Kalorimetre kabı nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Kalorimetre kabı neyi ölçer

Güncelleme Tarihi:

Kalorimetre kabı nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır Kalorimetre kabı neyi ölçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 17:04

Kalorimetre kabı, dışarı ile arasında ısı alışverişi olmayacak bir şekilde yalıtım yapılmış olan kap olarak bilinmektedir. Isı alışveriş olayları kap içerisinde gerçekleşmektedir. Dış yüzey ve kapak ısı yalıtkanı olan bir madde ile kaplanmış olarak bilinir. Isı sığasını ve maddelerin sahip olduğu öz ısısını bulurken kalorimetre kabından faydalanmaktadır. Peki, kalorimetre kabı nedir, ne işe yarar? Kalorimetre kabı nasıl kullanılır ve kullanım alanları nelerdir detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kalorimetre kabı en kısa tanımı ile dışarıyla arasında herhangi bir ısı alışverişi olmayan kap olarak tanımlanabilir.

 Kalorimetre Kabı Nedir?

 Kalorimetre kabı, kalorimetredeki mevcut enerji miktarını ölçen alet olarak bilinmektedir. Kalorimetre kabı, ısı enerjisinin nasıl iletimi sağladığını gösteren bir düzen olarak açıklanabilir. Kalorimetre, maddelerde bulunan öz ısı sığasını bulma amacı ile kullanılmaktadır. Kalorimetre kabı kapağı içerisinde konmuş olan soğuk ve sıcak maddeden ikisi gerek ısı alışverişi gerekse sıcaklık konusuna direkt bir sonuç bulur. Kap içerisinde var olan sıcaklık değişimleri ve denge sıcaklığı da kapakta bulunan bir delikten sarkıtılıp termometre ile ölçülmektedir. Kalorimetre, maddenin ısı sığasını bulmada fayda sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 Kalorimetre Kabı Ne İşe Yarar?

 Kalorimetre adıyla bilinen bir diğer adı ile de ısı ölçer olarak bilinen kalorimetre, dairede harcanmış olan ısıların enerjilerinin ölçülmesini sağlayan bir ölçü aleti olarak bilinmektedir. Her ev içerisinde bir kalorimetre cihazı yer almaktadır. Daireye giren ve çıkan su arasında olan sıcaklık farklarını hesaplar ve bu değeri toplam su ile çarpar. Dairede tüketilen toplam ısı enerjini hesaplamaktadır. Kalorimetre kabı, ısı ölçme esnasında oldukça fayda sağlayan bir araç olarak bilinir.

 Kalorimetre Kabı Nasıl Çalışır?

 Kalorimetre, fiziksel değişim ve kimyasal bir reaksiyon ile ortaya çıkan enerjin ölçümünü yapan ve bu amaçla kullanılan bir cihaz olarak bilinir. Kalorimetre, temel olarak üç ana unsurdan meydana gelir. Bunlar; hesaplama ünitesi, ölçme birimi ve sensör olarak bilinir. Kalorimetreler sayesinde yakıt miktarını öğrenmek mümkün olan bir durumdur. Bunun yanı sıra tasarruf yapmaya da fayda sağlamaktadır. Kalorimetre kullanılırken genellikle mekanik olan kalorimetreler tercih edilmektedir. Bunun sebebi bu türlerin daha kullanışlı olmasıdır. Suyun gezdiği boruların düz olmasından dolayı içerisinde herhangi bir tortu, kir ya da pislik birikmez. Bu sebepten dolayı mekanik kalorimetrelerin tıkanma sorunu ortadan kalkar ve kullanım süresi uzamış olur. Diferansiyel taramalı olarak bilinen kalorimetre ise analiz yapılırken kullanıldığı görülen analitik ve termal yöntemleri kullanmaktadır. Soğutum, ısıtım ya da sabit sıcaklık sırasında soğurulan enerjinin miktarını ölçmektedir. Bir malzemede bulunan en fazla bulunan ve yer alan ısı kapasitesinin sıcaklık ile bir araya geldiği zaman nasıl değiştiğini gösteren bir sistem olarak açıklanabilir.

Haberin Devamı

 Kalorimetre Kabı Neyi Ölçer?

 Kalorimetre kabı, dışarı ile temas halinde olmayan ve dolayısıyla ısı alışverişi meydana gelmeyecek halinde yalıtılmış olan kaplar olarak tanımlanır. Kalorimetre kabında olan dış yüzeyi ısı yalıtan madde ile kaplanmaktadır. Bu sayede de kabın içerisinde yer alan iki maddenin arasında meydana gelen ısı alışverişini tespit eden. Kap içerisinde meydana gelen sıcaklık değişimleri ve denge sıcaklıkları, kapakta bulunan delikten termometre ile ölçülmektedir. Isı, kalorimetre kabı sayesinde ölçülebilmektedir. Alıp verilebilen özellik ile sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye doğru akan enerjileri ölçmenin en doğru ve uygun yollarından biri kalorimetre kabı olarak kabul edilir. Kalorimetre kabının asıl kullanım amaç ile içeride gerçekleşmekte olan ısı alışverişinin doğru bir şekilde çıkması olarak bilinir.

BAKMADAN GEÇME!