Karl Marx

Güncelleme Tarihi:

Karl Marx
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 17:22

Kapitalizm'den Komünizme Devrimci geçiş

Haberin Devamı

KARL MARKX FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Marksizm, ütopyacı sosyalizme (Saint-Simon, Fourier, Owen ve diğerleri) karşı, kendini bilimsel sosyalizm olarak tanımlar. Hedef aynıdır: sınıflar arası antagonizmi (uzlaşmazlığı) ortadan kaldırmak. Ne var ki ütopyacıların, tarihin zorunlu deviniminin yerine, imgesel bir çözümü koydukları, acımasız devrimci bir kavga yerine ise, barışçı bir uzlaşmayı savundukları ölçüde, hedefe ulaşma araçları da değişiklik gösterir. Tarihte şiddetin rolünü teslim etmeyi ve devrimci eylem koyma yolunda proletaryanın bilinçli bir biçimde örgütlenmesinin gerekliliğini reddeden ütopyacılar, bilimsel sosyalizm yanlılarınca, "dünyayı düşe" dönüştürmekle suçlanırlar. Marx ve Engels, felsefi gelenekle, idealizmle olduğu kadar spekülatif maddecilikle de bağlarını koparmak isterler: "şimdiye dek filozofların yaptığı dünyaya yorumlar getirmekti; oysa ki asıl olan, dünyayı değiştirmektir." Bu değişimin amacı, sınıflı toplumun ve onuntemelleri, özel mülkiyet, aile ve devletin ortadan kaldırılmasıdır. Üretim araçlarının mülkiyeti, sınıf farklılaşmasının kaynağı olmuştur. Böylece tarih, efendilerle köleler (antikçağ), senyörlerle serfler (feodalizm) ve burjuvalarla proleterler (kapitalizm) olarak bölünmüş toplumların birbirini izlemesine tanık olur. Sömürücü sınıfın aleti olan devlet yıkılmalı ve "proletarya diktatörlüğü" devletin yerini almalıdır; proletarya diktatörlüğü, sınıfların yok olmasını ve komünizmi hazırlar. Proletarya, zincirlerini kırarken tüm insanlığı da kurtarır. Ütopyacılar ve anarşistlerle ortak olan hedef de budur; onlardan farklı olan yanı ise devlet iktidarının ele geçirilmesinin gerekliliğidir. 

Haberin Devamı

                    

BAŞLICA ESERLERİ

 

Feuerbach Üzerine Tezler (1845, Thesen über Feuerbach)

 

Haberin Devamı

Felsefenin Sefaleti (1847, Misre de la Philosophie)

 

Komünist Manifesto (Engels ile, 1848, Manifest der Kommünistschen Partei).

 

Alman Ideolojisi (1845/46, Die Deutsche Ideologie)

 

Ücretli Emek ve Sermaye (1849, Lohnarbeit und Kapital).

 

Fransa’da Sınıf Mücadeleleri (1850, Die Klassenkampfe in Frankreich)

 

Grundrisse, Ekonomi Politiğin Eleştirisi (1857/58, Grundrisse der Kritik der Politischen Ökonomie)

 

Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı (1859, Zur Kritik der politischen Ökonomie)

 

Kapital (1867/1894, Das Kapital, üç cilt)

 

Fransa’da Iç Savaş (1871, The Civil War in France)

 

 

Haberin Devamı

FRİEDRİCH ENGELS

 

Engels, 1820’de, Wuppertal yakınlarındaki Barmen’de (Rheinland Eyaleti) iplik imalathanesi olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çeşitli fabrikaların yanında, Manchester’da da bir pamuklu fabrikası bulunan ailenin gelecekteki işlerini devralmak üzere eğitildi. Ancak çok erken yaşta felsefeyle tutkulu bir şekilde uğraşmaya başladı ve Berlin Üniversitesi’ndeki genç Hegelcilerin lideri oldu. Marx ile tanıştığında "Schelling, Isa’daki Felsefe" (1842) makalesini henüz yayımlamıştı. Babası tarafından Manchester’a gönderilen Engels, ailenin sanayiye dönük girişimlerini, ekonomi politiğin ve işçi sınıfının incelenmesi için bir laboratuvar gibi kullandı. 1844’te, Paris’te Marx ile buluştu ve dostlukları gibi ortak kuramsal çalışmaları da kesintisiz sürdü; Engels, Kutsal Aile’nin, Alman Ideolojisi’nin ve Komünist Manifesto’nun yazılmasına katıldı.

 

Haberin Devamı

Ayrıca, "Fransa’da ve Almanya’da Köylü Sorunu" (1894) adlı bir incelemenin ve tarihsel materyalizmin bir açıklaması ve 1925’te yayımlanan "Doğanın Diyalektiği" (Dialektik der Natur, 1925) adlı eserin tamamlayıcısı olan "Anti-Dühring"in (1878) yazarıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!