Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin eğitim gönüllüsü merhum Kadir Has adına 13’üncü kez verilen ‘Kadir Has Ödülleri’ sahiplerini buldu. Bu yıl ‘Kent Çalışmaları ve Yeni Kentsel Oluşumlar’ alanında verilen ‘Üstün Başarı Ödülü’ bu konuda yaptığı katkılarından dolayı Prof. Dr. Sema Erder’in oldu.
‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü ise, yeni kentsel gelişimleri yorumlama konusunda yürüttüğü başarılı çalışmaları nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu’ya verildi.
PROF. ERDER: GENÇLER DAHA ÖZGÜVENLİ VE YARATICI OLMALI
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has ve Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın elinden ödülünü alan Prof. Dr. Sema Erder, törende yaptığı konuşmada mesleğe yönelme sürecini anlatarak, “Türkiye nasıl kurtulur, ne olacak bu memleketin hali” gibi soruların kendisine ilham verdiğini belirtti. Öğrencilik döneminde sınıfta söylenenler ile sokakta yaşananlar arasında fark olduğunu gördüğünü belirten Prof. Erder, gençlerin daha özgüvenli ve yaratıcı olması gerektiğini anlatarak şöyle dedi:
“Gençlerin bizim nesile göre olanakları daha fazla, iletişim imkânları çok. Ancak biraz daha özgüven ve yaratıcılık olması lazım. Ürettiği bilgiye güvenmesi gerekiyor gençlerin. Evrensel kurallarla üretilen yerel bilginin önemli olduğunun bilincine varmalılar. Bu kaotik durumdan da çok fazla etkilenmemeleri lazım. Kaotik dönemler bazen yaratıcılığı ve üreticiliği teşvik eder, çok fazla günlük sıkıntılara aldırmadan yeni bilgi üretmenin yollarını aramakta yarar var. Eksikliğini gördüğüm önemli noktalardan biri de şu: Eleştirel ortamın olmayışı. Akademik çalışmaları eleştiren gruplar yok, jüriler var onlar da memuriyet gibi. Akademik özgürlük anlamında bir eleştirel ortam, tartışma ortamı nadir var. Ben o bakımdan çok şanslıydım. Ben her zaman eleştirel bir ortamın olduğu dönemde akademik çalışmalar yaptım. O ortamın getirdiği avantajlar var. ”
40 PROJEDEN 2’Sİ BİTTİ
Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu ise, Kadir Has Üniversitesi’nin başarılı bir kentsel dönüşüm süreci geçirdiğini ve bu kurum tarafından ödüllendirilmekten onur duyduğunu belirtti. Akademik çalışmalarına değinen Yrd. Doç. Dr. Kuyucu, “2002 sonrası dönemde Türkiye’de ilk defa devlet eliyle büyük çaplı kentsel yenileme, dönüşüm projelerini mümkün kılacak yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. Ülke çapında yüzlerce proje uygulanmaya başlandı. Her yeni büyük kentsel proje ya da geçirilmek istenen her yeni yasa, oldukça sert tartışmalara ve toplumsal eylemlere yol açıyordu. İstanbul üzerine geçen sene tamamladığım bir çalışma yaptım. Buna göre, 2005’ten beri İstanbul’da uygulanmak istenen onlarca dönüşüm projesinden büyük çoğunluğu ya hiç başlamadı ya da uygulama sürecinde yarım bırakıldı. Protokolü imzalanan 40’ı aşkın projeden sadece 2’si bitirilebilmiş durumda, 3 proje de oldukça gecikmeli olarak uygulama aşamasında. Yani kentsel yenileme, İstanbul’da şimdiye kadar büyük bir başarısızlık hikâyesi olarak deneyimlendi.”
NURİ HAS: KENTLER PROBLEMLERLE KARŞI KARŞIYA
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has yaptığı konuşmada, “Artan nüfusun, göçün ve betonlaşmanın baskısıyla kentler çağımızda problemlerle karşı karşıyayız. Bu sorunların çözümü disiplinler arası çalışma yapmayı gerektiriyor. 13’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu kent çalışmaları ve yeni kentsel oluşumlar oldu. Ödül alan kıymetli bilim insanlarını kutluyorum” dedi.
Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has da, projeler üretmeye devam edeceklerini belirterek üniversiteye yönelik yaptıkları yatırımları anlattı. Can Has, “Kâr amacı gütmeyen, tüm gelirlerini eğitime bağışlayan vakfımız, üniversiteye destek olmaya devam ediyor” diyerek, ödül alan bilim insanlarını tebrik etti.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, “Mütevelli heyetimiz bu yılki ödülün konusunu, 21’inci yüzyılın karşımıza çıkardığı en önemli sorunlar arasında karmaşık yapıları, giderek yoğunlaşan problemleri ve disiplinler arası çözüm ihtiyaçları ile kentlerin öne çıktığı düşüncesiyle, ‘Kent Çalışmaları ve Yeni Kentsel Oluşumlar’ olarak belirledi. Heyet ayrıca, birden fazla bilim dalının ilgilendiği, disiplinler ötesi bir alan olması nedeniyle, bu konuyu seçerek, günümüzün çok katmanlı düşünce dünyasına da dikkat çekmek istemişti” diye konuştu.