Güncelleme Tarihi:
Henüz öğrenciyken meslekleri tanımak, düşlediği işi önceden deneyimlemek herkes için büyük fırsat. Bu da, stajla mümkün. Zorunlu stajı olan öğrenciler, şu sıralar yazın bu deneyimi yaşayacağı firmaları belirleme, gönüllüler ise nerelere başvurabileceği konusunda araştırma yapma telaşında. İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Ünsal’a başvuruda, ilk görüşmede ve stajda dikkat edilmesi gerekenleri sorduk: Staj, öğrencilerin okulda edindiği teorik bilgi veya uygulamaların, iş ortamında nasıl hayata geçirildiğini gördüğü, eğitim aldığı mesleki alana yönelik bilgi ve becerilerini geliştirdikleri bir eğitim süreci. Okuldaki bilginin teorik olması, daha çok sınıf geçmek için edinilmesi ve pratikte kullanılmaması kısa zamanda unutulmasıyla sonuçlanıyor. Üniversitede yapılan staj ise bilgiler tazeyken pratik kazanma ve bunu uygulama imkânı sunuyor.
‘GÖNÜLLÜ’ YA DA ‘ZORUNLU’
Her eğitim kurumunun kendi staj kuralı olabiliyor. Örneğin İstanbul Üniversitesi’nde ‘zorunlu’ ve ‘gönüllü’ staj olanakları var. Bazı üniversiteler; yaz ve kış döneminde bu olanağı tanıyor. Genel olarak öğrencinin sınıfı, not ortalaması, disiplin cezası olmaması önemli kriterler arasında. Başvurmadan öğrencinin hedef belirlemesi gerekiyor. Bunun için bugüne kadar neler yaptığının ve yapması gerektiğinin bilincinde olması, var olan ve eksik kalan yönleri bilmesi, stajdan beklentisini iyi belirlemesi, etkili özgeçmiş hazırlaması önemli. İş yerinin stajyer programının olup olmadığını, örgüt kültürünü, stajyere bakışını ve sosyal hakları önceden araştırmak da faydalı. Adayın ilk görüşmeye çağrılması, olumlu değerlendirildiği ve artık staj sürecinin başladığı anlamına geliyor.
İLK GÖRÜŞMEYİ PLANLAYIN
İyi bir görüşme sıkı bir hazırlık gerektiriyor. İlk görüşmede sorulabileceklerin araştırılması ve cevapların düşünülmesi yararlı oluyor. Örneğin, “Neden şirketimizi tercih ettiniz?, Staj size ne katacak?” gibi sorular önceden düşünülebilir. Adayın, o güne kadar yaptığı çalışmalardan ve aldığı eğitimlerden bahsetmesi işverenin olumlu görüşü için etkili. Barınma, zaman, yol gibi stajda karşılaşılabilecek sorunlardan da bahsetmek gerekiyor. Adaylar başarıları kadar eksiklerinden, onları gidermek için istekli olduğundan da bahsetmeli. Bu sürecin iş teklifiyle sonuçlanabileceği unutulmamalı. Stajyere verilen görev genellikle yüksünülen veya basit olabiliyor. Ancak onları yaparken bile gösterilen özen ve disiplin kişilik ve güvenilirlik bakımından önemli veri sağlıyor. Staj, bir öğrencinin kendini ve mesleki alternatiflerin ona ne derece uygun olduğunu keşfetmesi bakımından vazgeçilmez. Öğrenci çalışma kurallarına, neleri yapmaktanhoşlandığına, ne tür insanlarla rahat çalışabileceğine veya zorlanabileceğine, hangi ortamlarda mutlu veya başarılı olabileceğine yönelik ipuçları topluyor. Ayrılırken iş yerinde iyi ilişki kurulan çalışanlar ve bağlı bulunulan yöneticiyle iletişimde kalmak da faydalı. Sonraki başvurularda onların referans gösterilmesinin işe kabulde önemli etkisi var. Öğrencilikte projelerde gönüllü çalışanlar, kendini geliştirmek için etkinliklere katılanlar da şirketler tarafından öncelikli tercih edilebiliyor.
Beklenen özellikler
İstekli ve öğrenmeye açık, zorlayıcı hedeflerin üstesinden gelebilecek potansiyele sahip, dil bilen, sorumluluk alabilen, tutarlı, dürüst, kazanma tutkusu bulunan, stajı önemseyen ve pratik fırsatı olarak gören adaylar aranıyor. Ayrıca sonuç odaklı, ne istediğini bilen, kendisini tanıyan, bilgi düzeyi ve gelişim potansiyeli yüksek, staj yapacağı kurumun kültürüne uyumlu, iletişim yetenekleri kuvvetli olması da gerekiyor.
Güçlü iletişim becerileri aranıyor
Kendinizi hazırlayın
2 yılda 15 stajyer çalışanımız oldu