Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en eski okullarından Katolik Leuven Üniversitesi (KU Leuven) 2014 yılından itibaren Müslüman din adamlarının eğitimine yönelik lisansüstü program açıyor. Papa 5’inci Martin tarafından 1425’te kurulan Katolik üniversitesinden yapılan açıklamada, dünya dinleri ve dinler arası diyalog çalışmaları kapsamında tercih edilebilecek lisansüstü ilahiyat programında tefsir, hadis, fıkıh, akaid, ahlak ve siyer gibi temel derslerin yanında İslam’ın Batı’yla ve diğer dinlerle ilişkisinin öğretileceği belirtildi. KU Leuven, Flaman bölge hükümetinin 100 bin avroluk desteğiyle açılan programın “Batı Avrupa’da da çok karşılaşılan dünyanın en büyük dinlerinden birini anlamak ve bu dinin moderniteyle, Avrupa toplumuyla ve Hristiyanlık dahil diğer dinlerle ilişkisini kavramak açısından ilgi çekici olduğunu” belirtti.
Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet ise KU Leuven’ın başlatacağı ilahiyat programının Flaman bölgesinde İslam’ın akademik çerçevesinin oluşturulması
açısından çok önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
İthal imamlar iletişim sorunu yaşıyor
Flaman Eğitim Bakanı Smet, araştırmalara göre Belçika’da imamlar başta olmak üzere Müslüman önderlerin toplumun diline ve kültürüne yabancı olduğunu,
“ithal” imamların Avrupalı genç Müslümanlarla iletişim sorunu yaşadığını iddia etti. Pascal Smet, yasalarla empoze edilmesinden yana olmasa da imamların daha iyi eğitilmelerinde fayda gördüğünü ifade etti. Müslüman toplumunun temsilcileriyle yaptıkları istişarelerde bu alandaki ihtiyaçları belirleyip Flaman bölge hükümeti ve Leuven, Gent ve Anvers üniversitelerinin işbirliğiyle farklı projeler gerçekleştirme kararı aldıklarını anlatan Smet, Leuven’de önümüzdeki yıl açılacak lisansüstü İslam eğitiminin temel amacının imam yetiştirmekten çok mevcut imamların, İslamı öğretenlerin, hastaneler, hapishaneler ve diğer kurumlarda görev yapan din görevlilerinin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik olduğunu belirtti. Smet, “ithal” imamların mesleki eğitimine yönelik başka bir çalışmanın ise Anvers Üniversitesi tarafından gelecek yıldan itibaren hayata geçirileceğini ve bu kapsamda açılacak kursta Flamanca, temel hukuk, Belçika’nın sosyal ve siyasi tarihi, Batı etiği ve ahlakı ve kültürlerarası etkileşim derslerinin okutulacağını dile getirdi.
Olumlu bir adım
Flaman bölge milletvekili Veli Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Din görevlilerinin Belçika’nın dilini, mevzuatını, toplumunu iyi bilmeleri gerekiyor. Bu hedefe yönelik bir akademik çalışmayı çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Belçika toplumunda İslam ve Müslümanların daha iyi anlaşılması açısından bu girişimi çok önemsiyorum” dedi. Flaman bölge hükümetinin programında da yer verdiği bu taahüdünü hayata geçirecek adımlar atmasının Müslümanlara verdiği değeri gösterdiğini belirten Yüksel, bu tür kararların kapsayıcı bir süreçte, Belçikalı Müslümanlar ve onları temsil eden kurumlarla işbirliği içinde alınmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı. İslam’ı 1974 yılında resmi dinler arasında tanıyan Belçika’da çoğunluğu Kuzey Afrikalı ve Türk 900 bine yakın Müslüman yaşadığı tahmin ediliyor.
Belçika’da 300’e yakın cami mevcut olsa da bunların altıda biri resmen tanınıyor ve din görevlilerinin maaşlarını devlet ödüyor. Müslümanları devlet nezdinde temsil eden Müslüman Temsil Kurumu’nun yasal statüsündeki belirsizlikler camilerin tanınmasını geciktiriyor.