Kadın muhtar ‘kardelenlerin’ umudu oldu

Güncelleme Tarihi:

Kadın muhtar ‘kardelenlerin’ umudu oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 12:45

Aksaray'ın tek kadın köy muhtarı 62 yaşındaki Şehriban Yentür, kız çocuklarını eğitime kazandırarak köyde, kendisinin de yaşadığı küçük yaşta evlilik sorununun bitmesini sağladı.

Haberin Devamı

Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde henüz 14 yaşındayken evlenen ve 3 kızı olan Yentür, 1975 yılında eşiyle beraber kızlarını okutabilmek için İstanbul'a yerleşti. Çocuklarını burada okutarak meslek sahibi yapan Yentür, eşinin emekliye ayrılmasının ardından köyüne döndü.

Kızılkaya'ya yerleşen Yentür, 2009’daki yerel seçimlerde aday olduğu köy muhtarlığı seçimini kazanarak göreve başladı.

Muhtar olduktan sonra kız çocuklarının eğitimiyle ilgili çalışma başlatan Yentür, kızlarını okula göndermeyen aileleri ikna ederek çocukların okulla buluşmasını sağladı.

Halen Aksaray'ın tek kadın köy muhtarı olan ve görevini iki dönemdir sürdüren Yentür, kız çocuklarını eğitime kazandırarak daha önce köyün en büyük sorunu olan küçük yaşta evliliğin önüne geçilmesine katkı sağladı.

Haberin Devamı

"ANNELERLE GÖRÜŞTÜM"
Yentür, erken evlenmek zorunda kaldığını ve çok sıkıntılar çektiğini söyledi.

Kız çocuklarının eğitim almasını sağlamanın en büyük amacı olduğunu belirten Yentür, "Göreve geldiğimde kız çocuklarımızın okuma oranı çok azdı. 'Neler yapabiliriz' diye düşündüm, bir çalışma başlattım. Annelerle görüştüm, çocuklarını okutmalarını istedim. Özellikle kız çocuklarının okumalarını istedim. Sağ olsun anneler de çocuklarımız da bizi dinledi" dedi.

Kadın muhtar ‘kardelenlerin’ umudu oldu

Köyde okullaşma oranının işe başladıkları döneme göre çok iyi seviyeye yükseldiğini anlatan Yentür, şöyle devam etti:
"O dönemde 10 çocuğumuz üniversiteyi kazandıysa, şu an 50-60 öğrencimiz kazanıyor. Başta kızlarımız olmak üzere köyümüzün tüm çocukları okuyor. Okula kazandırdığımız kızlarımızdan öğretmen, diş doktoru, mühendis olanlar var. Çok çalıştık ve başarılı olduk."

Yentür, eğitim sayesinde köydeki küçük yaşta evlilik sorunun da sona erdiğini belirterek şöyle devam etti:
"Şu an köyümüzde erken evlenmeler olmuyor. Kızlarımız okuyor, okudukları için de erken evlenmiyorlar. Artık anne ve babalar da kızlarına destek oluyor. Kız çocuklarımızın ezilmelerini istemiyorum. İyi bir yere varmaları için bunu yapıyorum. Zamanı gelince zaten herkes evlenir. Köyde kadınlarımız için halk eğitim kursları da açtık. Bu sayede kadınlar da ev ekonomilerine katkıda bulunuyor."

Haberin Devamı

"EĞİTİME OLUMSUZ BAKAN KIZ ÖĞRENCİ VELİSİ YOK"
Kızılkaya Ortaokulu Müdür Vekili Muhammet Şaşırmaz da okulda 40'ı kız, 80 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Muhtar Yentür'ün köydeki eğitim sorununun çözülmesine büyük katkı sağladığını anlatan Şaşırmaz, şöyle devam etti:
"Muhtarımızın kadın olması, kız öğrencilerimiz için iyi bir örnek teşkil ediyor. Kendisinden, okula devam etmeyen kızlar ve aileleriyle görüşme noktasında destek istedik. Bu destek sonucu velilerimizin ve kız öğrencilerin okula bakış açısı değişti. Şu an köyümüzde eğitime olumsuz bakan kız öğrenci velisi yok. Bunda muhtarımızın katkısı çok büyük."

"POLİS OLMAK İSTİYORUM"
Öğrencilerden Sultan Solum, okula devam etmesinde Yentür'ün çok fazla emeğinin olduğunu belirterek, "Muhtarımız, ailemi bilgilendirmek için ziyaretimize geldi. Anne ve babamı ikna edince okula başladım. Okulda başarılı olacağıma çok inanıyorum. İleride de çok iyi çalışıp polis olmak istiyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!