Kaç Haftalık Gebeyim? Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim Ve Nasıl Hesaplarım

Güncelleme Tarihi:

Kaç Haftalık Gebeyim Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim Ve Nasıl Hesaplarım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 16:58

Gebelik hesaplamak için genelde son adet döneminin başlangıç zamanı baz alınır. Bugünün tarihinden son adet tarihini çıkarıp sonrasında çıkan sonucu 7'ye bölerek gebelik haftasını elde edebilirsiniz. Eğer sonu 3 çıkarsa 3 alık, 7 çıkarsa 7 aylık hamilesiniz demektir. Kaç haftalık gebe olduğunun nasıl öğrenildiğini ve adet döngüsüne göre hamilelik hesaplamasının nasıl yapıldığını detaylarıyla sizler için derledik.

Haberin Devamı

Gebeliğinizi hesaplamak için son adet döneminizi baz alabilir ve bunu başlangıç olarak kabul edebilirsiniz. Son adet dönemizin başlangıcını baz alarak ne kadarlık hamile olduğunuzu tespit edebilirsiniz. 

 Kaç Haftalık Gebeyim? 

 Hamilelik ortalama olarak 40 hafta sürer. Genelde son doğum tarihinizi tahmin etmek için son adet döneminden itibaren 280 gün ya da 40 hafta saymanız gerekir. Son adet döneminin ilk günü üzerinden 3 ay çıkarmak ve aynı zamanda 7 gün eklemek de hamilelik dönemini tespit etmenizi sağlar. Hamilelik bitiş tarihinin değişmesi mümkündür. 

 Endişelenmek için bir neden olmasa da doktorlar tarafından hamilelik ilerledikçe farklı sebeplere göre doğum tarihi değişebilir. Periyodların düzensiz olması ya da ultrasonlarda bebeğin gözükmemesi de endişe verici bir durum olmaz. 

Haberin Devamı

 Genelde bebeğin kalp atışını ilk duyduğunuzda hamileliğiniz 7 ya da 8 haftalık olur. İlk hareket hissettiğinizde ise 18-22 hafta arasında olmanız mümkündür. Gebelikte yaşanan bu olaylar ile kaç haftalık gebe olduğunuzu takip etmeniz mümkündür. 

 Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim ve Nasıl Hesaplarım 

 Gebelik hesaplamak için son adet döneminin başlangıç tarihini alabilirsiniz. Son adet döneminin başlangıç tarihi hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Hamilelik hesabı için son adet döneminin başladığı tarihi baz alabilirsiniz. Gebelik haftasını hesaplamanız için bugünün tarihinden son adet tarihini çıkarmanız ve sonucu da yediye bölmeniz gerekmektedir. 

 Çıkan sonuç gebelik haftanız olur. Sonucunuz 9 ise 9 haftalık hamilesiniz ya da 5 ise 5 haftalık hamilesiniz demektir. Hamilelik dönemleri haftalık, aylık ve trimester olmak üzere üç farklı dönemlerde gerçekleşmektedir. Bebekler anne karnında ortalama olarak 36 ile 40 hafta, 9 ay ve 3 trimesterde gelişimlerini tamamlarlar. 

 Hamilelik Dönemleri

 1 - 4 haftalık gebelik 1 aylık olur ve 1. trimester olarak kabul edilir. 

5 - 8 haftalık gebelik 2 aylık olur ve 1. trimesterdır. 

9 - 13 haftalık gebelik 3 aylık olur ve 1. trimester olarak kabul edilir. 

Haberin Devamı

14 - 17 haftalık gebelik 4 aylıktır ve 2. trimesterdır.

 18 - 21 haftalık gebelik 5 aylık olur ve 2. trimester olur.

 22 - 26 haftalık gebelik 6 aylık olur ve 2. trimester olarak kabul edilir.

 27 - 30 haftalık gebelik 7 aylıktır ve 3. trimester olur. 

31 - 35 haftalık gebelik 8 aylıktır ve 3. trimester olur. 

36 - 40 haftalık gebelik 9 aylık olur ve 3. trimester olarak kabul edilir. 

 Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır? 

 Doğumunuzu hesaplamak için farklı iki yöntem kullanabilirsiniz. Özellikle anneler ne zaman doğum yapacaklarını merak ederler ve buna göre hazırlıklarını tamamlamak isterler. İlk olarak son adet döneminden 280 gün saymak ve çıkan sonucu tespit etmektir. İkinci yöntem ise son adet döneminden 3 ay öncesine gitmek ve çıkan sonuca da 7 eklemektir. 

Haberin Devamı

 İki şekilde de ortalama olarak ne zaman doğum yapacağınızı hesaplamanız mümkündür. Hamilelik sırasında oluşan ekstra durumlar tarihin değişmesinde ya da doğum şeklinin değişmesinde etkili olabilir. Bu nedenle doktorunuz ile beraber süreci takip etmeniz ve doğum tarihi yaklaştıkça kontrolleri aksatmamaya özen göstermeniz önemlidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!