Karnesi kötü olan çocuklara ceza vermek yerine çözüm arayın!

Güncelleme Tarihi:

Karnesi kötü olan çocuklara ceza vermek yerine çözüm arayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2014 09:36

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören yaklaşık 17,5 milyon öğrenci, 13 Haziran Cuma günü karne alarak üç ay sürecek yaz tatiline girdi. Uzmanlar ise anne babaları, “Kötü karne her zaman başarısızlık anlamına gelmiyor. Karnenin biraz da anne babaları verildiğini unutmayın. Notları kötü olan öğrencilere ceza vermek yerine çözüm arayın” diyerek uyardı.

Haberin Devamı

13 Haziran Cuma günü 17,5 milyon öğrenci karne alarak yaz tatiline çıktı. Yeni eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıflarındaki öğrenciler 8-12 Eylül 2014 tarihleri yeni eğitim öğretim yılına hazırlanmak için uyum eğitimine alınacak. 2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi başlayacak.
Karnelerin ardından notları iyi olanlar rahat bir nefes alırken, kötü notu olan öğrenciler tatile hüzünlü girdi. Uzmanlar ise anne babaları uyararak, “Karnenin biraz da anne babalara verildiğini unutmayın. İlgili bir aile, çocuğunun karne notunu önceden kestirip, önlemlerini alır” dedi.

Uzmanların önerileri şöyle:

- Karnelerin biraz da anne babalara verildiğini unutmayın. İlgili bir anne baba çocuğunun karne notlarını önceden kestirebilir ve önlemlerini alır.
- Başarı, sevginin ön koşulu olmamalı. Aile çocuğunu başarısız da olsa kabullendiğini gösterebilmeli. Başarısızlığa ortak çözümler aranmalı. Sadece karne günü bir şeyleri fark ediyor olmanın yararı yok.
- Karnesinde kötü not olan çocuklara ceza vermek yerine, duruma çözüm bulmak daha doğru.
- Sadece notlar yerine çocuğun gelişimini, öğrenmesini ve yaratıcılığını takip edip, onları destekleyin.
- Okul başarısının, çocuğun kişiliğiyle alakalı olmadığını bilin. Araştırmalar uzun vadeli hedefler için çocuğun elinden geleni yapması için teşvik edilmeleri gerektiğini gösteriyor.
- Karnedeki düşük notların çocuktan kaynaklanan görme, duyma gibi fiziksel ya da dikkat becerilerinde bir problemin yansıması gibi nedenleri olabilir. Bunları araştırın.
- Çevresel ve ailevi nedenleri de irdeleyin. Çocuğun ihtiyaçlarına kayıtsız bir anne baba, ailenin maddi sorunları, boşanma ya da vefat gibi olaylar da başarıyı etkiler. Özellikle tatil döneminin bu faktörleri değerlendirmek açısından iyi bir fırsat olduğunu hatırlayın.
- Çocuğu suçlamak, aşağılamak ve cezalandırmak olumlu sonuçlar vermediği gibi çocuğun ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek ileriki öğrenmelere de ket vurabileceğini atlamayın.
- Çocuga, başarısızlığın üstesinden geleceği hissini vererek özgüven oluşturmasına yardımcı olun. Bunu başarabilecek gücün kendisinde olduğunu ve disiplinli bir çalışmayla performansını istediği seviyeye getirebileceğini ve ona her zaman destek olacağınızı anlatın.
- Çocukların tatil boyunca televizyon ve bilgisayar karşısında gereğinden fazla zaman harcamasına izin vermeyin.
- Çocuğun başarılı olmasında birçok etkenin olduğunu unutmayın. İyi eğitim, öğrenme, zeka ile ilgili becerileri, ev huzuru ve fiziksel ortam, herhangi bir psikiyatrik veya tıbbi bozukluk, anne-baba disiplini ve ilgisi bunlardan başarıda etkili olan faktörler arasında.
- Karnedeki kötü notlar her zaman çocukların tembel olduğu anlamına gelmez. Bazıları matematik, fizik gibi dersler yerine, sanata veya spora yatkın olabilir. Bunları göz önünde tutun.
- Çocuğun başarısı, yaşı ve gelişim seviyesine göre ödüllendirilmeli. Ödüllerin maddi ağırlığı olmamalı. Daha çok manevi anlamı olan ödüller verilebilir. Örneğin okul öncesi öğrencilerine, istekleri doğrultusunda hediyeler alınabilir ve ilgi duyacakları eğlence merkezlerine götürülebilir. Aktif olarak katılabilecekleri etkinlikler planlanabilir. İlköğretim seviyesindeki çocuklarla birlikte aile içinde karar verilip mümkünse tatilin bir kısmında seyahat planları yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!