buz tutan gölde, kayıklar ilerlemekte zorlandı. Bölgede yaşayanlar kayığın önüne sarkarak, ellerindeki sopa ve demirlerle buzları kırarak, kayığa yol açtı. Yaklaşık 700 metrelik yolu kayıklar 2.5 saatte aşabildi. Öğrenciler kıyıya çıkınca bir midibüse binerek, okullarına gitti. Öğrencilerle birlikte, doktora gitmesi gereken hamile bir kadın ile kundakta çocuğu olan bir kadın da kayığa bindi.

Haberin Devamı

Hava sıcaklığının sıfırın altında 9 dereceye kadar düştüğü gölde, kayığa binenler arasında bulunan İslamköy İlköğretim Okulu 5'inci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Gülsüm Yılmaz, “Adadan okula, hergün gidip- gelmek zor olduğu için, yatılı okulda eğitim görüyoruz. Sadece tatillerde evimize gelebiliyoruz. Ama yine can tehlikesi yaşıyoruz. Çünkü adadan, karaya geçerken kayıkla geçiyoruz. Göl don olduğu içinde, karaya ulaşmakta güçlük çektik” dedi.

Ayın okulda eğitim gören 11 yaşındaki Ayşe Özgü Karasu ise, “Yol olmadığı için evimize gitmek için gölden kayıklarla geçiyoruz. Göl donunca korkarak kayıklarla karaya geldik” dedi. Öğrencilerden 14 yaşındaki Menekşe Karasu ise, “15 günlük tatili ailemizin yanında geçirdik. Bugün tekrar okula gitmek için yola çıktık. Göl don olduğu için güç koşullarda karşıya geçtik. Gölde sanki düşüp boğulacakmışız gibi hissettim. Buradan da minibüsle okulumaz gedeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Şakrikaraağaç Anadolu Lisesi 1’nci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Korkut Yılmaz da, özellikle kış aylarında tatilde okuldan evlerine gelirken büyük sıkıntı çektiklerini anlattı. Yılmaz, “Gölün buz tutup tutmadığını düşünerek geliyoruz. Hatta bazen okulumuza zamanında gidemiyoruz. derslerimizden geri kalıyoruz. Yaz aylarında yine gölde aşırı dalga oluyor” dedi.

Yaşlılık nedeniyle rahatsız olduğunu ve doktora gideceğini söyleyen ve kayıkla karaya geçen 85 yaşındaki Iraz Er, “Karşıya geçmek zor. Ama, çaresiziz” dedi.

Hamile olduğunu kontrol için doktora gitmesi gerektiğini söyleyen 26 yaşındaki Hatice Karasu, “Geçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki çocuğum gece ateşlendi. Doktora ulaşımın zor olması nedeniyle götüremedik” dedi. 4 aylık bebeğini aşı yaptırmaya götüren Nezahat Karasu, “Soğukta çocuğum doktora götürüyorum. Benim ve bebeğim için tehlikeli. Fakat yapacak birşey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mada Adası'nda 1932 yılından itibaren insanların yaşadığını anlatan İsmail Karasu, “Adadaki 32 çocuğumuz, bölgedeki okullarda yatılı eğitim görüyor. Sadece 15 tatilinde ve hafta sonlarında adaya gelmelerine rağmen, çocukların gelip- gitmeleri zor oluyor. Can tehlikesi içinde okula gidip geliyorlar. Sadece öğrenciler değil, hastalarda aynı çileyi çekiyor. Adaya gitmek için başka ulaşım yolu yok. Eğer köprü olmuş olsa, bu sıkıntılar sona erecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!