Kantar Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Kantar Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Kantar Ne Demek, Ne Anlama Gelir Kantar Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 18:12

Ağırlık ölçü birimi olan ve tüm dünyada antik çağlardan beri kullanılmakta olan kantar, tartılabilecek olan ağırlığın yay sistemi sayesinde hesaplanmasını ifade etmektedir. Özellikle ticaret sırasında kültürümüzde çok kullanılan bu yay sistemi hakkında tüm merak edilenleri ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Kantar el yapımı bir araç olmakla beraber, kütlesel ağırlığın ölçülmesinde rol oynar. Pazar yerleri, kasaplar ve hatta eski zamanlarda insan kilosu ölçmek için bile bu alet kullanılmaktaydı.

  Kantar Ne Demek? 

 Kantar 56.5 kilograma denk gelen, yatay bir düzlem üzerine kurulmuş olan yaylı sisteme asılan ürün ya da objenin öz ağırlığını bulmaya yarayan bir cihazdır. Farklı boyutları bulunabilir. 

 Kantar Ne Anlama Gelir? 

 Kantar 0 ağırlığın, sisteme asılan cisim ile yaylarının yukarı yönlü hareket etmesine vesile olan bir ölçüdür. Ağırlığı ölçer, birçok ülkede hala resmi olarak tartı görevi görmektedir. Çarşı ve pazar yerlerinde geçmişten günümüze geçen bu sözcük, 'kantara koymak' gibi çeşitli deyimleri de Türkçe diline kazandırmıştır. 

 Kantar TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

Haberin Devamı

 TDK'nin resmi internet sitesinde 'kantar' kelime ile ilgili bir açıklama bulunuyor olup, ucuna asılan ağırlığı mekanizma sayesinde ölçen ağırlık ölçütü olarak özetleme yapabilmek mümkündür. Kantar kelimesi ile oluşturulan 'kantarın topuzunu kaçırmak' kavramı da bu sözcük sebebi ile deyim haline gelmiştir. Kelime değişime uğramamakla beraber, halen aktif olarak dilde yer alır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!